1. חברת ל.ה.ט.מ. לקידום הכשרה טכנולוגית בע"מ (להלן: "
החברה") עסקה, כפי ששמה העיד על כך, בהכשרה טכנולוגית ובלימוד של סטודנטים לתארים הנדסאים שונים. לאור העובדה כי בוגרי השלוחות של החברה אמורים לקבל תעודת הנדסאי, אמון משרד התמ"ת (להלן: "
המשרד") על פיקוח על הלימוד ועל הסטודנטים עד לקבלת התעודה. לימים נקלעה החברה להליכי חדלות פירעון, ורו"ח אודי עוזרי (להלן: "
רו"ח עוזרי") מונה כמנהל מיוחד. במסגרת פועלו זה, פעל רו"ח עוזרי למכירת פעילותה של החברה למספר מכללות, במסגרת בקשה קודמת למתן הוראות, אושרה מכירתה של פעילות החברה בתחום המכשור הרפואי לקריה ללימודי הנדסה וטכנולוגיה (ע"ר) (להלן: "
מכללת אפקה").
2. קבוצה של סטודנטים (להלן: "
הסטודנטים"), הנמנים ברובם על תושבי כפר קאסם, השתתפו בלימודי ערב בשלוחת החברה שבתל-אביב, לקראת תואר הנדסאי אלקטרוניקה, במגמת המשנה של מכשור רפואי. עם סיום לימודיהם במסגרת מגמת משנה זו, היו אמורים הסטודנטים לקבל תעודת הנדסאי אלקטרוניקה, ולאחר השלמת שנה של התמחות, או כתיבת עבודת גמר, לקבל, בנוסף, תעודת טכנולוג רפואי. כאשר נמכרה פעילותה של החברה, "נשתכחו" הסטודנטים, ובסופו התברר כי לא נמצאה מכללה, או כל גוף אחר, אשר ירכוש את פעילות החברה בעניינם. חלק מהסטודנטים השלימו את הדרישות המזכות אותם בתעודת הנדסאי אלקטרוניקה, אך נותרו בלא מסגרת אשר תפקח על עבודתם כמתמחים או אף תאפשר את השמתם כמתמחים. כתוצאה מכך נותרו הסטודנטים במעין לימבו, בו הם אוחזים בתעודת הנדסאי אלקטרוניקה, אך אין באפשרותם להשלים את הדרישות לקבלת תעודת הטכנולוג הרפואי מהחברה, אשר לשם קבלתה למדו מספר שנים. שירין מנסור, אחת מהסטודנטיות (להלן: "
המבקשת"), פנתה בבקשה זו על מנת שבית משפט זה יפעל למציאת פיתרון לבעייתם.
3. רו"ח עוזרי טען בתגובתו, כי בעייתם של הסטודנטים ידועה, אך הוסיף כי לא נמצא כל גורם אשר היה מעוניין לרכוש את פעילות החברה בעניינם של הסטודנטים. כן טען רו"ח עוזרי, כי קופת הפירוק במצב גרעוני, וכי הוא אינו יכול לעמוד בהוצאות הנדרשות להקמת מערך השמה ופיקוח על התמחותם של הסטודנטים. אשר על כן, הגורם היחיד אשר יכול ליתן פיתרון לבעייתם הינו המשרד.
4. המשרד, בתגובתו, טען כי פיקוחו על הליכי הלימוד בחברה נעשה באמצעות המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע (להלן: "
מה"ט"), אך פיקוח זה הינו רק עד לשלב קבלת תעודת ההנדסאי, וכי תעודת הטכנולוג הרפואי הינה תעודה הניתנת על ידי החברה עצמה, ודורשת את תקופת ההתמחות עליה אין למשרד כל פיקוח. עוד טען המשרד, כי במסגרת הליך מכירתה של פעילות החברה למכללת אפקה, היה על המנהל המיוחד לציין מפורשות כי מכירה זו אינה כוללת את פעילות החברה בעניינם של הסטודנטים, או למצער כי לא נמצא לסטודנטים אלו פיתרון הולם. זאת נוכח התניית הסכמתו של המשרד להליך המכירה, כך שיימצא פיתרון לכל הסטודנטים אשר נמצאו באמצע תקופת לימודיהם, ואשר טרם קיבלו תעודות מהחברה. לאור זאת, גלגל המשרד את האחריות למכללת אפקה.
5. מכללת אפקה הגישה תגובתה, בה היא מציינת כי בהליך מכירת פעילות החברה בתחום המכשור הרפואי הוחרגו במפורש הסטודנטים, וכן סטודנטים נוספים אשר למדו בשלוחת החברה בנשר, ועל כן אין ליתן יד לגופים הממונים השונים (ביניהם רו"ח עוזרי והמשרד) לגלגל את האחריות עליה. מכללת אפקה הביעה את נכונותה להירתם לפתרון הבעיה, באמצעות קליטת הסטודנטים אל בין שורותיה, אך התנתה זאת בכך שהסטודנטים יעברו קורס חד פעמי, בהיקף של 130 שעות, ובעלות כוללת של 30,000ש"ח, אשר בסיומו ייערך לסטודנטים מבחן. זאת, על מנת שלא תהא מכללת אפקה חותמת גומי לסטודנטים שרמת הכשרתם אינה ידועה לה. כן נכונה מכללת אפקה לפקח על התמחותם של הסטודנטים אשר ישתתפו בקורס ויעברו את הבחינה, וזאת בתמורה ל-1,500ש"ח מכל סטודנט. עלות נוספת זו, אותה משלם כל סטודנט אחר אשר נקלט במכללת אפקה מפעילותה של החברה, באה לכסות, בין היתר, ביטוחים שונים שיש לערוך לסטודנטים בתקופת ההתמחות.
