ע"ב, תע"א
בית דין אזורי לעבודה בתל אביב - יפו
|
10499-08,11143-08,11143-08
22/08/2013
|
בפני השופט:
1. אילן איטח 2. נציג ציבור (עובדים) מר אברהם גולן 3. נציג ציבור (מעבידים) מר דב דותן
|
- נגד - |
התובע:
מגוון מפעלים גרפיים אגודה שיתופית חקלאית בע"מ עו"ד ארז דר-לולו עו"ד דוד ויינשטיין עו"ד שירה שחם
|
הנתבע:
שלמה גלנטי עו"ד עופר צור עו"ד הראל שחם
|
החלטה |
1. לאחר שנים רבות נפרדו דרכיהם של מנכ"ל ושל מפעל קיבוצי. עתה טוענים כי המנכ"ל נטל לעצמו תנאי עבודה שחורגים מאלה שהוסכמו ועל כן הוא צריך להשיב כספים רבים למפעל. המנכ"ל מצידו דוחה את הטענות וטוען כי דווקא המפעל הוא שחב לו כספים. כל צד מאשים את השני ב"עלילות" וב"קנוניות". הסכסוך עורר יצרים רבים שחרגו מגבולות המתבקש ונמתחו שנים רבות לאחור.
המסגרת העובדתית והדיונית
הצדדים והרקע
2. משמר דוד הוא קיבוץ (להלן -
הקיבוץ). בקיבוץ פעל במשך השנים בית דפוס, אשר חדל לפעול באמצע שנות ה- 80 כתוצאה מקשיים כלכליים וחברתיים.
3. מר שלמה גלנטי (להלן -
גלנטי) הגיע לקיבוץ, בתחילת שנות ה- 80, במסגרת גרעין נח"ל. בשנת 1985 השתחרר גלנטי מהצבא ונקלט כחבר בקיבוץ. בשנת 1987 לערך, חבר גלנטי לשניים נוספים על מנת להפעיל מחדש את בית הדפוס (להלן -
המפעל). בתקופה זו עבד גלנטי במפעל שלא במסגרת של יחסי עובד ומעביד, אלא כחבר הקיבוץ. תפקידו של גלנטי היה במכירות ובשיווק. בשנת 1990 לערך עזב גלנטי את הקיבוץ ועבודתו במפעל המשיכה במסגרת של יחסי עובד ומעביד. בשנת 1991, עם המשך שגשוגו של המפעל, מונה גלנטי למנהל המכירות . בחודש מאי 1993 מונה גלנטי למנכ"ל המפעל.
4. לרגל מינויו של גלנטי למנכ"ל נוהל משא ומתן בנוגע לתנאי העסקתו. המשא ומתן נוהל מצד "המעביד" על ידי מרכז המשק בקיבוץ דאז - מר דוד ישראלי, ועל ידי יו"ר הדירקטוריון - מר יוסף נוימן (להלן -
נוימן). משא ומתן זה הבשיל לכדי הסכם עבודה חתום, נושא תאריך 1.5.93 (להלן -
הסכם 1993) . הסכם 1993 נחתם בצד "המעביד" - הן על ידי הקיבוץ והן ע"י החברה שהפעילה את בית הדפוס - חברת מגוון מפעלים גרפים (1993) בע"מ (להלן -
החברה הישנה) . תקופת הסכם 1993 הוגבלה ל- 3 שנים, קרי עד ליום 31.4.96.
5. בשנת 1996, באה בנעלי החברה הישנה אגודה שיתופית חדשה שהוקמה באותו מועד - מגוון מפעלים גרפיים אגודה שיתופית חקלאית בע"מ (להלן -
האגודה או
מגוון מפעלים) . לאגודה יש "דירקטוריון", שבתקופה הרלוונטית לתובענה עמד בראשו נוימן. למעשה, מר נוימן עמד, עוד מתחילת שנות ה- 90, בראשות הדירקטוריון של התאגיד במסגרתו פעל המפעל. לעיסוקו כיו"ר הדירקטוריון מקדיש נוימן, בזמנים רגילים, מספר שעות בשבוע.
6. האגודה מצויה בבעלותה המלאה של מ.ד. יובל אגודה שיתופית חקלאית בע"מ (להלן -
האגש"ח), שהיא תאגיד האחזקות באמצעותו מנהל הקיבוץ את פעילותו המסחרית. לאגש"ח יש ועד מנהל, שהלכה למעשה משמש כהנהגה הכלכלית של הקיבוץ. יו"ר האגש"ח הוא למעשה "מרכז המשק" של הקיבוץ .
7. באשר להסכם שבא לאחר הסכם 1993 נחלקו הצדדים, וענין זה עומד במרכז חילוקי הדיעות ולא נרחיב לגביו בשלב זה.
8. במחצית שנת 1999 יסדה האגודה, עם שותפים , חברת בת - מגוון אריזות גמישות בע"מ (להלן -
מגוון אריזות) . כמנכ"ל מגוון אריזות כיהן גיסיס, וכיו"ר הדירקטוריון שלה כיהן נוימן. יצויין כי גלנטי אמור היה להיות יו"ר מגוון אריזות, אך לבקשת נוימן מגלנטי - מונה הראשון . תפקיד זה זיכה את נוימן בשכר נוסף של 5,000 ש"ח. פעולת מגוון אריזות החלה לאחר מכן - סוף 1999, תחילת 2000.
