אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> האם לבית המשפט לתעבורה סמכות לדון בבקשות להישפט על דו"חות חנייה עירוניים?

האם לבית המשפט לתעבורה סמכות לדון בבקשות להישפט על דו"חות חנייה עירוניים?

תאריך פרסום : 02/05/2011 | גרסת הדפסה

עפ"ת
בית המשפט המחוזי ירושלים
2538-04-10
01/05/2011
בפני השופט:
חנה בן עמי

- נגד -
התובע:
גיל גרוסמן
הנתבע:
מדינת ישראל
פסק-דין

עניינו של ההליך בפניי בשאלה, האם לבית המשפט לתעבורה קיימת סמכות לדון בבקשות להישפט על  דו"חות חנייה עירוניים.

1.         כנגד המערער ניתנו שני דו"חות עירוניים בגין חניה במקומות אסורים. האחד, מיום 7.9.06, והשני מיום 18.9.07.

לטענת המערער, הוא הגיש שתי בקשות להישפט בגין הדו"חות, ואף צירף - להוכחה בטענתו - ספחי אישור משלוח דואר רשום.  לטענת העיריה, כעולה מכלל התכתובות הרלוונטיות, הבקשות לא הגיעו במועד או שלא הגיעו כלל.

בהתייחס לכך, הוגשה על ידי המערער, ביום 3.2.10, בקשה לביטול הדו"חות, כנטען מחמת התיישנות, ובה פורטה בהרחבה השתלשלות העניינים (ב"ש 251/10). דא עקא, שתחת להגיש הבקשה לבית המשפט לעניינים מקומיים, פנה המערער לבית המשפט לתעבורה בירושלים, שלשיטתו הוא הערכאה המוסמכת להיזקק לבקשה.

2.         בהחלטה מיום 7.2.10 נמחקה הבקשה, תוך שנקבע כדלקמן:

"הסמכות לדון בעבירות לפי חוקי עזר למיניהם נתונה לבית המשפט לעניינים מקומיים, ולא לבית משפט לתעבורה".


3.         על החלטה זו הוגש הערעור דנן.

לטענת המערער, לבית המשפט לתעבורה סמכות לדון אף בעבירות על חוקי העזר העירוניים, וזאת במקביל לסמכותו של בית המשפט לעניינים מקומיים. מסקנה זו עולה, לשיטתו, מלשונם של סעיף 25(א)(1) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), הקובע כי לבית המשפט לתעבורה סמכות לדון בעבירות תעבורה, מכך שעבירות תעבורה מוגדרות כעבירות על פקודת התעבורה או על תקנות וחוקי עזר שחוקקו מכוחו, ומכך שהדו"ח שנרשם לחובתו נעשה בהתאם לחוק עזר לירושלים (העמדת רכב וחנייתו), התשכ"א-1960 (להלן: "חוק העזר לירושלים" או "חוק העזר"), שתוקן, בין היתר, לפי פקודת התעבורה.

עוד הוא מפנה לסעיף 58 לחוק בתי המשפט  [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 (להלן: "חוק בתי המשפט"), בו נקבע כי אין בסמכות שהוקנתה לבית המשפט לעניינים מקומיים לדון בעבירות על חוקי עזר וכיוצא באלה, כדי לגרוע מסמכותם של בתי המשפט השלום לדון בעבירות אלה.

טענה נוספת בפי המערער היא כי המשיבה הנכונה בהליך היא עיריית ירושלים, ולא מדינת ישראל.

4.         המשיבה, מנגד, עמדה על כי הערכאה הנכונה להיזקק לבקשה היא בית המשפט לעניינים מקומיים. זאת מן הטעם, שההחלטה שדחתה את בקשתו של המערער להישפט היא החלטה מינהלית, ונוכח סעיף 55 לחוק בתי המשפט המעניק לבתי המשפט המקומיים סמכות לדון בבקשות כאמור. עם זאת הסכימה לטענת המערער לפיה עיריית ירושלים היא המשיבה הראויה בהליך שננקט על ידו.

5.         בהתייחס להסכמה האמורה, הוריתי ביום 24.2.11, כי עיריית ירושלים תשיב בכתב לערעור. בתשובתה הצטרפה העירייה לעמדתה של המשיבה, וטענה כי "הסמכות העניינית לבירור הב"ש נתונה בידי בית המשפט לעניינים מקומיים בלבד".

6.         דין הערעור להתקבל.

עבירות החניה בגינן קיבל המערער הדו"חות, הן עבירות על חוק עזר לירושלים (העמדת רכב וחנייתו), התשכ"א-1960 (להלן: "חוק העזר לירושלים" או "חוק העזר").

על פי סעיף 55(א) לחוק בתי המשפט, " בית משפט לענינים מקומיים ידון בעבירות לפי פקודת העיריות, פקודת המועצות המקומיות, וחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965, ולפי תקנות, צווים וחוקי עזר על פיהם, וכן בעבירות לפי החיקוקים המנויים בתוספת השלישית, לרבות תקנות, צווים וחוקי עזר על פיהם".

הנה כי כן, הסמכות לדון בבקשות שונות בהתייחס לדו"חות החניה שניתנו למערער, הוקנתה לבית המשפט לעניינים מקומיים.

עם זאת, במקביל לסמכותם של בתי המשפט לעניינים מקומיים לדון בעבירות כאמור,  הוקנתה הסמכות גם לבתי המשפט לתעבורה, וזאת מכוח סעיף 25(א)(1) לפקודה, המקנה לשופטי תעבורה הסמכות לדון בעבירות תעבורה, וכאשר עבירת תעבורה מוגדרת בסעיף 1 לפקודה כ" עבירה על פקודה זו ועל התקנות, לרבות חוקי העזר שהותקנו לפיה" (ההדגשה אינה במקור - ח'ב'). מאחר שחוק העזר לירושלים הותקן על פי פקודת התעבורה, המסקנה המתבקשת היא כי גם לבית המשפט לתעבורה סמכות לדון בבקשות להישפט על עבירות חניה - אף שברגיל הן מופנות לבית המשפט לעניינים מקומיים.

לא למותר לציין, כי בסעיף 58 לחוק בתי המשפט נקבע כי " אין הוראות סימן זה באות לגרוע מסמכות בית משפט שלום לדון בעבירות כאמור בסעיף 55". ובמשמע, גם מסמכותו של בית המשפט לתעבורה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