לפניי בקשה למתן הוראות למכירת השליטה בחברת אוקיאנה, תעשיות מתקדמות בע"מ (להלן:
"החברה") ולאישור הסדר נושים בין החברה לבין נושיה ולבין בעלי מניותיה בהתאם לסעיף 350 לחוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן:
"החוק").
החברה היא חברה ציבורית שהתאגדה בשנת 1981, ובהמשך בשנת 1993 הפכה לחברה ציבורית.
עיסוקה של החברה היה בתחום עבודות הנדסה ימיות, לרבות כריה, בניית נמלים, צנרת ימית, מחקרים ימיים ועוד.
ביום 8.7.10 הגישו בנק הפועלים בע"מ ובנק לאומי לישראל בע"מ (להלן: "
הבנקים") בקשה לאכיפת שעבודים מחמת חוב החברה לאלה, שעמדו באותה עת על סך של כ- 22,50,000 ש"ח. בית המשפט נעתר לבקשה והורה באותו יום על מינויה של עו"ד לוי-טילר ככונסת נכסים זמנית לנכסי החברה וביום 14.11.10 הפך המינוי לקבוע (להלן:
"כונסת הנכסים"). ביום 15.7.10 הגישו עובדי החברה לבית משפט המחוזי מרכז, בקשה לפירוקה, וביום 20.10.10 ניתן צו פירוק וכונס הנכסים הרשמי מונה כמפרקה. יצויין כי ביום 10.7.10 הושעה המסחר במניות החברה בבורסה לניירות ערך בתל אביב.
במסגרת הליך כינוס הנכסים, יזמה כונסת הנכסים הליך של מכירת השלד הבורסאי של החברה ומכירת השליטה בה על דרך של הקצאת מניות וכתבי האופציה לרוכש, תוך הפרדה בין השלד הבורסאי לבין חובותיה ונכסיה של החברה, כך שהשלד הבורסאי יוותר נקי ללא מחויבויות. ביום 1.3.11, הוגשה לבית המשפט בקשה (מספר 53), להתיר לכונסת הנכסים לכנס אסיפות נושים לשם גיבוש הסדר נושים, במסגרתו תימכר השליטה בחברה. לכונסת הנכסים הוגשה הצעה על ידי חברה בשם "פארטו מיזוגים ורכישות בע"מ" (להלן:
"פארטו"), ביחד עם עו"ד ויקטור תשובה, לרכישת שלד החברה תמורת הסך 4,600,000 ש"ח. בדיון שהתקיים בבקשה, ביום 27.3.11 אליו התייצבו גם "פידיליטי הון סיכון בע"מ" ו"אפ סווינג קפיטל בע"מ" (להלן: "
הרוכשות"), הועלתה על ידן הצעה לרכוש את השליטה בחברה במחיר העולה על זה שהוצע על ידי פארטו. בסופו של הדיון ניתנה החלטה לפיה, הרוכשות זכאיות לרכוש את השליטה תמורת הסך של 6,000,000 ש"ח, וכמפורט בטעמים שבהחלטה דנן. הרוכשות חתמו על הסכם רכישה והפקידו בידי כונסת הנכסים את מלוא התמורה המוסכמת. באותה החלטה אף ניתן אישור לכינוס אסיפות הנושים ובעלי המניות לשם אישור הסדר נושים וכפוף לכך הבאתו לאישור בית המשפט.
כונסת הנכסים כינסה אסיפות נושים, אשר בהן נדון אישור הסדר הנושים, וכמפורט להלן:
הסדר הנושים
בקליפת האגוז יובהר, כי מהות הסדר הנושים הינו רכישת השלד הבורסאי של החברה כשהוא נקי מכל התחייבויות, על ידי הגדלת ההון הרשום של החברה והקצאת מניות חדשות, אשר תהיינה פטורות ומשוחררות מכל הגבלה שהיא. עוד נקבע בהסדר כי תבוצע הפרדה בין החובות והזכויות של החברה לבין השלד הבורסאי, כאשר החברה תמחה את כל זכויותיה ונכסיה מכל מין וסוג שהוא ל"קופת הכינוס", ויימחקו כל השעבודים הרשומים לטובת נושיה של החברה להבטחת התחייבויותיה כלפיהם. בנוסף נקבע כי כל ההליכים כנגד החברה יופסקו ויעוכבו, ומבלי שיהיה בכך לגרוע מזכות העובדים לקבלת גמלת המל"ל וכל הנושים מוותרים על תביעה כנגד החברה, למעט קבלת המגיע להם לפי הסדר הנושים. אין בהסדר פטור כנגד תביעות של נושאי המשרה ואחרים שפעלו מטעמה, כמו גם אין פטור מהליכים פליליים כנגד החברה.
