א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
|
36001-07
27/01/2008
|
בפני השופט:
חאג' יחיא
|
- נגד - |
התובע:
1. עיריית גבעתיים 2. פנינה שטיינר 3. אבינעם ראוך
עו"ד א. מזור
|
הנתבע:
1. עזבון המנוח אסף זילכה ז"ל 2. רון זילכה 3. דליה זילכה 4. מדינת ישראל משרד החינוך 5. ענבל חברה לביטוח בע"מ
עו"ד מיכאלה מזרחי עו"ד ויסגלס אלמגור
|
החלטה |
לפני בקשה שבמיקודה עותרים הנתבעים 1-2-3 [להלן:"המבקשים"] להורות על דחיית התובענה על הסף כנגד הנתבעים 2-3 .
רקע עובדתי
הרקע לבקשה הינה תביעת התובעים 1-3 [להלן:"המשיבים"]לפיצויים,בגין אירוע ריצה תחרותית בו השתתף בנם המנוח אסף זילכה ז"ל ושבו מצא את מותו .
טענות הצדדים
טענות המבקשים
המבקשים 2 ו 3 היו במועדים הרלבנטיים עובדי המבקשת 1 וקיבלו שכרם ממנה ולפיכך הינם עובדי רשות ציבורית ,היא עיריית גבעתיים וכי לא יכולה להיות מחלוקת כי המבקשים 2 ו 3 בפועלם כעובדי הרשות המקומית בתביעה הנדונה, לא פעלו בזדון, ביודעין או מתוך כוונה לגרום נזק למנוח או בשוויון נפש לאפשרות התרחשותו של ארוע הפטירה. אף התובעים (המשיבים) אינם טוענים זאת בכתב התביעה,וכל שמיוחס למבקשים 2-3 באופן אישי, הוא טענות במישור הרשלנות בנזיקין .
מכאן שאין כל מקום לתביעה אישית כנגד מנהלת ביה"ס והמורה לחינוך גופני (המבקשים 2 ו 3 ) והם זכאים לחסינות הקבועה בפקודת הנזיקין .
טענות המשיבים
תקנה 8 לתקנות הנזיקין (אחריות עובדי ציבור) תשס"ו - 2006 קובעת:" בקשת
רשות ציבורית לפי סעיף 7(ג)(א) לפקודה כי בית המשפט יקבע שמתקיימים תנאי החסינות לפי סעיף 7 א לפקודה תוגש לבית המשפט לאחר קבלת אישורו של היועץ המשפט של הרשות הציבורית". וכי אישור היוה"מ של הרשות הציבורית יומצא לבעלי הדין .
ההוראה בדבר הגשת אישור היועץ המשפטי אינה דרישה פורמלית סתם , שכן בהסברים לסע' 7ג (וסע' 7ב(ב)) נקבע: כי מוצע לאפשר למדינה "לאמץ" את מעשה עובד המדינה שבשלו הוגשה תובענה "אם היא סבורה שהמעשה נעשה תוך כדי מילוי תפקידו של העובד,או לקחת על עצמה את ניהול ההליך אם האירוע עצמו מוכחש .
בהתאם לסעיף 7א(א) החסינות מוקנית על "מעשה שעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני כעובד ציבור ",תפקיד שלטוני מוגדר בסעיף 7 לפקודה (סעיף ההגדרות) כ" תפקיד ציבורי על פי דין כמשמעותו בסעיף 15(ד) (2) לחוק יסוד: השפיטה .
סעיף 15 (ד)(2) לחוק יסוד: השפיטה -קובע כי בית המשפט העליון בשבתו כבית המשפט הגבוה לצדק מוסמך "לתת צווים לרשויות המדינה, לרשויות מקומיות,לפקידיהן ולגופים ולאנשים אחרים הממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין " .
עובד ציבור מוגדר בסעיף 7 הנ"ל כמי שמבצע "תפקיד ציבורי על פי חיקוק " .
בדברי ההסבר להצעת החוק הנדון ,הובהר כי כוונת המחוקק ליתן חסינות לאותם עובדי ציבור אשר אמורים להפעיל שיקול דעת תוך קבלת החלטות לשם הבטחת הפעילות של הרשות הציבורית או המדינה .
מכאן נטען כי המבקשים לא הבהירו הכיצד תפקידם בתחום ההוראה עולה לכדי תפקיד ציבורי על פי חוק , או הכיצד זה המחדל המיוחס להם עולה כדי מילוי תפקיד שלטוני .
דיון
לאחר עיון בבקשה ,בתגובות לה ובהוראות החוק הרלוונטיות , הגעתי לכלל מסקנה כי אין ממש בבקשה ויש לדחותה .
סעיף 7 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] [להלן:"הפקודה"] מגדיר :
"עובד המדינה" - לרבות אורגן של המדינה וכל אדם הממלא מטעם המדינה תפקיד ציבורי על פי חיקוק, לרבות המשרתים בצבא ההגנה לישראל, במשטרת ישראל, בשירות בתי הסוהר ובארגוני הביטחון האחרים של המדינה, ולמעט בעל חוזה כמשמעותו בסעיף 15;