9. מגוון אריזות הסבה לאגודה הפסדים. על רקע אלה מונה גלנטי, בחודש יוני 2001 , גם לתפקיד של מנכ"ל מגוון אריזות ולמנהל המכירות שלה. אין חולק כי גלנטי הצליח לייצב את מגוון אריזות ולהעלות אותה, החל משנת 2004, על פסים של רווחיות.
10. באותה תקופה - סוף שנות ה- 90 ותחילת שנות ה- 2000, סבל הקיבוץ ממשבר הנהגה ומעזיבת חברים, בעיקר בשל מצוקה כלכלית אליה נקלע הקיבוץ. אחד המקורות המרכזיים לכלכלת הקיבוץ היה ועודנו המפעל, שסיפק לחברי הקיבוץ - מקומות עבודה לפרנסה, ולקיבוץ - דיבידנדים.
11. על רקע המצב אליו נקלע הקיבוץ, מונה בשנת 2002 ליו"ר האגש"ח (ולמרכז המשק) מר איתי שור (להלן -
שור). שור אינו זר לקיבוץ. שור היה בן גרעין הקיבוץ - אותו גרעין בו היה חבר גלנטי. גם שור השתחרר בשנת 1985. אך אחרי השחרור שור עזב את הקיבוץ ופנה לתחום העיסקי. שור עסק, בין היתר, במתן ייעוץ כלכלי במגזר החקלאי ולימים עסק בניהול חברות כלכליות של קיבוצים, ולמעשה בניהול הכלכלי של קיבוצים. על רקע ניסיונו ועל רקע מצבו של הקיבוץ, הוצע לשור תפקיד יו"ר האגש"ח. שור נענה להצעה ומונה כאמור לתפקיד. אחת ממשימותיו של שור היתה להחיות מחדש את המשא ומתן שהקיבוץ ניהל תקופה ארוכה עם מנהל מקרקעי ישראל לעיגון זכויותיו של הקיבוץ בקרקע ולפעול בקשר להסדר החוב של הקיבוץ. מתוקף תפקידו כיו"ר האגש"ח, כיהן שור גם כחבר דירקטוריון של האגודה.
12. בשנת 2004 הצליח שור לגבש את ההסכם בין הקיבוץ לבין מנהל מקרקעי ישראל, ובשנת 2005 הוצא אל הפועל הסדר פריסת חובות הקיבוץ מול הבנקים. במסגרת אותו הסדר חובות, היה על האגודה להשתתף בסכום של 12 מיליון ש"ח, דבר שהקטין את הונה עצמי של האגודה . צעד זה לא זכה לתמיכת גלנטי.
התפטרות גלנטי
13. ההצלחות של שור מחד גיסא ושל גלנטי מאידך גיסא, העלו אותם על פסים של "התנגשות". שור, כנציג הבעלים של האגודה, החל להתעניין יותר ויותר בעניני האגודה, בהיותה הבסיס הכלכלי העיקרי של הקיבוץ ובהיותו נכס של הקיבוץ. כך למשל החלה להבחן דרך המינוי של הדירקטורים לאגודה, ובהמשך הוחלפו (לאחר בחירות) שני דירקטורים מכהנים - גב' טובה חלפין (להלן -
חלפין) ומר יהודה יחבס (להלן -
יהודה יחבס) . התענינות זו לוותה לעיתים בפעולות שעשויות היו להתפרש כהטלת דופי בגלנטי , ושיאה היה במשבר אמון בין השניים. משבר אמון שהביא, במחצית הראשונה של שנת 2007, לעריכת דו"ח ביקורת פנים של הקיבוץ על היחסים שבין הקיבוץ ואגש"ח לבין האגודה (להלן -
דו"ח הביקורת) .
14. מדו"ח הביקורת מצטיירת תמונה של מערכת יחסים לא מוסדרת; קבלת החלטות על ידי שור וגלנטי
"בנושאים הקשורים למפעל ולקיבוץ, התנהלה ללא שיתוף פעולה ביניהם"; קיומו של חוסר אמון בין השניים , עד כדי כך ש
"לדעת מנכ"ל מגוון [גלנטי - א.א.]
, לא ניתן לשקם את העדר חוסר האמון בינו לבין רכז המשק [שור - א.א.]
" .
15. מערכת היחסים הובילה את גלנטי להתפטר מתפקידו כמנכ"ל האגודה ומנכ"ל מגוון אריזות. התפטרותו נמסרה לנוימן בעל פה ביום 4.7.07. גלנטי נימק את ההתפטרות, בין היתר, במערכת היחסים עם הקיבוץ ובתחושה שמנסים להצר את מרחב שיקול דעתו. ביום 6.7.07 העלה גלנטי על הכתב את הודעת ההתפטרות. להלן נוסח המכתב שנשלח גם לחברי הדירקטוריון של האגודה :