לפי מתווה הסדר הנושים, יחולק דיבידנד לנושים המובטחים בשיעור של כ- 14%; לנושים בדין קדימה 100%; נושים בדין רגיל כ- 14%; לבעלי המניות לא ישולם כל דיבידנד. כונסת הנכסים שתמונה כנאמנת להסדר, תבדוק את הוכחות החוב תוך 60 ותחלק את הדיבידנד כמפורט לעיל ובכפוף לזכות ערעור על החלטתה באשר להוכחות החוב.
כונסת הנכסים מבקשת להתיר לה להכיר בהוכחות חוב של שלושה נושים אשר איחרו בהגשת הוכחת החוב, כמו גם שאצל אחד מהם חלה שגגה בציון סכום הנכון של הוכחת החוב.
הבקשה לאישור הסדר הנושים
לפי האמור בבקשה, הוגשו לכונסת הנכסים הוכחות חוב כמפורט להלן: נושים מובטחים - 19,500,000 ש"ח; נושי בדין קדימה - 911,830 ש"ח; נושים רגילים - 12,573,109 ש"ח; בעלי המניות ובעלי שליטה - 11,299,126 ש"ח.
באסיפות הנושים הושג רוב מוחלט לאישור הסדר הנושים כאשר לעניין זה, באסיפות הנושים המובטחים הסכימו כל הנושים המובטחים להסדר; באסיפת הנושים בדין קדימה הושג רוב של 96% מערך הנשייה; באסיפת נושים בדין רגיל לא הושג בתחילה הרוב הדרוש בשיעור של 75%, אך בעקבות פעילות כונסת הנכסים ומי מטעמה, הסירו מספר נושים את התנגדותם. לפיכך כונסה אסיפה נוספת של נושים רגילים, ובמהלכה הושג רוב של כ- 90% לאישור ההסדר. בהבדל, באסיפת בעלי המניות הצביעו 19% בעד ההסדר, ואילו 81% התנגדו לו ומשכך, לא הושג הרוב הדרוש
באסיפת בעלי המניות. האחרונים, הגם שאינם מתנגדים למכירת השלד לרוכשת, מתנגדים להוראות ההסדר ובין היתר גם טוענים שיש להכיר בנשייה שלהם, כמו גם יש לדחות את החוב הנטען על ידי הבנק, ועוד.
בעלי המניות ובעלי השליטה הקיימים ובפועל
מן הראוי לציין כי קיימת אי בהירות מסוימת באשר לזהות בעלי המניות ו/או בעלי השליטה בחברה, הגם שאין בה לטעמי כדי למנוע את אישור ההסדר.
אציין בקצרה כי בעלי השליטה הקיימים הם ה"ה יוסף כבשני, יוחנן שפיר, יעקב ארליכמן וחברת אקווה מריו בע"מ (להלן: "
בעלי המניות הקיימים"), מכרו בחודש אפריל 2009 את מניותיהם, בהסכם מכר מותנה, לחברה זרה הרשומה באיי הבתולה והמוחזקת על ידי שניים שהם בעלי אזרחות יוונית ושלישי מר מיכאל פלג, אזרח ישראלי (להלן:
"בעלי השליטה החדשים" "
פלג" - בהתאמה). בין יתר התנאים המתלים, הם הסכמת הבנקים למכירה וכן השלמת בדיקת נאותות של החברה, לשביעות רצון בעלי השליטה החדשים. אין חולק כי לא ניתנה הסכמת הבנקים למכר המניות, והמועד חלף זה מכבר.
עם זאת, נמסרו הודעות של החברה לבורסה לניירות ערך (להלן:
"הבורסה"
) וכן לרשות לניירות ערך (להלן: "
הרשות"), במספר מועדים שונים שיש בהם לכאורה כדי להצביע על כך שההסכם המותנה מומש הלכה למעשה. בין יתר אלה הן הודעת החברה מיום 28.5.09 לפיה פלג מונה כדירקטור חליפי בחברה, בהמשך הודעת החברה מיום 9.7.09 לפיה, פלג נמנה ברשימת נושאי המשרה הבכירים של החברה. במיוחד אפנה להודעת החברה מיום 1.7.10 לפיה לחברה הרוכשת "
שליטה אפקטיבית בניהול החברה ... וזאת טרם השלמת הסכם מכר". בפועל, כך נראה שבעלי השליטה החדשים, הם שפעלו בחברה, הגם שפורמאלית לא ניתנה הסכמת הבנקים לכך.
בעלי השליטה החדשים הגישו תביעות חוב מטעמם בגין המגיע להם עקב הלוואות בעלים, וכן עבור ביצוע עבודות לחברה על ידי חברות שבשליטתם. באסיפת בעלי המניות יוצגו הן בעלי המניות הקיימים והן בעלי החדשים על ידי עו"ד ביטון שאף הופיע מטעמם בדיון היום (להלן:
"עו"ד ביטון"). באסיפה ציין עו"ד ביטון כי עסקת רכישת המניות לא הושלמה רק מטעמים פרוצדוראליים, אך בפועל החברה עברה לבעלי השליטה החדשים בחודש אפריל 2009.