1. כנגד המבקשים הוגש לבית המשפט המחוזי בת"א כתב אישום המייחס להם עבירות של סחר בבני אדם לעיסוק בזנות, הבאת אדם לידי עיסוק בזנות בנסיבות מחמירות, סרסרות למעשי זנות בנסיבות מחמירות, סיוע לסחר בבני אדם לעיסוק בזנות, סרסרות למעשי זנות ועוד עבירות, הכל כמפורט בכתב האישום אשר צורף כנספח לבקשה.
2. לטענת המבקשים, נמסרה לידיהם רשימת חומר חקירה ראשונה (מב/1), לאחריה אותה רשימה - כשהיא מעודכנת (מב/2) ולאחריה רשימה נוספת (מב/3). הרשימות הללו, כך לטענת המבקשים, אינן מהוות רשימת חוקר חקירה בהתאם לקבוע בסעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] תשמ"ב-1982 (להלן:
"החוק") ולמתווה שנקבע לגביה בפסיקה שניתנה לגבי סעיף זה.
מכאן הבקשה שבפני - בקשה לקבלת רשימת חומר חקירה לפי סעיף 74 לחוק.
3. בבקשה טוענים המבקשים, כי הרשימות שבידיהם מהוות מפתח תיק, כפי שהוכן במשטרה והן כוללות רק את החומר אשר הועבר לידי ההגנה ולא את כל חומר החקירה שנאסף בתיק. עוד טוענים המבקשים, כי המשיבה נמנעה מלתת תיאור כללי של המסמכים אותם פירטה ברשימות ובכך פגעה באפשרות של ההגנה לבדוק האם המסמכים המופיעים ברשימות אכן מצויים בידה וביכולת הפיקוח של ההגנה על הרלוונטיות של מסמכים אלה להגנת המבקשים.
4. המחוקק הבחין, בסעיף 74 לחוק, בין חומר חקירה שבידי התביעה לבין רשימת כל החומר שנאסף או נרשם בידי הרשות החוקרת, דהיינו יחידת המשטרה או יחידה חוקרת אחרת שביצעה את החקירה של הפרשה נשוא כתב האישום.
זכותו של נאשם לא רק לקבל לידיו חומר חקירה, אלא גם לקבל לידיו רשימה של חומר החקירה וחובתה של התביעה למסור לידיו רשימה כזו.
5. רשימת חומר החקירה אמורה לכלול פירוט של כל פעולות החקירה אשר בוצעו על ידי הרשות החוקרת תוך ציון כל חומר החקירה שנאסף במסגרת פעולות אלה. היא אמורה לכלול גם חומר שנאסף במסגרת אותן פעולות ושהיא סבורה כי הוא איננו בגדר חומר חקירה במשמעות סעיף 74 לחוק, וכן חומר חקירה שלגביו היא מתכוונת או מתעתדת לבקש תעודת חסיון.
רשימת חומר חקירה מיועדת לאפשר לנאשם, או לבא כוחו, לדעת מהו חומר החקירה המצוי בידי הרשות החוקרת ולעקוב אחר חומר החקירה שנמסר לעיונו. בלא רשימה זו, לא יכול הנאשם לדעת אם מלוא חומר החקירה אכן נמסר לידיו. על רשימת חומר החקירה להיות ערוכה כראוי. על הרשימה לבאר את עצמה כך שניתן יהיה להשוותה לחומר החקירה שהתקבל (ב"ש 933222/02
מטר נ. הפרקליטות תקדין מחוזי, 2003(1) 355).
משכך, רשימת חומר חקירה הינה רשימה רחבה בהרבה מפירוט סתמי של מסמכים שנמצאים בתיק והרשות החוקרת איננה יוצאת ידי חובתה, לפי סעיף 74 לחוק במסירת פירוט סתמי שכזה, שלעיתים בא לידי ביטוי במסירת מפתח תיק, או במסירת יומן תיק חקירה.
6. שאלה היא מהי מידת הפירוט הנדרשת מהרשות החוקרת בעריכת הרשימה של חומר החקירה. דומה, כי על מנת לענות על התכלית שבמסירת חומר חקירה לידי ההגנה, צריכה הרשימה לכלול פרטים מזהים של המסמך, או של חומר חקירה אחר, על מנת שניתן יהיה לזהות אותו בקלות ובכך לאפשר להגנה לבדוק אם חומר זה מצוי בידיה - אם לאו. זיהויו של חומר החקירה חשוב גם כדי למנוע תקלות בעת הגשתו כראיה במהלך הדיון המשפטי.
7. מעיון ברשימות חומר החקירה, שאין מחלוקת כי נמסרו לידי ההגנה (מב/1, מב/2, מב/3) עולה, כי כל אחד ואחד מחומרי החקירה סומן במס' מזהה; לצד מרבית חומרי החקירה - מסמכים - מצויין תאריך עריכתו של המסמך וכן שמו של כותב המסמך תוך פירוט כזה או אחר של תוכנו. כן מצויין מס' העמודים של כל מסמך ומסמך.
