3. באשר לטענה כי עובדות כתב האישום אינן מהוות עבירה - תמציתה של הטענה הינה כי גם אם יודה הנאשם בכל העובדות המפורטות בכתב האישום, לא יהיה בכך בסיס נאות להרשעתו בעבירה המיוחסת לו ועל כן אין טעם לקיים את הדיון על-פי אותו כתב אישום, שהרי התביעה מוגבלת להוכחת העובדות המפורטות בו בלבד (י. קדמי "על סדר הדין בפלילים" חלק שני, כרך א', מהדורה מעודכנת, תשס"ח - 2008, עמ' 1293). טענת הנאשם הינה כי העובדות המפורטות בכתב האישום אינן מקימות כלפיו אחריות כמבצע בצוותא או כאחראי באחריות נגררת, היות ולא נטען כי העבירה בוצעה במסגרת עבירת יסוד, ובכל מקרה, הרשעה מכוח אחריות נגררת אינה אפשרית. אין בידינו לקבל טענה זו.
העובדות המתוארות בחלק הכללי של כתב האישום מייחסות לכלל הנאשמים, וביניהם הנאשם, חברות בארגון פשיעה, במסגרתו חברו הנאשמים יחדיו למטרות פליליות שכללו, בין היתר, מתן הלוואות בריבית, סחיטה ואיומים וקשירת קשר לביצוע פשע. באישום 19 יוחסו לנאשם ולנאשם 6 עבירות של סחיטה באיומים ותקיפה בנסיבות מחמירות אותן ביצעו בצוותא. לא ניתן לנתק בין העובדות המתוארות באישום 18 לעובדות המתוארות בחלק הכללי ובאישומים האחרים (
שם, בעמ' 1296). אישום 18 צריך להיקרא על רקע החלק הכללי, בו מיוחסות לנאשמים שותפות ועל רקע האישומים האחרים המייחסות לנאשמים עבירות ספציפיות במסגרת השותפות, ואין לנתק את אישום 18 מהרקע בו בוצעו המעשים ולטעון כי לא היתה שותפות בין השניים. לפיכך, אין לקבל הטענה כי לא מתקיימת, לכאורה, עבירת יסוד אליה חברו הנאשמים. אף אם תתקבל טענת הנאשם כי לא היה שותף לביצוע העבירה נשוא אישום 18 וכי ידע עליה רק בדיעבד, עדיין תיבחן השאלה האם צפה את אפשרות ביצועה. הטענה כי צפה את העבירה בפועל מתיישבת, לכאורה, עם העובדות המתוארות בחלק הכללי. בהתאם להלכת ע"פ 4389/93
יוסף מרדכי
נ' מדינת ישראל, פ"ד נ (3) 239, מקום בו עבירה פלונית אינה חלק מהתכנון המקורי, אך העבריינים היו מודעים בפועל לאפשרות עשייתה אין תחולה להוראת סעיף 34א לחוק העונשין והאחריות בגין אותה עבירה תיקבע על-פי דיני השותפות הרגילים. סעיף 34א חל במקרים בהם עבירה פלונית אינה חלק מהתכנון המקורי, ואף אין לגביה מודעות בפועל בדבר אפשרות עשייתה, אלא מודעות בכוח (
שם, פיסקאות 17-18 לפסק דינו של הנשיא (כתוארו אז) ברק). לפיכך, אין נפקות לטענה כי הנאשם ידע אודות ביצוע העבירה רק בדיעבד ואם יוכח כי הנאשם צפה את אפשרות ביצועה תוטל עליו אחריות מכוח דיני השותפות הרגילים ולא מכוח סעיף 34א.
לאור האמור, הטענה כי עובדות כתב האישום אינן מגלות עבירה נדחית.
4. באשר לטענה כי כתב האישום פגום היות ולא צוינה בו הוראת סעיף 29(ב) לחוק העונשין המייחסת אחריות למבצע על-פי דיני השותפות - בדין נוהגת המאשימה שאינה מציינת את הוראת סעיף 29 (המגדירה מבצע) בכל כתב אישום. יחד עם זאת, כאשר שמדובר בייחוס אחריות מכוח דיני השותפות, ראוי לציין את הוראת סעיף 29(ב), שכן, בייחוס אחריות מכוח דיני השותפות ישנם יסודות נוספים שעל התביעה להוכיח, ואין מדובר בעניין סמנטי גרידא. לפיכך, אנו מקבלים הטענה כי בנקודה זו כתב האישום פגום.
לעניין זה נוהגת ההלכה כי פגם טכני -פורמלי בכתב האישום שאינו מקפח הלכה למעשה את הנאשם בהגנתו לא יביא לביטול כתב האישום או לפסילת הדיון שקוים על פיו. אם נתגלה הפגם או הפסול בשלב מוקדם של הדיון, היינו, בשלב שעדיין ניתן לתקן את הלקוי, יטה בית המשפט להורות על תיקון כתב האישום ויאפשר לנאשם להתאים את הגנתו לתיקון (קדמי, בעמ' 926).
במקרה שלפנינו, כתב האישום הוגש לפני חמישה חודשים ולפני שלושה חודשים הוגשה בקשה לתיקונו. ההחלטה המתירה תיקון כתב האישום ניתנה ביום 15.5.11, והנאשם נתן תשובתו לאישום ביום 27.6.11. הפגם בענייננו הינו פגם טכני נוכח העובדה כי בפרק העובדתי לאישום צוין כי האחריות המיוחסת לנאשם הינה ביצוע בצוותא עם נאשם 6. בהתחשב בשלב בו מצוי התיק והעובדה כי שלב ההוכחות טרם החל, נראה כי הדרך לריפוי הפגם במקרה זה הינה בתיקון כתב האישום ולא בביטולו.