בפני בקשה לביטול החלטתי מיום 30/4/12 שהורתה על ביטול הענקה של נכס - דירת מגורים ומתן אישור לנאמן להוציא את הנכס למכירה פומבית למרבה במחיר.
הבקשה לביטול הענקה
-
הנאמן ביקש מבית המשפט להורות כי הדירה הידועה כחלק מחלקה 71 בגוש 10678 , המצויה ברח' האלה 12/1 בטירת הכרמל [להלן: "
הדירה
"], אשר נמכרה ע"י עו"ד עדי זהב, בתפקידו ככונס נכסים מטעם בנק המזרחי - טפחות בע"מ, שלטובתו היה רשום משכון בדרגה ראשונה על הדירה, לקונה מר נתע בוכהנדלר [להלן: "
בוכהנדלר"], תירשם על שמו של החייב פושט הרגל והרישום על שמו של נתע בוכהנדלר תבוטל, וזאת מכח הוראות סעיף 96(א) ו/או 98 לפקודת פשיטת הרגל.
נימוקי הבקשה
:
ביום 25/10/10 ניתן צו כינוס לנכסי החייב, לבקשת נושה שהוגשה למשרדי הכנ"ר בחודש
מרץ 2010, התיק בבית המשפט נפתח ביום
9/5/10.
לבקשת הנאמן, הורה ביהמ"ש על מתן צווים ועיקולים שונים, בין היתר על חשבון וכספים של בתו של החייב, לאחר שהנאמן הציג חומר חסוי ממנו עולה כי כספים שהיו מגיעים לחייב ו/או לחברה שבבעלותו, שמקורם בתביעה משפטית בה זכה, ושהתקבלו אצל בא כוחו דאז בהליך שם, עו"ד ע.שושני, הועברו מעו"ד שושני לחשבונה של בתו של החייב ולא לחשבון של החייב עצמו או לחברה שבבעלותו. המדובר בסכום של 2,125,000 ש"ח, שנמשך ביום 25/4/10, לפקודת בתו של החייב - הגב' אמירה עומרי וזו הפקידה את השיק לחשבונה בבנק הדואר - סניף עפולה, ח-ן מס' 20942280. לאחר שניתן על ידי בית משפט זה צו עיקול, כמבוקש, על החשבון הרשום על שם הבת, התברר כי בתו של החייב בינתיים הספיקה למשוך את הכספים מחשבונה שהתנהל בבנק הדואר. את חלקם, סך של 1,000,000 ש"ח הפקידה בח-ן מס' 10768880 שהתנהל על שמה בבנק לאומי סניף עפולה. מסמכים שהתקבלו מכח צו מבנק לאומי, כולל מסמך בו הצהיר החייב מפורשות כי הסך של 1,000,000 ש"ח שהופקד בבנק לאומי הוא סכום השייך לו, ומקורו בתביעה משפטית בה זכה והוא נתן את הכסף במתנה לבתו.
ממסמכים נוספים שהתקבלו מבנק לאומי עולה כי ביום 6/7/10 ביצעה בתו של החייב העברה בנקאית לחשבונו של עו"ד עדי זהב, על סך 485,000 ש"ח לבנק הפועלים סניף חרוד, ח-ן מס' 397660, תוך ציון העובדה שהעברת הכסף הינה לצורך
רכישת דירה. על טופס הבקשה לביצוע ההעברה הבנקאית חתום
החייב בעצמו.
הנאמן פנה לבית המשפט בבקשה [מס' 27] שיורה לעו"ד עדי זהב להמציא העתק ממסמכי רכישת הבית. למרות שקיבל את החלטת בית המשפט המורה על המצאת המסמכים לא המציא עו"ד עדי זהב את המסמכים.
ממסמכים שקיבל הנאמן ממקורות אחרים התברר לו כי הכספים שהועברו מחשבונה של בתו של החייב לעו"ד עדי זהב, הועברו לו במסגרת הליך משפטי שהתנהל בביהמ"ש המחוזי בחיפה. קודם לכן, מונה כונס נכסים בתיק הוצל"פ מטעם בנק מזרחי טפחות, שלטובתו, כאמור, משכנתא מדרגה ראשונה, למכירת הדירה. בין לבין, הגישה גב' בשם טל קריספיל תביעה נגד נתבעים שונים, כפי שיפורט להלן. הליך בו הגיעו הצדדים בסופו של דבר להסכם פשרה שקיבל תוקף של פס"ד - תיק בית המשפט המחוזי בחיפה - ה"פ 306/06 שהוגש כאמור על ידי התובעת טל קריספיל נ' נתבעים אחדים, וביניהם, נגד החייב [הנתבע מס' 4] ונגד החברה שבבעלותו - "עומרים חברה לבניין בע"מ" [הנתבעת מס' 3]. וכן נגד בנק המזרחי טפחות שמטעמו מונה עו"ד עדי זהב ככונס נכסים על הדירה בתיק הוצל"פ שפתח הבנק נגד החייב למימוש המישכון שניתן להבטחת החזר הלוואה.
