ע"מ
בית הדין הצבאי לערעורים
|
2556-12
05/11/2012
|
בפני השופט:
סא"ל רונן עצמון
|
- נגד - |
התובע:
מוחמד עטיה מחמוד אבו ורדה עו"ד מחמוד חסאן בשם עו"ד פראס סבאח
|
הנתבע:
התביעה הצבאית עו"ד קמ"ש ערן לוי
|
החלטה |
הרקע
העורר מרצה עונש של 48 מאסרי עולם בגין מעורבותו בפיגועי התאבדות בסוף שנות ה- 90 של המאה שעברה. ב- 18/10/12 הועבר לחקירה בגין חשדות כי הוא מעורב בפעילות חבלנית מתוך כותלי הכלא.
ביום 1/11/12 הורה כב' השופט איינהורן, מבית המשפט הצבאי יהודה, על הארכת מעצרו של העורר ב- 15 ימים נוספים, לצורך המשך החקירה בעניינו. כב' השופט איינהורן ציין כי למרות התמשכות המעצר, ולמרות שלקח בחשבון את העובדה שנמנע מן העצור לפגוש סנגור - כדי לא לפגוע בחקירה - המידע הסודי הקיים, חומרת החשדות ומורכבות הפרשייה, כמו גם ההתפתחויות החדשות בחקירה, מצדיקים את הארכת המעצר הממושכת.
על החלטה זו הגישה ההגנה ערר. כיוון שגם במועד הדיון היה העורר מנוע מלפגוש את סנגורו, התפצל הדיון לשניים. תחילה טען בפניי עו"ד חסאן, ולאחר שסיים ועזב את האולם, הוכנס העורר, ואף הוא הביא דבריו בפניי.
טיעוני הצדדים
בכתב הערר ובדיון בפניי נטען מפי
סנגוריו של העצור, כי הארכת המעצר ממושכת מדיי, בייחוד לאור העובדה שהעצור מנוע מלפגוש סנגור, ואין מי שיגן על זכויותיו בחקירה. לטענתו, החקירה אינה מתקדמת. למרות שהעורר נחקר באופן אינטנסיבי ביותר, אין מי שמפליל את העורר בעבירות משמעותיות, ואין ביסוס לחשדות. הסנגור הנכבד ביקש כי כחלק מן הפיקוח על רשויות החקירה, אשאל את העורר על תנאי מעצרו ועל היחס אליו בחקירה.
העורר עצמו טען בפניי כי אין לו קשר כלשהו לפעילות שמיוחסת לו. אתמול הוכח גם לחוקרים כי אשתו אינה קשורה בפעילות אסורה, ושאר האנשים החשודים במעורבות במעשים - אינם קשורים אליו. לשאלתי השיב העורר כי התנאים בחקירה קשים בהרבה מן התנאים בהם הוא מוחזק בכלא בדרך כלל, כשהוא מרצה את מאסרו. חקירתו נמשכת שעות רבות בכל יום, בשבוע האחרון הוא נותר ישוב בכיסא ברציפות במשך כמעט 20 שעות ביממה, ונאלץ אף לישון ולהתפלל בישיבה. הדבר גורם לו לכאבי גב קשים. הוא סובל מבעיות רפואיות, נבדק על ידי רופא מומחה ונקבעה לו בדיקה לשבוע הבא.
התובע ביקש לדחות את הערר. הוא ציין כי הפגיעה בחירותו של מי שהוא אסיר עולם פחותה מן הפגיעה בחירותו של נחקר שאינו אסיר. מכל מקום, חקירתו של העורר התקדמה בימים האחרונים, ויש הצדקה לתקופת המעצר שעליה הורה השופט קמא.
דיון והכרעה
עיינתי בחומר החסוי, בדוח החקירה ובזיכרונות הדברים מחקירותיו של העורר. קיימים חשדות כבדי משקל נגד העורר, המייחסים לו מעורבות בפעילות חמורה ומסוכנת מתוך כותלי הכלא. אם חשדות אלה נכונים, ואם הפעילות שתכנן תתממש, ביטחון האזור וביטחונה של ישראל ייפגעו באופן חמור. לכן, יש הצדקה לחקירה נמרצת של החשדות.
יש צדק בטענותיו של התובע, כי הפגיעה בחירותו של אסיר עולם, הכרוכה בחקירה בתנאי מעצר, אינה קשה כפגיעה בחירותו של נחקר "רגיל", שהיה אדם חופשי לפני חקירתו. ובכל זאת, כפי שציין העורר, החקירה כרוכה בהרעת תנאי כליאתו וביצירת אי-נוחות ניכרת, יחסית לכלוא רגיל. על כן, יש הצדקה לפקח ולתחום גם את חקירתו של כלוא, אפילו הוא אסיר עולם.
טענותיו של העורר על שעות החקירה הרבות שנכפו עליו מוצאות חיזוק בזכ"דים של חוקרי השב"כ. בחלק מתקופת החקירה היא נמשכה שעות רבות בכל יממה, לעיתים במשך מרבית הלילה, עם הפסקות קצרות למדיי למנוחה, לאכילה ולהליכה לשירותים. ניכר כי גורמי החקירה בשב"כ השקיעו מאמץ רב לקידום חקירתו של העורר, ושעות החקירה הרבות הן חלק ממאמץ זה. לא ראיתי לנכון לקבוע בשלב זה אם החקירה חרגה מן הסביר, אך מן הראוי שהאחראים על החקירה יוודאו כי ננקטים נוהלי החקירה הראויים.
בחנתי את פעולות החקירה שננקטו ואת הפעולות שמתוכננות לתקופה הקרובה, על רקע חומרת החשדות, הפגיעה היחסית בזכויותיו של העורר-האסיר, ותוך התחשבות בכך שהוא מנוע מלפגוש סנגור שיגן על זכויותיו. אף שהארכת המעצר בפעם השנייה למשך 15 יום נוספים אינה עניין שגרתי, הרי בנסיבות מקרה זה היא בגדר הסביר, ולא אוכל לומר כי השופט קמא שגה בהחלטתו.
כפי שציין אף העורר עצמו, בעיותיו הרפואיות מוכרות לגורמי החקירה, והן מטופלות באופן סביר.
לפיכך, אני דוחה את הערר.
מזכירות בית המשפט תעביר את ההחלטה לעיונו של פרקליט איו"ש, מתוך ציפייה שיוודא עם גורמי החקירה בשב"כ, כי נשמרים נהלי חקירה ראויים במקרה זה.
ניתנה היום, 5 בנובמבר 2012, כ' בחשוון התשע"ג, בלשכה. מזכירות ביהמ"ש תעביר העתק החלטה זו לידי הצדדים.
סא"ל רונן עצמון, שופט