אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק פ 8055/07

החלטה בתיק פ 8055/07

תאריך פרסום : 18/12/2007 | גרסת הדפסה

פ
בית המשפט המחוזי באר-שבע
8055-07
02/10/2007
בפני השופט:
רחל ברקאי

- נגד -
התובע:
מדינת ישראל
עו"ד אירה ויימן
הנתבע:
בטיטו יואב
עו"ד דוד גולן
החלטה
  1. ערב מתן גזר הדין, באה בפני בקשת הנאשם לחזור בו מן הודאתו בתיק זה ולאפשר לו לנהל את משפטו.
  1. בישיבה מיום 28.5.07 הציגו בפני הצדדים הסדר טיעון חלקי לפיו תוקן כתב האישום, הנאשם חזר בו מכפירתו והודה בעובדות כתב האישום המתוקן ובהתאם הורשע בעבירות של נסיון לגניבה, השגת גבול וסיכון חיי אדם בנתיב תחבורה.
  1. התיק נקבע לטיעונים לעונש ליום 9.9.07 ולקראת אותה ישיבה הוגש תסקיר שירות מבחן. בתסקיר שירות מבחן ציינה קצינת המבחן כי הנאשם מודה בביצוע העבירות אך אינו חש כי ביצע דבר מה אסור וכי לדבריו השוטרים לא הזדהו כאשר הגיעו למקום ומחשש כי מדובר בבני מיעוטים הרודפים אחריו נס מפניהם.
  1. לנוכח דברים אלו מצאתי לנכון לחזור ולבחון באם הנאשם  עומד על הודאתו המלאה, לרבות בעבירה של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה ואכן עמד הנאשם בהודאתו זו. לאחר שמיעת הטיעונים לעונש נקבע התיק למתן גזר דין ליום 23.9.07 ובפתח אותה ישיבה כאמור, ביקש הנאשם לחזור בו מהודאתו ולאפשר לו לנהל את משפטו.
  1. הנאשם לא טען כי לא הבין את משמעות ההסדר או כי הוטעה על ידי המדינה או כי הסכמתו להסדר הוצאה ממנו תחת לחץ או כי לא היה בזירת האירוע. חזר הנאשם והודה בביצוע עבירות הרכוש המיוחסות לו בכתב האישום המתוקן, למעט בעבירה של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, כשלטענתו ברח מן המקום כי חשש שבני מיעוטים רודפים אחריו. לדבריו, הודה בעבירה זו כי סבר כי יהא בכך כדי לסיים את  עניינו בהקדם אולם, לאחר שהבין כי צפוי הוא לענישה מכבידה בעבירה של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, ביקש לנהל את משפטו בעניין זה.
  1. סעיף 153(א) לחוק סדר הדין הפלילי קובע, כי נאשם רשאי לחזור בו מהודיה שמסר במהלך המשפט אם הרשה זאת בית המשפט "מנימוקים מיוחדים שיירשמו". בית המשפט העליון נדרש לא אחת לשאלה, מהם אותם נימוקים מיוחדים המצדיקים מתן היתר לחזרה מהודיה. 

בע"פ 5622/03 פלוני נ' מדינת ישראל , פ"ד נח(4) 145 נדרש בית המשפט העליון לשאלה זו וכב' השופט גרוניס, אשר נדרש לכך קבע כי :

"ככלל, נפסק כי היתר כאמור יהא מוצדק רק בנסיבות חריגות. אלו מתקיימות, למשל, כאשר מתוך מכלול הנסיבות מתעורר חשש ממשי שהנאשם הודה באשמה בניגוד לרצונו החופשי, או תוך שהוא אינו מבין את משמעות הודייתו (ע"פ 945/85 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד מא(2) 572, 579 (להלן - עניין פלוני); ע"פ 1958/98 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד נז(1) 577, 621; ע"פ 763/03 שמואל נ' מדינת ישראל (טרם פורסם); י' קדמי על סדר הדין בפלילים (חלק שני, תשס"ג) 1002-996). גישה המקלה יותר עם הנאשם הובעה על ידי השופטים א' גולדברג וש' נתניהו, בניגוד לעמדתו החולקת של השופט ת' אור, בגדרו של ע"פ 3754/91 מדינת ישראל נ' סמחאת, פ"ד מה(5) 798 (להלן - עניין סמחאת). לפי גישת הרוב אין להכביד על נאשם, שרצונו לחזור בו מההודיה אינו נובע מתוך תכסיס פסול אלא מטעם ענייני וכן. די בכך שהנאשם סובר כי טעה בשיקוליו בעת שהודה, ומטרתו היחידה היא כי תינתן לו ההזדמנות להוכיח את חפותו, בכדי שיותר לו לחזור בו מן ההודיה (עניין סמחאת, עמ' 803-802). יש לציין כי בפסקי הדין שנזכרו לעיל, אשר החילו את הגישה המחמירה, דובר בנאשמים אשר ביקשו לראשונה לחזור בהם מהודיותיהם במסגרת הערעור, לאחר שהערכאה הדיונית גזרה את דינם. אכן, יש טעם רב בכך שרק בנסיבות נדירות יותר לנאשם לחזור בו מהסדר טיעון לאחר גזירת דינו, שאם לא כן הסכמתם של נאשמים להסדרי טיעון תהא למעשה מותנית בחומרת העונש שמוטל עליהם בדיעבד ב(ראו עניין פלוני, עמ' 579). אין אלה פני הדברים במקרה בו מבקש הנאשם לחזור בו מהודייתו עוד לפני מתן גזר הדין. בנסיבות כאלה קטן החשש שמא מדובר בתכסיס. על יסוד זה איבחן בית המשפט בעניין סמחאת את נסיבות המקרה שעמד לפניו לעומת אלו שבעניין פלוני (ראו עניין סמחאת, עמ' 801). הגישה המקלה יותר לגבי חזרה מהודיה מתבקשת כאשר הבקשה מוגשת לפני מתן גזר הדין. כמובן, שאף במקרה כזה אין להיעתר לבקשה באופן אוטומטי, אלא יש להתחשב ביתר הנסיבות."

  1. לאחר לא מעט לבטים סברתי כי יהא זה נכון לאפשר לנאשם לחזור בו מהודאתו ולנהל את משפטו. לבטיו הכנים של הנאשם באו לידי ביטוי בדברים אותם מסר בפני קצינת המבחן ויש בהם כדי לעורר את החשד כי הודאתו של הנאשם ניתנה שלא מתוך הבנה מלאה של משמעות ההודייה, והכל על אף שבית המשפט חזר וברר את הדברים עם הנאשם.
  1. סוף דבר - אני מאפשרת לנאשם לחזור בו מהודאתו.

ניתנה היום כ' בתשרי, תשס"ח (2 באוקטובר 2007) במעמד הצדדים

רחל ברקאי, שופטת

008055/07פ  055 בת שבע אביגל

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