הצדדים בהליך בחיפה הגיעו לפשרה לפיה הדירה תימכר על ידי עו"ד עדי זהב - כונס הנכסים שמונה לבקשת בנק טפחות. הדירה תמכר, בהסכמת החייב, למר נתע בוכהנדלר תמורת סכום נטו של 480,000 ש"ח. כמו כן, הוסכם כי הנתבע 4 [החייב], יוכל להודיע לעו"ד עדי זהב על כך
שצד ג' אחר אשר שמו ימסר על ידי הנתבע 4 (החייב) לכונס הנכסים עד ליום 7/7/10, יבוא בנעלי הקונה [במקום בוכהנדלר]. הסכם זה קיבל תוקף של פסק דין על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה, ביום 5/7/10.
ביום 6/7/10 בוצעה העברה בנקאית מחשבונה של בתו של החייב, לחשבונו של עו"ד עדי זהב בסך של 485,000 ש"ח, כשעל טופס ההעברה
חתום החייב בעצמו. על פי מכתב ששלח הבנק לבתו של החייב, ניהלה, לכאורה, בתו של החייב את החשבון באופן שאינו עולה בקנה אחד עם "הצהרת נהנים" עבור צד ג' באופן המהווה, לכאורה, עבירה על "חוק איסור הלבנת הון, התשל"ס - 2000", ועל כן, היא נדרשה לחדול לאלתר מהפעילות האסורה על פי חוק.
מהחקירה שביצע הנאמן עולה שמדובר בדירה שהיתה בעבר בבעלותו של החייב, אותה מכר לגב' קריספיל, למרות היותה ממושכנת לטובת הבנק. בעקבות התביעה ההצהרתית שהגישה בחיפה הגיעו הצדדים להסכם לפיו בוטל המכר לגב' טלי קריספיל. כונס הנכסים, עו"ד עדי זהב, מכר את הדירה בהסכמת החייב,למר נתע בוכהנדלר, והחייב הוא זה שמימן את רכישת הדירה. החייב הוא זה שנתן לעו"ד עדי זהב - הכונס, הוראות על שם מי לרשום את הדירה והוא זה שמסר את שמו של נתע בוכהנדלר, הגם שזה לא שילם ולו אגורה אחת. לפיכך, יש לקבוע כי מדובר בדירה השייכת לחייב.
הנאמן מציין כי
החייב אישר בפניו כי אכן הוא זה שהעביר את כספי התמורה לעו"ד חנוך עדי זהב על מנת שהדירה תירשם על שם נתע בוכהנדלר במטרה לשלם לו בדרך זו חובות עבר שהחייב חייב לנתע בוכהנדלר.
הנאמן טוען כי גם אם נכונה גרסת החייב שהמדובר בחוב עבר, דינו -בטלות לפי הוראות סעיף 98(א) לפקודה, שכן מדובר ב"העדפת נושים". ואם מדובר בכספי מתנה שהעביר החייב לנתע בוכהנדלר, הרי שמדובר ב"הענקה אסורה" מכח הוראות סעיף 96(א) לפקודה.
על כן יש להורותעל ביטול המכר של הדירה לנתע בוכהנדלר ולהורות כי הדירה תירשם על שם החייב.
ביום
27/3/12 ניתנה החלטה [בקשה מס' 40] המורה לכל המשיבים להגיב לבקשה בתוך 30 יום.
ביום
16/4/12 הגיש הנאמן בקשה שכותרתה "
בקשה בהסכמה לביטול ההענקה". הבקשה הוגשה
בהסכמת החייב, בהסכמת נתע בוכהנדלר ובהסכמת הכנ"ר. כמו כן, ביקש הנאמן מתן הוראות לפיהן ימונה שמאי שישום את שווי הדירה ולהורות שהדירה תוצא למכירה פומבית על מנת למקסם את המחיר שיתקבל בעבורה ולמוכרה למרבה במחיר.
לבקשה צורפו הודעות כדלקמן:
"
הודעה מטעם נתע בוכהנדלר לבית המשפט"