המחלוקת שנתגלעה בפני היום, עניינה ב"ישורת האחרונה" של הליך חדלות פרעון של חברה, אשר נחשבה בעבר לחברה יציבה ורבת נכסים, ואשר הוערכה לפני חודשים לא רבים בסך של כ-600 מיליון ש"ח; אלא, שלמרבה הצער, התמונה שהתגלתה כאשר נקלעה החברה להקפאת הליכים היתה שונה ועגומה בהרבה, כפי שפירטתי בהרחבה רבה בהחלטות קודמות.
עתה, חודשים ספורים לאחר מעשה, מצויים אנו במצב בו הקפאת ההליכים לא צלחה, ובסופו של יום הגענו להליכי פירוק, על כל המשתמע מכך;
היום עומדות על הפרק שתי הצעות, על סך של מעט יותר מ-17.5 מיליון ש"ח, שהם מעט מזער, שלא לאמר "טיפה בים" של החובות לנושיה השונים של החברה.
המחלוקת שהתגלעה בפני היום, עניינה האיזון שעל בית המשפט לבצע, במקרה של התנגשות בין
הערך היסודי של השאת התמורה לנושים הכספיים
(קרי, ערכה הכספי גרידא של ההצעה), לבין ערך חשוב אף הוא, שעניינו
האינטרס הלבר-נשייתי של העובדים
; לאמור - מי משתי ההצעות מיטיבה יותר עם העובדים, בבחינת הבטחת המשך תעסוקה ועניינים אחרים החשובים להם.
1. אין בנסיבות המקרה הנוכחי ספק, לכאורה, כי הצעת "ביקל", היא-היא הטובה יותר מהבחינה הכלכלית.
אוסיף ואעיר, כי אף באת-כוח העובדים, אשר תקפה במילים חריפות את ההצעה (ואף אישית את בעלי התפקיד הממליצים לתמוך בה),
אינה מכחישה זאת כלל ועיקר
. אלא שלטענתה, מדובר ברווח כספי לא גדול שרוב-רובו, אם לא כולו, ישולשל לכיסיהם של הבנקים. במקרה כזה, לשיטתה, אל לו לבית המשפט ללכת בעקבות "עגל הזהב", כלשונה, של השאת התמורה (כך לשיטתה), ועליו להעדיף את אינטרס העובדים.
על מנת להשלים את התמונה אעיר; בסופו של הדיון אמנם שיפרה המציעה השניה - החברה שייסדו מגדלי הפרחים - את הצעתה, באורח אשר לכאורה הופך אותה דומה בערכה הכולל להצעת ביקל; אלא שחרף זאת, אין ולא יכול להיות ספק כי הצעת ביקל נותרה עדיפה בהרבה בכל הנוגע
למועדי התשלום ופריסתו
.
2. מול זאת, עומד ההבדל בין המציעים בכל הנוגע להעסקת העובדים: מן הנתונים שהונחו בפני בסופו של הדיון, ובעקבות לחץ שלי, הרי בעוד מר ביקל מתחייב להעסיק
מינימום
של 50 עובדים למשך שנה, מגדלי הפרחים מתחייבים להעסיק 60 עובדים למשך שנתיים.
עוד אעיר, כי תהייה מהותית אחת שעלתה במהלך הדיון, בכל הנוגע למגדלי הפרחים ובעיקר לשותפם, אשר הוא-הוא "המשענת הכלכלית" לכאורה להצעתם, נותרה בעינה; ולא נפתרה עד סופו של הדיון.
להבדיל מקבוצת ביקל, הרי שבעוד אין חולק כי לחברה החדשה שהקימו המגדלים אין עדיין נכסים משל עצמה, הרי ש"המשענת" הכלכלית של קבוצה זו, מר פורן, הינו אזרח זר אשר
סירב לבקשת המפרקים הזמניים לאפשר ביצוע בדיקת חוסנו כלכלי
בבנקים המלווים את פעילותו העסקית; ואף לעניין זה ישנו משקל, רב
ומשמעותי
בעיני.
משלא עלה בידי הצדדים להגיע להסכמה, אין מנוס מהכרעה משפטית; וכך אני עושה.
3. עסקינן בשאלה שעניינה משקל האינטרס הלבר-נשייתי של העובדים, קרי: העדפתם, ומה שמוצע להם מבחינת המשך העסקה ובטחון תעסוקתי בידי כל אחד מהצדדים. שאלה זו של העסקת עובדים וכיבוד רצונם הינה בעלת משקל בשיקולי בית המשפט, אולם הבעיה מתעוררת במלוא חריפותה, כאשר קיימת התנגשות ישירה בין רצון העובדים לבין העדפת הנושים הכספיים; קרי, העובדים, משיקוליהם שלהם, תומכים בהצעה הגבוהה או המיטבית פחות מבחינה פיננסית, ועומדים על קבלתה.
אין צורך להכביר מילים בדבר העובדה כי לרצון העובדים קיים אף קיים משקל בשיקולי בית המשפט, אולם
בשום פנים ואופן אין מדובר במשקל בלעדי אשר די בו כדי להתעלם מכל השיקולים האחרים
; דברים אלו מקבלים משנה תוקף, מקום בו נכשלה הקפאת ההליכים, וכעת מצויים אנו
בהליך פירוק לכל דבר ועניין
. כך, על המשמעות מרחיקת הלכת שיש לכך מבחינת היות צו הפירוק, אשר משניתן הינו צו פיטורין לעובדים (למצער בתור "ברירת מחדל"). זאת כמו גם, על העובדה כי
בפירוק יורד ממילא משקל המשך ההפעלה לעתיד
(אשר תופס את הבכורה בעת הקפאת הליכים),
לטובת שיקולי השאת תמורה כספית לנושים
.
עובדות אלה, נראה כי נשתכחו מב"כ העובדים:
א. העובדים למעשה מפוטרים, או אם תרצה, פוטרו.
ב. השאת התמורה היא לב לבו של הליך הפירוק.
יוצא וודאי ובודאי, שאין די בהעדפה סובייקטיבית של העובדים או ביתר אמון שהם רוכשים כלפי מציע פלוני, כדי לאלץ את בית המשפט להסכים להצעה שהיא גרועה באורח ממשי יותר ממתחרותיה.
כך בהקפאה, וכך מכח קל וחומר בהתמחרות אגב פירוק.
מאידך גיסא, הרי שלעובדים, רצונם והתנהלותם ישנה השפעה רבה במישור אחר, שהוא מישור לבר-משפטי אשר משתקף, או ראוי לו כי ישתקף, בשיקולי הצדדים טרם שהם קובעים את עמדתם בפני בית המשפט. כך למשל, שאלת שיתוף הפעולה מצד העובדים, הינה שאלה מובהקת של כדאיות כלכלית, אשר ראוי וכל מציע ישקול היטב כאשר הוא מתמחר את הצעתו; אולם משעשה כן, והוא מתחייב למחיר מסויים, אין בית המשפט נדרש או אף יכול להחליף את שיקול דעתו הכלכלי-עסקי בעניין זה.