ו"ע
בית משפט השלום תל אביב - יפו
|
22262-03-11
09/08/2011
|
בפני השופט:
גיא הימן
|
- נגד - |
התובע:
לאה הדר
|
הנתבע:
משרד האוצר – הרשות לזכויות ניצולי השואה
|
פסק-דין |
בשם העוררת: בעצמה
בשם המשיבה: עו"ד שרה שהם; עו"ד עודד סמל
פסק דין
1.המשיבה דחתה את תביעתה של העוררת להכרה בה כזכאית לתגמולים לפי פרק א' לחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2001) (תיקון, ביטול והתליה של חקיקה שמקורה בהצעות חוק פרטיות), תשס"א-2001. חוק זה, בתמצית, הסדיר את מעמדם של אלה מבין נרדפי הנאצים, ששהו על אדמת גרמניה ביום 1.1.1947 ובעבר לא הוכרו בשל כך כזכאים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז-1957. העוררת נדחתה לאחר שנקבע כי היא טרם הייתה בין החיים, אף לא כעובר בבטן אמה, עת ברחו הוריה מפולין לרוסיה מאימת הכיבוש הנאצי.
בערר שבפנינו טוענת העוררת כי הוריה נישאו זו לזה ביום 29.11.1939, ואולם פרק זמן נוסף, במשתמע – בן מספר חודשים, נדרש להם כדי לחסל את עניניהם בשטח הפולני ולברוח. אפשר לפיכך כי העוררת, שנולדה בפברואר 1941 בסיביר, נישאה כבר בבטן האם במועד הבריחה, ויש להכיר בה על-פי מדיניותה המרחיבה של המשיבה.
2.למרבה הצער לא נוכל להיעתר לערר, וזאת לאחר ששללנו אפילו קיומו של ספק באשר למועד הבריחה. בתיק הרשות מתויק העתק תצהירה בשבועה (eidesstattliche erklaerung) של אם העוררת, הגב' צילה זלוטו, שנעשה בשנת 1963 בתל-אביב והוגש לשלטונות גרמניה. לפי האמור באותו תצהיר, נמלטו ההורים מוורשה הכבושה בידי הגרמנים, ובסוף נובמבר 1939 הם הגיעו לעיר ברסט-ליטובסק, אשר הייתה אז בשליטת הרוסים.
זאת ועוד, הגבול בין שני חלקיה של פולין לאחר שחולקה – זה שבשליטה גרמנית וזה שאליו פלשו הרוסים – נסגר לחלוטין לכל המאוחר במרס 1940, ועל כך מעידים המקורות ההיסטוריים. לאחר אותו מועד, שוב לא ניתן היה להימלט אל השטח הרוסי. אמנם, גם לקושי זה נמצא מענה בפי העוררת, והוא כי הוריה חצו את הגבול שלא בדרך חוקית, ומכאן שהדבר עשוי היה להתרחש אף לאחר שנסגר. אלא שלכך לא הביאה העוררת כל ראיה, ודומה כי אין מדובר אלא בהנחה נטולת תימוכין.
המסקנה העולה מכל האמור הוא, כי הוריה של העוררת מילטו נפשם מן השטח שכבשו הגרמנים, עוד קודם שאמה הרתה. לפיכך, לדאבוננו ועל אף הסבל הניכר והקשיים שהיו מנת חלקה של העוררת כפי שתיארה על-פה ובכתובים, לא ניתן להכיר בה מכוח החוק. איננו רואים, אפוא, מנוס מדחייתו של הערר, וכך אנו עושים.
זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי, בנקודה משפטית בלבד, בתוך 30 ימים.
ניתן היום, ט' אב תשע"א, 09 אוגוסט 2011, בהעדר הצדדים.
___________________ ________________ ___________________
עו"ד יהודית ארבל – חברה השופט גיא הימן – יו"ר עו"ד אראלה עפרון - חברה