1. בפנינו בקשה לצו מניעה זמני כנגד החלטת המשיב על פיטורי המבקש שנכנסו לתוקף ביום 31.8.10, אשר נמסרה לו ביום 31.5.10. הבקשה הוגשה לבית הדין ביום 30.8.10.
2. המבקש מורה מזה כ-20 שנים ומועסק על ידי משרד החינוך - המשיב - 14 שנים, בהן עבד בבתי ספר שונים. מזה כ-7 שנים לימד המבקש בבית ספר "שבט סופר" בחצור הגלילית, השייך לחינוך ממלכתי דתי. הכשרתו של המבקש הינה במקצועות תנ"ך ותושב"ע. המבקש מועסק במשרה מלאה, כאשר במהלך שנת הלימודים תשס"ט הוא לימד 17 ש"ש בכיתת עולים - כיתת קלט, ובשנת הלימודים תש"ע הוא לימוד 12 ש"ש בכיתת עולים - כיתת קלט, זאת בנוסף להוראה במקצוע הכשרתו.
3. המבקש טען בבקשתו כי הוא הועבר לכיתת עולים בניגוד לרצונו, כאשר הוא נעדר הכשרה להוראה עברית כשפה שנייה.
ביום 2.6.2009, י' סיון תשס"ט, צפה בשיעור של המבקש בכיתת קלט המפקח מר מיכאל בונן (להלן:
"מר בונן"), אשר הגיש סיכום לפיו
"לא יהיה מנוס מפתיחת תהליך של פיטורין" למבקש. בעקבות זאת, החל הליך של פיטורי המבקש, אשר בסופו הוא הוזמן לישיבת שימוע בפני מנהלת המחוז - ד"ר אורנה שמחון, הוא זומן לישיבה של ועדה פריטטית מיום 25.5.10 וקיבל הודעת פיטורים מיום 31.5.10, החלטה שכנגדה הוא הגיש ערעור לשר, בו טרם הוחלט עד להגשת הבקשה לבית הדין. כן, התכנסה ועדה פריטטית עליונה אשר דנה ב-22.8.10 וב-25.8.10. לדברי המבקש, כאשר כשלו כל המאמצים להביא לביטול הפיטורין, לא נותרה בידו כל ברירה אלא לפנות לבית הדין.
המבקש טען לפגמים מהותיים ופורמאליים בהליך הפיטורים, כאשר הוא שובץ למסגרת הוראה ללא כל הכשרה מתאימה וללא ליווי והדרכה, תוך חוסר אחריות של המנהל והפיקוח כלפי התלמידים וכלפיו. כן טען המבקש, כי היו מספר רב של פגמים בהליך, אשר היה צריך להתנהל בהתאם לחוזר מנכ"ל - יישום הסכם רפורמה "אופק חדש". בשל הפגמים הרבים הנטענים וכן, לאור מאזן הנוחות והנזק הבלתי הפיך אשר ייגרם למבקש עם פיטוריו, מבוקש להורות על החזרתו לעבודה, הן בהליך הזמני הן בהליך העיקרי.
4. המשיב הגיש תשובה לבקשה, בה פורטו ההליכים שנערכו במסגרת הליך הפיטורים של המבקש, אשר לדברי המשיב נעשו בהתאם לנוהל. לגרסת המשיב, הפגמים הנטענים בבקשה, אשר בחלקם הוכחשו, הינם לכל היותר פגמים טכניים אשר אינם יורדים לשורשו של העניין.
לגרסת המשיב, הלכה למעשה, המבקש כשל בתפקידו, חרף ניסיונות חוזרים ונשנים להביא לשיפור בתפקידו, לרבות שיבוצו בכיתת עולים והכשרתו בהתאם, ניסיונות שהעלו חרס.
המשיב טען כי דין הבקשה להידחות בשל מעשה עשוי ובשל זהות בין הסעד הזמני לבין ההליך העיקרי. כמו-כן טען המשיב כי המבקש לא הוכיח זכות לכאורה לקבלת הסעד המבוקש וכי מאזן הנוחות נוטה במפורש לטובת המשיב.
