מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק פ 4448/06 - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

החלטה בתיק פ 4448/06

תאריך פרסום : 30/09/2009 | גרסת הדפסה
פ
בית משפט השלום באר שבע
4448-06
24/12/2007
בפני השופט:
נ. אבו טהה

- נגד -
התובע:
מדינת ישראל
הנתבע:
סולומון מרה
עו"ד אסטרשה מורנו רובינסון
החלטה

בפני בקשה לביטול כתב אישום שהוגש כנגד הנאשמת בשל אי קיום חובת שימוע בעניינה.

כנגד הנאשמת הוגש כתב אישום המייחס לה ביצוע עבירה של גניבה בידי עובד ממעבידו- עבירה לפי סעיף 391 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977.

על פי עובדות כתב האישום, מיוחס לנאשמת כי בין התאריכים 06/04 ועד 12/05, בעת שעבדה בחנות פיצה רמות בבאר שבע, אצל מר דניאל חמו, גנבה סך של 8000 ש"ח לערך מקופת העסק ומקופת הטוטו שבחנות וכן גנבה מוצרים שונים ממעבידה.

במסגרת דיון שהתקיים בפני בתאריך 19.11.07, העלתה ב"כ הנאשמת טענה מקדמית, לפיה לא קיימה המאשימה את חובת היידוע והשימוע בהתאם לסעיף 60 א' לחסד"פ ולא הודיעה לנאשמת בדבר הגשת כתב אישום בעניינה בטרם הגשת כתב האישום.

המדובר בנאשמת ללא עבר פלילי ואם חד הורית לארבעה ילדים.

ב"כ הנאשמת עתרה לבטל את כתב האישום.

ב"כ המאשימה מנגד, טענה כי יתכן ואירעה תקלה.

יחד עם זאת הודיעה ב"כ המאשימה, כי יערך לנאשמת שימוע בדיעבד בלב פתוח ובנפש חפצה.

דיון והכרעה 

סעיף 60א(ד) לחסד"פ מחייב את התביעה להודיע לחשוד על כך שהתקבל בעניינו חומר חקירה, ממנו עולה לכאורה, שעבר עבירה מסוג פשע. כנגד חובה זו קמה זכותו של חשוד לפנות לתביעה בבקשה מנומקת להימנע מהגשת כתב אישום ולקיים שימוע.

 בית המשפט העליון חזר ונדרש לאחרונה להוראת סעיף 60א לחסד"פ בבג"צ 4175/06 אלבז נ' היועץ המשפטי לממשלה, תק-על 2006(2), 3317 ,עמ' 3319 ופסק כדלקמן:

" הליך השימוע, המעוגן כיום בגדרי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, מניח אפשרות לנחקר לשטוח את טענותיו במלואן, "ועל הגורם המחליט להאזין לדברים בנפש חפצה, ומתוך נכונות להשתכנע ככל האפשר שבדברים יש ממש"... מימושה של אפשרות זו פירושו מתן הזדמנות לנחקר להציג את מלוא הנתונים שבידיו קודם לקבלת החלטה סופית בדבר הגשת כתב אישום".

תורת הבטלות היחסית מחייבת בחינה קונקרטית של כל מקרה לנסיבותיו. יש לבחון את התנהלות הרשות, חומרת הפגם שנפל בפעילותיה, מהותו והפגיעה שתיגרם לאינטרס הציבורי באם החלטתה של הרשות תבוטל. אל מול משקלם המצטבר של אלה, יש לבדוק את הנזק שייגרם לפרט, שזכותו הופרה, מחמת הפגם שנפל בפעילות הרשות.

בתי המשפט המחוזיים נדרשו לשאלה: האם ניתן לרפא את הפגם באמצעות שימוע המתקיים לאחר הגשת כתב האישום?  אולם לא הגיעו לדעה אחידה.

בית המשפט בירושלים פסק בע"פ 30541/06 (י-ם) מדינת ישראל נ' יצחק כהן, שקיומו של שימוע מאוחר, כשכתב אישום תלוי ועומד בבית המשפט, יכול לרפא את הפגם.

בית המשפט המחוזי בת"א פסל גישה של " נעשה ונשמע",  כעולה מהחלטותיו, בתפ"ח 1199/05 הנ"ל, ובתפ"ח 1138/05 מדינת ישראל נ' יעקב ארד (לא פורסם) מיום 8.02.07. בשני המקרים ביטל בית המשפט המחוזי בתל-אביב את כתב האישום.

התביעה מחויבת לקיים את זכויותיהם החוקתיות של חשודים ונאשמים, ואם אינה עושה כן, בית המשפט יחייבנה לתקן את טעותה. בהעדר נסיבות מיוחדות וכשאין חשש לפגיעה ממשית באינטרס ציבורי, הפרת סעיף 60א תביא לביטול כתב האישום שהוגש תוך הפרת הוראת סעיף   60א לחוק. לאחר הביטול, חזקה על התביעה, שברוח הוראות בית המשפט העליון בבג"צ 4175/06, תקיים שימוע, תתייחס לאדם שמולה כאל נחקר חשוד, תאזין לטענותיו בנפש חפצה ובכובד ראש, תוך נכונות להשתכנע. לאחר השימוע, תשקול הנסיבות כולן, ותחליט אם למרות כל מה ששמעה, יש להגיש כתב אישום .

אלא אם כן ישתכנע בית המשפט במקרה ספציפי אחרת, הנחת המוצא היא שאין ל"רפא" את הפגם באמצעות שימוע מאוחר, כשכתב האישום תלוי ועומד בבית המשפט. בית המשפט לא ישלים עם פעילותה של רשות ציבורית, הסוטה משורת הדין. הדברים נכונים במיוחד, ומכוח קל וחומר כשהרשות אמונה על אכיפת החוק, ופגמים בפעילותה עשויים לפגוע במראית עין של עשיית משפט, שהיא אינטרס ציבורי מובהק.

בנוסף, הגשת כתב אישום תוך הפרת סעיף 60א לחסד"פ, עלולה לעורר חשש שהמאשימה "ננעלה" על העמדות שגיבשה בכתב אישום, וקיומו בפועל עלול להשפיע על נציגי התביעה, שלא להתייחס לטענות הנאשם בפתיחות הנדרשת.

מכאן מסקנתי, שאי קיום שימוע במועדו, כאמור בחוק, הוא פגם מהותי ולא טכני בלבד. הגיעה העת שהתביעה תפנים את השינוי שבחוק, כפי שפסק בית המשפט המחוזי בע"פ 1199/05 לאמור:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