ב"ש
בית המשפט המחוזי נצרת
|
2351-06
23/07/2006
|
בפני השופט:
אהרן אמינוף
|
- נגד - |
התובע:
הרייש ויסאם עו"ד עובייד ממשרד עו"ד דרעי
|
הנתבע:
מדינת ישראל עו"ד דלית שרון
|
החלטה |
1. ערר על החלטת בית משפט השלום בנצרת (כב' השופט ג'ורג' אזולאי - סגן נשיא) (להלן - בית משפט קמא) שניתנה ביום 6/7/2006 בתיק ב"ש 3528/06, לפיה נעצר העורר עד תום ההליכים המתנהלים נגדו בת.פ. 2505/06 (להלן - התיק העיקרי).
2. בתיק העיקרי הוגש כנגד העורר כתב אישום ובו יוחסו לו העבירות הבאות:
א
. קשירת קשר לביצוע פשע - עבירה לפי סעיף 499(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז - 1977;
ב
. סחר בסם מסוכן - עבירה לפי סעיפים 13 ו-19א לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג- 1973, (להלן - פקודת הסמים);
ג
. החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית - עבירה לפי סעיפים 7(א) ו-7(ג) רישא לפקודת הסמים;
ד
. הסתייעות ברכב לביצוע פשע - עבירה לפי סעיף 43 לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א - 1961.
3. אלה בתמצית נימוקי הערר:
א
. עה בית משפט קמא בכך שלא דן דיון של ממש באפשרות של חלופת מעצר, לא בחן כלל את נסיבותיו האישיות של העורר ולא התייחס אליהן.
ב
. ההלכה הפסוקה לגבי מעצרם של נאשמים בעבירות של סמים קובעת קריטריונים מפורשים שבהתקיימם ניתן יהיה להורות על חלופת מעצר, על אף המסוכנות שבעבירות סמים. העורר דנן עונה על כל הקריטריונים שנקבעו בפסיקה לעניין זה.
ג
. נסיבות ביצוע העבירה כפי שהן עולות מן הראיות לכאורה, מצביעות על אדם נורמטיבי. אין כל חשש, אפוא, שהעורר "יחדש" קשרים כלשהם עם העולם העברייני ויחזור על מעשה העבירה, שכן אין לו ולא היו לו קשרים כאלה.
4. ב"כ המשיבה התנגד לבקשה וביקש להשאיר את החלטת בית משפט קמא על כנה. לטענתו, מדובר במקרה חריג בחומרתו. העורר הוא עורך-דין במקצועו. הוא נכנס לעסקה של כ-16 ק"ג חשיש, לכן היה לו עניין בעסקה הזו ואי-אפשר לייחס לו חלק של בלדר, או מוביל סם, כדברי בא כוחו שכביכול הוביל את הסמים ממקום למקום תמורת כמה מאות שקלים. עוד טען ב"כ המשיבה, כי נדרשה מהעורר רמה גבוהה של תעוזה שמאפיינת את המעשים שלו ומוסיפה להם נופך של מסוכנות מסוימת, לפיכך לא ניתן לתת בו אמון ולשחררו לחלופת מעצר.
5.
להלן התמונה העולה מכתב האישום
:
העורר הוא עורך-דין במקצועו. עובר ליום
22/6/2006 קשר העורר קשר עם אחרים לבצע עסקת סמים. לשם שימוש הקשר, נסע העורר ביום 22/6/2006, בשעות הערב, ברכבו מסוג יונדאי אקצנט מ.ר. 7795204 לאזור מושב כחל בגליל העליון, שם נפגש על-פי התכנון המשותף עם אחר אשר כיוון אותו אל מקום המחבוא של הסמים נשוא העסקה.
כשהגיעו למקום היעד, רכש העורר מאותו אחר
תמורת סך של 63,000 ש"ח סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של
15,883 גרם נטו מחולק ל-10 חבילות בתוך ארגז קרטון. העורר הכניס את ארגז הקרטון עם הסמים לתא המטען של רכבו והמשיך בנסיעה. זמן קצר לאחר מכן, הוא נעצר ע"י מחסום משטרתי בכביש מס' 85 בין צומת כחל לצומת קדריס.
6.
דיון:
א
.
ראיות לכאורה וחלופת מעצר:
אין מחלוקת בין הצדדים לגבי קיומן של הראיות לכאורה ועילת המעצר. לעניין זה אומר רק כי בית משפט קמא הגיע בצדק למסקנה כי קיימות בתיק החקירה ראיות לכאורה טובות להוכחת אשמתו של העורר בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום וכן קבע עוד כי העבירות המיוחסות לעורר מקימות עילת מעצר נגדו לפי סעיף 21(א)(1)(ג)(3) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996, (להלן - חוק המעצרים).
ב
.
חלופת מעצר:
ב"כ העורר התמקד בטיעוניו, בחלופת מעצר בלבד. אכן, סעיף 21(ב)(1) לחוק המעצרים מורה לבית המשפט לבחון האם ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך של שחרור בערובה ותנאי שחרור, שפגיעתם בחירותו של הנאשם, פחותה. כידוע, סחר בסמים היא אחת העבירות החמורות הקיימות בספר החוקים וזאת עקב הפגיעה הקשה בחיי החברה הסדירים והסכנה הרבה שהיא נושאת לשלום הציבור.