תוך התייחסות לטענות המבקש, טען המשיב כי המבקש שובץ בכיתת עולים כניסיון נוסף על מנת לאפשר לו לשפר את תיפקודו לאחר שבמהלך השנים שובץ בכיתות שונות ללא הצלחה ולאחר שהתקבלו תלונות רבות על תיפקודו. טענת המבקש לפיה נדרשת הכשרה ספציפית כדי ללמד בכיתת עולים משוללת יסוד כאשר בנוסף, ניתנה למבקש הדרכה להוראת תלמידי עולים על ידי מדריכת בית ספרית לקליטת עליה. כן, חובה היה על המבקש להתריע ולבקש כל עזרה שנחוצה לו לביצוע תפקידו ולא לטעון כן לאחר שהליך הפיטורים החל.
באשר להליך עצמו, הבהיר המשיב, כי כבר בשנת תשס"ט התריע מנהל בית הספר בפני המבקש כי אם לא יהיה שיפור בתפקודו, לא יהיה מנוס מלנקוט כנגדו בהליך פיטורים.
5.
הליכים שהתקיימו בבקשה
:
ביום 5.9.10 התקיים הדיון הראשון בבקשה, בנוכחות הצדדים. לאחר שמיעת טיעוני הצדדים הוחלט בתום הדיון, כי עדיין נותרו שאלות אשר תשובתן יכולה להשפיע על גורל הבקשה ולכן, סברנו כי יש להורות על התייצבותה של הסתדרות המורים להליך.
כך, נקבע דיון נוסף ליום 12.9.10, שבו הופיע מר יעקב סבן - יו"ר האגף המקצועי ויו"ר סניף חיפה של הסתדרות המורים (להלן:
"מר סבן").
מר סבן השתתף בדיון בפני הוועדה הפריטטית הראשונה, בה לא התקבלה החלטה בהסכמה, בשל התנגדות של הסתדרות המורים לפיטורי המבקש. כן הובהר, כי בוועדה הפריטטית העליונה הופיע בשם הסתדרות המורים מר גד דיעי - מ"מ המזכ"ל ויו"ר האגף לאיגוד מקצועי של הסתדרות המורים. גם באותה ועדה פריטטית התנגדה הסתדרות המורים לפיטורי המבקש.
לאחר שהניסיון להגיע להסכמות מהותיות או דיוניות בין הצדדים לא עלה יפה, נשמעו חקירות של המבקש, מר בונן ומר סבן. לאחר מכן הוגשו סיכומים בכתב מטעם ב"כ הצדדים והבקשה הועברה להכרעה.
6.
עובדות המקרה, כפי שעלו בשלב זה של הדיון:
עלינו לציין כי המחלוקת העיקרית בין הצדדים אינה באשר להליכים הקשורים להפסקת עבודתו של המבקש, אלא המחלוקת היא משפטית בעיקרה - האם היו בהליך הפיטורים פגמים שמצדיקים את ביטולם ואת השבתו של המבקש לעבודה.
א. המבקש שהינו מורה למקצועות תנ"ך ותושב"ע שובץ בשנת הלימודים תשס"ט בכיתת קלט של ילדים עולים. המבקש טוען כי הוא לא קיבל הכשרה מתאימה להוראה באותה כיתה, אך כפי שעולה מעדותו בדיון הוא לא הביע כל הסתייגות ולא ביקש העברה לכיתה אחרת (ראו ע' 11 לפרוטוקול הדיון).
ב. ב-2.6.09, סוף שנת הלימודים התשס"ט, הוגש דו"ח צפייה בשיעור של המפקח מר בונן עם הערות באשר למהלך השיעור, כאשר בנוסף התנהלה שיחה עם המבקש לפיה אם לא יהיו שינויים
"לא יהיה מנוס מפתיחת תהליך של פיטורים". ביום 26.7.09 הגיש המבקש למר גלעדי - מנהל בית ספר, מכתב המלצות ומסקנות.