א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
|
28706-05
24/11/2005
|
בפני השופט:
אושרי פרוסט-פרנקל
|
- נגד - |
התובע:
ד"ר מרקוזון מריאן עו"ד ווקסלר אייל
|
הנתבע:
ישראלי ארז עו"ד עודד ברי
|
החלטה |
בפניי טענת התיישנות עילת התביעה.
טענות המבקש
לטענת המבקש התביעה מוגשת בחוסר תום לב מוחלט תוך שימוש לרעה בהליכי משפט. עילת התביעה התיישנה בהתאם לסעיף 5 לחוק ההתיישנות. בנוסף, המבקש טוען לשיהוי בהגשת התביעה, אשר גרם למבקש נזק ראייתי.
לטענת המבקש השירותים אשר המשיב סיפק לו הסתיימו בחודש ינואר 1998. לאור זאת, הוא עותר למחיקת התביעה ולחילופין לדחייתה.
טענות המשיב
טענתו של המבקש לעניין התיישנות התביעה דינה להידחות ורק מן הטעם הפשוט, שביום 13.07.00 נערכה למבקש תוכנית טיפול חדשה, לאור התייצבותו במרפאת השיניים של המשיב, אשר עצרה את מועד מניין ימי ההתיישנות. בפועל כלל לא חלפו ימי ההתיישנות על הגשת התביעה.
המבקש במעשיו הונה את המשיב במשך זמן רב בתשלום עתידי כביכול הן של חובו והן בחוב בני משפחתו, אשר קיבלו טיפול רפואי על ידי המשיב. חובות אלה לא שולמו למשיב. גם על פי סעיף 7 לחוק ההתיישנות דינה של טענת המבקש להידחות.
ניסיונותיו המחודשים של המבקש לדחות את מועד הדיון וכן העלאת טענות כלשהן וזאת רק על מנת לדחות פסיקתו של בית המשפט, מובנות לאור האמור לעיל. התביעה שהוגשה כנגד המבקש הינה על סכום זעום יחסית לעומת הפגיעה אותה חש המשיב לאור הענקתו למבקש טיפול רפואי והגמול לו זכה בעקבותיו.
דיון
ע"א 1650/00 -
מרדכי זיסר נ' משרד הבינוי והשיכון ואח'. תק-על 2003(2), 4024, עמ' 4027.
"חוק ההתיישנות קובע בסעיף 1)5) כי תובענה ושאינה ב מקרקעין נתונה להתיישנות של שבע שנים. סעיף 6 לחוק ההתיישנות קובע כי תקופת ההתיישנות מתחילה ביום בו נולדה עילת התובענה. מהי עילת התובענה לענייננו, והאם התיישנה?
המושג "עילת תובענה" אינו בעל משמעות מונוליטית, תוכנו משתנה בהתאם להקשר הדברים ולתכלית ההסדר המשפטי במסגרתו הוא עולה. זהו מונח מסגרת שמהותו משתנה על פי המטרה לה נזקקים לצורך הגדרתו
(ע"א 217/86
שכטר נ' אבמץ בע"מ
, פד"י מ"ד(846 (2, 858).
המבחן המקובל ל"עילת תובענה" לצורך התיישנות הוא קיומה של עילת תביעה קונקרטית בידי התובע במובן זה שמתקיימות כל העובדות החיוניות הנדרשות לביסוס תביעה שניתן להצליח בה ולזכות בסעד המבוקש (ע"א 244/81
פתאל נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית,
פד"י לח(684 ,673 (3).
העילה לשם חישוב התיישנות, קביעת המועד לתחילת היווצרות העילה, היא הקובעת לעניין חישוב ההתיישנות. על פי סעיף 6 לחוק ההתיישנות התשי"ח- 1958, תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה.
חוק ההתיישנות, תשי"ח-1958]
6. תחילת ההתיישנות
תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה.
ההגדרה המקובלת של המונח "עילה" לצורך חוק ההתיישנות היא: מכלול העובדות המולידות את הזכות לסעד שמבקש התובע. אם התביעה השנייה מסתמכת על אותן עובדות, אלא שיסודה המשפטי שונה, מותר להגישה מחדש לאחר שההתיישנות הופסקה עקב התביעה הראשונה וזאת, מכוח הוראת סעיף 15 לחוק הנ"ל, ע"א 7401/00
יחזקאלי נ' עו"ד גלוסקה, כונס נכסים, פ"ד נז (1) 289.
במצב הדברים הרגיל מתחילה ההתיישנות בגין הפרת חוזה ביום שבו נולדה עילת התובענה, כלומר עם שכלולה של הפרת חוזה, ע"א 531/89
להבני נ' הוועדה המחוזית לתכנון המרכז פ"ד מו (4) 719.
נשיא בית המשפט המחוזי ת"א-יפו, השופט אורי גורן,
"סוגיות בסדר דין אזרחי", מהדורה שמינית, תשס"ה -2005, סיגא- הוצאה לאור בע"מ, עמ' 111-112.
מן הכלל אל הפרט