בפניי בקשה מטעם "אריה" חברה לביטוח בע"מ (להלן צד ג') להורות לנתבעים לשנות את סכום הודעת צד ג' בכפוף לסכום התביעה.
טענות צד ג'
כתב התביעה המקורי הוגש על סך של 23,000 ש"ח. הודעת צד ג' הוגשה על סך של כ-37,000 ש"ח וכורכת סכום נוסף מעבר לתביעה המקורית, שהיא תביעה אוטונומית של הנתבעים כלפי צד ג'.
נטען, כי הדרך היחידה שעומדת בפני מבוטח, היא להגיש תביעה או דרישה קודמת, כדי שהמבטח יתייחס לדרישה ורק אם המבוטח סורב, הוא יכול להגיש תביעה שאינה חלק מהודעת צד ג'.
תקנה 216 (3) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד - 1984, אינה מאפשרת לנתבע להגיש תביעה אוטונומית.
טענות הנתבעים
היו שלוש פניות אל צד ג'. חלק מסכום ההודעה הוא סכום התביעה, הסכומים האחרים הנתבעים הם הוצאות תיקון שצד ג' שהייתה צריכה לשאת בהם, כגון החלפת צנרת, תשלום לאינסטלטור, הוצאות משפט וכו'.
תקנה 216 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד - 1984,קובעת שלוש חלופות , חלופה של שיפוי, חלופה של השתתפות עצמית וחלופה של פיצוי.אחת החלופות קובעת שנתבע באמצעות הודעת צד ג' יכול לתבוע לא רק שיפוי או השתתפות, אלא כל סעד או פיצוי שלו זכאי הנתבע, אם הוא כרוך באותו עניין.
דיון
בהודעת צד ג' טוען שולח ההודעה, כי על צד ג' לפצותו ו/או לשפותו, הן בגין תביעת התובעים והן בגין הוצאות ונזקים שנגרמו לשולח ההודעה, הוצאות משפט ושכ"ט, הן בהליכי צד ג' והן בתביעה זאת, מתוקף פוליסת הביטוח המבטחת את שולח ההודעה בגין נזקי מים לרבות חבות כלפי צד ג' כתוצאה מנזקי מים.
לגרסת שולח ההודעה, על צד ג' לשפותו הן בסכום התביעה, 23,251 ש"ח והן בסך 14,673 ש"ח נוספים, בגין נזקי מים והוצאות שנגרמו לשולח ההודעה.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984
216. הודעה לצד שלישי בתובענות מסוימות [283]
בתובענה שנפתחה במסירת כתב תביעה והוגש בה כתב הגנה, רשאי נתבע ליתן לכל אדם, לרבות אדם שהוא בעל דין בתובענה, הודעה לצד שלישי במקרים אלה:
(1) כשהנתבע טוען נגד הצד השלישי שהוא זכאי להשתתפות או לשיפוי ממנו בשל כל סעד שייפסק נגדו בתובענה;
(2) כשהנתבע טוען נגד הצד השלישי שהוא זכאי כלפיו לסעד הכרוך בנושא התובענה והוא בעיקרו כסעד שמבקש התובע;
(3) כששאלה או פלוגתה בין הנתבע לצד השלישי הכרוכה בנושא התובענה היא בעיקרה כזו השנויה במחלוקת בין התובע לנתבע, ומן הראוי שתיפתר גם ביניהם לבין הצד השלישי.
תקנה 216 (3) המסדירה את מסגרת ההודעה לצד שלישי, הורחבה לא רק לענייני שיפוי או השתתפות, אלא גם לעניין פיתרון שאלה או פלוגתא משותפת, בין התובע לנתבע ובין הנתבע לצד שלישי.
תקנה משנה זו אינה מגבילה את זכות הנתבע בגדר ההודעה לצד שלישי לתבוע סעד הזהה בעיקרו לסעד המבוקש בתביעת התובע כלפיו. מנוסח תקנת המשנה אף עולה, כי נתבע רשאי ליתן הודעה לצד שלישי גם על יסוד עילה שאינה זהה לעילת תביעתו של התובע נגד הנתבע, ובלבד ששתי העילות - עילת התביעה ועילת ההודעה - נובעות ממערכת עובדתית אחת ומעוררות שאלה או פלוגתא משותפת, שמן הראוי להכריע בה גם כלפי הצד השלישי, ע"א 6831/00
עו"ד קפון נ' חברת מעונות מרכז תרבות פ"ד נו (1) 425.
את הסוגיה לעניין משלוח הודעה לצד שלישי יש לבחון גם על פי הדין המהותי, אם אין זכות שיפוי על פיו, לא יועילו התקנות הדיוניות.
(נשיא בית המשפט מחוזי ת"א-יפו אורי גורן,
"סוגיות בסדר דין אזרחי", מהדורה שמינית, סיגא הוצאה לאור בע"מ, עמ' 414).
כבוד השופטת חיות נתנה דעתה לגבי הודעות צד שלישי .
"מכוח תקנה 216(3) לתקנות סדר הדין האזרחי, כפי שפורשה בפסיקתנו, ניתן לדון ולהורות על סעד שנתבקש במסגרת הודעה לצד שלישי, גם אם אינו זהה לסעד שנתבקש בתביעה העיקרית, כל עוד עולה בהקשר זה שאלה או פלוגתא משותפת, שראוי להכריע בה במאוחד גם נגד הצד השלישי (ראו: ע"א 6381/00 קפון נ' חברת מעונות מרכז התרבות פ"ד נו(1) 425, 430-431
)" (ע"א 10978/04 -
אבנר כלפה נ' רזיה זהבי ואח' . תק-על 2005(2), 4033, עמ' 4037).
בע"א 6381/00 הנ"ל, נקבע כי: "יושם אל לב, כי תקנת משנה 216(3) בשונה מתקנות משנה 216(1) ו- 216(2) - אינה מגבילה את זכות הנתבע בגדר ההודעה לצד שלישי לתביעת סעד שהוא בעיקרו זהה לסעד המבוקש בתביעת התובע כלפיו. מתקנה 216(3) אף עולה, כי נתבע רשאי ליתן הודעה לצד שלישי גם על יסוד עילה שאינה זהה לעילת תביעתו של התובע נגד הנתבע, ובלבד ששתי העילות (עילת התביעה ועילת ההודעה) נובעות ממערכת עובדתית אחת ומעוררות שאלה או פלוגתה משותפת שמן הראוי להכריע בה גם כלפי הצד השלישי".
טענת הנתבעים (שולחי ההודעה), הינה הסכום עליו מתבססת הודעת צד ג', מבוסס על סכום התביעה וכן, על הוצאות משפט, נזקי צנרת והחלפתה, תשלום לבעלי מקצוע וכו'. כל הסכומים המפורטים בהודעת צד ג' ועל פי טענת שולח ההודעה, הינם בגין הוצאות, הנובעות ממערכת עובדתית אחת, ומעוררת שאלה או פלוגתא משותפת שמן הראוי להכריע בה גם כנגד צד ג'.