6. בתקופה בה הוגשו התגובות הנוספות הנ"ל, הוחלף רו"ח עוזרי, על פי בקשת הכנ"ר, בעו"ד ארז חבר (להלן: "
המנהל המיוחד"), ועל כן נתבקשה תגובתו לבקשה. המנהל המיוחד הגיש תגובותיו, על פיהן הפתרון אשר הוצע על ידי מכללת אפקה הינו המיטבי בנסיבות העניין. ככל שהדבר נוגע למימון הקורס, ולאור כספים, הנאמדים במאות אלפי שקלים, שהמנהל המיוחד טוען כי מגיעים לחברה מהמשרד, הציע המנהל המיוחד כי המשרד יעביר את הסכום הדרוש לקורס, וכי סכום זה יקוזז מכל סכום שייקבע בעתיד כי על המשרד לשלם לחברה. מתגובה נוספת של המנהל המיוחד, עולה עוד כי הוא בא בדברים עם מכללת אפקה, והגיע עימה להסכמה, כי הסטודנטים יוכלו ראשית לגשת לשתי בחינות במקצועות הליבה - קרדיולוגיה וניורולוגיה (להלן: "
בחינות הליבה"), אשר על פי תוצאות הסטודנטים בבחינות אלו ייקבע על מי מהם להשתתף בקורס. סטודנטים אשר יעברו את בחינות הליבה בהצלחה לא יידרשו להשתתף בקורס.
על פי תגובה נוספת של המשרד, ולמרות שהכשרת הסטודנטים לזכאות לתעודת טכנולוג רפואי אינו בתחום פיקוחו, ניתנה הסכמתו למתווה שתואר בתגובת המנהל המיוחד.
7. מצאתי כי יש לקבל את המתווה אותו הציע המנהל המיוחד, שכן מסכימים לו הן מכללת אפקה כגורם אשר אמור לקלוט את הסטודנטים, והן המשרד, אשר אמור לספק את המימון המיידי לשם כך, ולמעשה לא נותרה כל מחלוקת בבקשה דנן. אשר על כן, ניתן למנהל המיוחד אישור לפעול על פי המתווה שהציע, ועל פי ההוראות שלהלן:
א. המנהל המיוחד יפנה לסטודנטים, ויודיעם אודות החלטתי זו. כמו כן יפרסם המנהל המיוחד את דבר קיומה של החלטתי זו, דבר היותה פתרון לבעייתם, וכן פרטים על פיהם הם יכולים לפנות אליו, וזאת בשני עיתונים יומיים, אחד מהם בשפה הערבית. לסטודנטים יינתנו 30 יום לפנות למנהל המיוחד על פי הפרסום בעיתון.
ב. המנהל המיוחד יפנה למכללת אפקה, ויסדיר עמם את המועדים בהם ייערכו הבחינה הראשונית, הקורס והבחינה שלאחריו, וכן מהו החומר הנדרש לבחינה. כמו כן יעודכן המנהל המיוחד בעלותו המדוייקת של הקורס.
ג. המנהל המיוחד יפנה למשרד התמ"ת בדרישת תשלום לעלות הקורס, ויעבירו למכללה. ככל שכל הסטודנטים יעברו את בחינות הליבה, ולא יהיה צורך בקורס, תחזיר המכללה את הסכום למנהל המיוחד. הסכום שיעביר המשרד יקוזז מכל סכום בו הוא יחויב בתשלום לחברה.
8. יש אמנם במתווה זה כדי לסרבל במעט את סיום לימודיהם של הסטודנטים וקבלת התעודה. עם זאת, המדובר בענייננו בהליך פירוק של חברה חדלת פירעון, בו אמור בית המשפט לאזן את דרישותיהם של הנושים השונים, ולמזער את הנזק שנגרם להם. לאור העובדה כי החברה נמצאת בהליכי פירוק, ואינה יכולה להשלים בעצמה את התחייבויותיה כלפי הסטודנטים, וכן לאור נסיבותיו המיוחדות של המקרה דנן, מספק המתווה אשר הוצע על ידי המנהל המיוחד פתרון הולם, אשר מצמצם את הנזק אשר נגרם עד כה לסטודנטים. יש, ליתן משקל מכריע להסכמה הגורפת שיש למתווה זה, הן מצד המכללה מהבחינה האקדמאית, והן מצד משרד התמ"ת בנוגע למימון המיידי הנדרש לכך, וכן לאפשרות כי ביצועו יביא את בעיית הסטודנטים לפתרון בהקדם האפשרי. מתווה זה הינו המיטבי, ולמצער מהווה הרע במיעוטו, שכן האלטרנטיבה הינה דחיית המתווה, והותרת הסטודנטים בלא כל מענה למצוקתם.
כן מצאתי לברך את המנהל המיוחד, מכללת אפקה ומשרד התמ"ת על ההסכמות אליהן הגיעו, ועל נכונותם לסייע לסטודנטים להיחלץ ממצוקתם.
המזכירות תודיע לצדדים על המצא ההחלטה לרשותם החל מהיום.
היום ל' בשבט, תשס"ח (6 בפברואר 2008) בהעדר הצדדים.
אלשיך ורדה, שופטת
סגנית נשיא
|
תפארת