ניתן לומר, כי כל חומרי החקירה שפורטו ברשימה ניתנים לזיהוי וההגנה יכולה להשוות, על פי פרטי הזיהוי האמורים, את הרשימה עם חומר החקירה שנמסר לידיה.
אמנם ניתן להצביע על כך, כי חלק מן המסמכים, פירוט התוכן שלהם איננו מספק. עם זאת, ככל שניתן לזהות את המסמך המופיע ברשימה ולהשוות אותו עם המסמך הנמצא בידי ההגנה, ולעניות דעתי ניתן לעשות זאת ללא כל קושי לאור הפרטים המזהים עליהם עמדתי לעיל, ממילא ההגנה תדע את תוכנו המלא של אותו מסמך.
לפיכך, איני סבור כי יש מקום להכביד על המשיבה במקרה שבפנינו ולהטיל עליה לערוך פירוט יתר של תוכן המסמך - שלכך חותרת ב"כ המבקשים - ואין צורך בכך.
8. אשר לטענת ב"כ המבקשים כי לא כל חומר החקירה מצויין ברשימה וכי רשימת חומר החקירה עודכנה מדי פעם והגיעה לידיהם בשלבים - על כך נשיב:
א. ב"כ המשיבה הצהיר בפני, כי רשימת חומר החקירה כוללת את כל חומר החקירה, לרבות חומר שלדעת המשיבה איננו חומר חקירה ולרבות חומר חסוי. הצהרה זו של ב"כ המשיבה מספקת אותי, חזקה על המשיבה שהיא עושה את עבודתה נאמנה. ב"כ המבקשים לא הצביעה על תשתית עובדתית המבססת את טענתה כי לא כל חומר החקירה מצויין ברשימה. היא הפנתה את בית המשפט לחומר חקירה אחד שלטענתה לא צויין ברשימה - גזרי כרטיס ביקור שקרעה המתלוננת, לגביו ציינה המשיבה, במכתב אותו שלחה לב"כ המבקשים, כי כרטיס הביקור הקרוע איננו מהווה חומר חקירה רלוונטי. בתשובה הפנה ב"כ המשיבה לחומר חקירה מס' 42 המהווה דו"ח פעולה + מעטפה, אשר אין מחלוקת שנמסר להגנה. בדו"ח האמור מצויין באופן מפורש, כי נתפס כרטיס ביקור אותו קרעה המתלוננת אותו הוציא מתוך אותה מעטפה שסומנה על ידי המשיבה. תשובתו זו של ב"כ המשיבה מקובלת עלי. ב"כ המבקשים יכולה היתה להגיע לאותו חומר חקירה מתוך עיון בדוח האמור וגם אם אומר כי ראוי היה שלצד הפירוט הנוגע לחומר חקירה 42 תצויין העובדה כי במעטפה יש גזרי כרטיס ביקור, אין בכך כדי לחזור ולהטיל על המשיבה עריכת רשימה חדשה.
ב. העובדה שרשימת חומר החקירה הגיעה לידי ההגנה בשלבים, אין בה כדי לשנות ובלבד שהרשימה, גם אם היא בחלקים, עונה על המתווה הקבוע בסעיף 74 לחוק בנוגע לרשימת חומר חקירה והפסיקה בנוגע אליה.
9. בקשה נוספת בפי המבקשים - לקבל לידיהם פרפרזה של אותן ידיעות אשר סומנו ברשימה שנמסרה (מב/2) במספרים 148-153, וזאת על מנת שיוכלו לשקול את הרלוונטיות של אותן ידיעות להגנה, וככל שיגיעו למסקנה שרלוונטיות הן - יפנו לבית המשפט בבקשה לגילוי ולעיון בהן מכח סעיף 74 לחוק. לטענת המשיבה, אין מקום לחייב אותה להכין פרפרזה שכזו.
בבבש"פ 6392/97
בלביסי נ. מ"י נ"א(5) 176, אומר בית המשפט את הדברים הבאים לענין חובת הפירוט של מסמכים חסויים:
הלכה שמכבר היא, כי גם לעניינן של ראיות חסויות חובה היא המוטלת על מדינה לגלות 'לפחות בקווים כלליים, ותוך שמירת מסגרתה של תעודת החיסיון, כנגד מה עליו לכוון את חיצי טענותיו, שאם לא כן הריהו כסומא המגשש את דרכו ללא תכלית' (השופט גולדברג בע"פ 297/85, ע"פ 265/85, ע"פ 253/85, לא פורסם...). אכן, זכאי הוא סניגור לדעת תוכנן של ראיות חסויות 'לפחות בקווים כלליים', ואולם שטר זה שוברו בצידו, והשובר הוא: 'ותוך שמירת מיסגרתה של תעודת החיסיון".