ע"ב
בית דין אזורי לעבודה ירושלים
|
1292-05
27/08/2006
|
בפני השופט:
רונית רוזנפלד
|
- נגד - |
התובע:
וונדווסון טסמה עו"ד יצחק הניג
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד חנה מנדלסון
|
פסק-דין |
1. 1. השאלה העומדת לדיון בפנינו מתיחסת לפירוש הוראת ס' 3א(ה)(2)(א) לחוק ביטוח בריאות ממלכתי התשנ"ד-1994 (להלן-חוק ביטוח בריאות), לענין החזר תשלום דמי ביטוח ששילם מבוטח, ביתר, עבור ביטוח רפואי.
2. 2.
העובדות הרלבנטיות שאינן שנויות במחלוקת בין הצדדים הן כדלקמן:
א. א. התובע נמצא בארץ כאזרח זר בעל רשיון עבודה מאז 1997. התובע רכש מאז, ישירות מקופת חולים, ביטוח רפואי (להלן-התשלום לקופה). לדבריו, הסכום ששילם היה כ-100$ לחודש.
ב. ב. התובע הוא בעל רשיון לישיבת קבע בארץ מיום 29.3.01.
ג. ג. ביום 17.8.04 הגיש התובע לנתבע (להלן-המוסד לביטוח לאומי) בקשה לקביעת תושבות. מעמדו כתושב הוכר רטרואקטיבית ממועד קבלת הרשיון לישיבת קבע, דהיינו, מ-29.3.01.
3. 3. תביעת התובע הנסמכת על הוראת ס' 3א(ה)(2)(א) לחוק ביטוח בריאות הינה להחזר תשלומים ששילם לקופה בניכוי סכום ביטוח בריאות שבו יש לחייבו, והכל בגין התקופה שבה הוכר מעמדו רטרואקטיבית כתושב קבע, דהיינו מאז 29.3.01 ועד 17.8.04 , הוא המועד שבו הגיש בקשתו למוסד לביטוח לאומי לקביעת התושבות. יצוין כי אין חולק כי חובת ההחזר היא על המוסד לביטוח לאומי.
4. 4. לצורך הבנת המחלוקת שבין הצדדים נציג כאן את הוראת ס' 3א' לחוק ביטוח בריאות, ומתוכה נצטט בשלמותה את הוראת ס'ק (ה)(2)(א) וכן מהוראות נוספות שבאותו סעיף, וכל זאת להבנת התמונה בשלמותה:
"3א(א) מי שאינו רשום בקופת חולים ומבקש להירשם בקופת חולים, יגיש למוסד בקשה לקבלת אישור כי הוא תושב (להלן - מגיש הבקשה), וכן בקשה לרישום בקופת חולים, לרבות בקשה לרישום ילדו הקטין, בטופס שקבע המוסד (להלן - בקשה לקביעת תושבות).
....
(ד) קבע המוסד כי מגיש הבקשה הוא תושב, יקבע גם את המועד שממנו יש לראותו כתושב (להלן- מועד תחילת התושבות) ואת...
(ה) קבע המוסד כי מועד תחילת התושבות קדם למועד מתן הודעת המוסד, יחולו, על אף האמור בחוק זה, הוראות אלה:
....
(2)
(2)
(א) שילם מגיש הבקשה לקופת חולים תשלום עבור ביטוח רפואי (להלן - תשלום לקופה) בעד חודש קלנדרי שחל בתקופה שממועד תחילת התושבות עד למועד הגשת הבקשה לקביעת תושבות
זכאי מגיש
הבקשה להחזר סכום התשלום לקופה, עד
לסכום דמי ביטוח בריאות שהיא חייבת
בתשלומו לפי חוק זה בעד אותו חודש;
(ב) שילם מגיש הבקשה תשלום לקופת חולים בעד חודש קלנדרי שחל בתקופה שממועד הגשת הבקשה לקביעת תושבות ועד למועד מתן הודעת המוסד, זכאי מגיש הבקשה להחזר סכום התשלום לקופה עד לסכום מרבי שקבע שר הבריאות בהסכמת שכר האוצר ושר העבודה והרווחה" (ההדגשה שלי ר.ר).
5. המחלוקת שבין הצדדים מתיחסת לפירוש המילים, מתוך הוראת ס' 3א(ה)(2)(א) לחוק, כדלקמן:
"
זכאי מגיש הבקשה להחזר סכום התשלום לקופה,
עד לסכום דמי ביטוח בריאות שהוא חייב בתשלומו
לפי חוק זה בעד אותו חודש".
לטענת התובע, המחוקק בחר במנגנון התחשבנות פשוט ויעיל במקרה שבו התושבות הוכרה רטרואקטיבית. משמעותו של הביטוי האמור הינו כי על המוסד להשיב לתובע כל סכום ששילם מעבר לדמי הביטוח שהיה חייב בהם על פי חוק. לדוגמא, אם דמי ביטוח הבריאות על פי החוק הם 100 ש"ח ותשלום עבור הביטוח (העצמי) לקופת חולים היה 400 ש"ח, ההחזר לו התובע זכאי על פי חוק הוא של 300 ש"ח.
המוסד לביטוח לאומי טוען לעומתו, כי התובע זכאי להחזר עד לגובה סכום דמי הביטוח שהוא חייב בתשלומם על פי החוק, ובהתייחס לדוגמא שהוצגה - הסכום המירבי שהתובע יהיה זכאי לו יעמוד על 100 ש"ח.