אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> דנ"מ 1778/15 אריה הראל נ' עיריית רמת גן ואח'

דנ"מ 1778/15 אריה הראל נ' עיריית רמת גן ואח'

תאריך פרסום : 14/06/2015 | גרסת הדפסה

דנ"מ
בית המשפט העליון
1778-15
11/06/2015
בפני הנשיאה :
מ' נאור

- נגד -
המבקש:
אריה הראל
עו"ד טל קדש
עו"ד רינת בובליל-קדש
המשיבות:
1. עיריית רמת גן
2. מנהלת הארנונה של עירית רמת גן

החלטה


 

           לפניי בקשה לדיון נוסף בפסק דינו של בית המשפט העליון בעע"ם 89/13 עיריית רמת גן נ' הראל (24.2.2015), שבו קיבל בית המשפט ברוב דעות (השופטים ד' ברק-ארז ומ' מזוז, כנגד דעתו החולקת של השופט י' דנציגר), את ערעורה של עיריית רמת גן וקבע כי אין לבטל את חיוב הארנונה ששלחה העירייה למבקש.

 

רקע והליכים קודמים

 

  1. המבקש החזיק במשך כ-30 שנים בנכס ברמת גן, ששטחו 1,693 מ"ר (להלן: הנכס). במהלך תקופה זו נמנעה המשיבה, עיריית רמת גן (להלן: העירייה), מלחייב את המבקש בתשלומי ארנונה.

 

  1. ביום 15.3.2011 בוצעה לראשונה מדידה של הנכס מטעם העירייה. ביום 15.5.2011 פינה המבקש את הנכס, בהמשך למשא ומתן שניהל עם גורמי התכנון בעירייה בקשר עם פינויו מהנכס. לאחר הפינוי, שלחה העירייה לראשונה אל המבקש דרישה לתשלום ארנונה בגין הנכס. הדרישה לתשלום התייחסה לשנים 2011-2009 בלבד ועמדה על סך כולל של כ-250,000 ש"ח.

 

  1. המבקש הגיש עתירה לבית המשפט לעניינים מינהליים כנגד החלטת העירייה לחייבו בארנונה באופן רטרואקטיבי. בית המשפט לעניינים מינהליים (השופטת ר' רונן) קיבל את העתירהוביטל את חיוב הארנונה שהושת על המבקש.

 

  1. העירייה לא השלימה עם פסק הדין והגישה ערעור לבית המשפט העליון. פסק הדין בערעור הוא העומד במוקד הבקשה שלפניי.

 

פסק הדין מושא הבקשה לדיון נוסף

 

  1. בבית המשפט העליון נחלקו הדעות. השופט דנציגר סבר כי דין הערעור להידחות. בפסק דינו, עמד השופט דנציגר על כך שככלל, חיוב רטרואקטיבי נחשד כפסול והנטל לסתור זאת מוטל על הצד המבקש להתיר את החיוב. השופט דנציגר ציין כי לפי ההלכה הפסוקה, ידו של בית המשפט תהא "קפוצה" בהתרת חיובי ארנונה רטרואקטיביים "ותיעשה בכפוף למבחן כפול של סמכות וסבירות" (פס' 22). במסגרת מבחנים אלה, כך נקבע, יש לאזן בין מידת הסתמכותו של הנישום לבין האינטרס הציבורי שבקיום החוק ובגביית מס אמת. כמו-כן, יש לשקול את מידת האשם לכך שהחיוב נגבה למפרע ומשך הזמן שלגביו מבוצעת התחולה הרטרואקטיבית. על רקע זה, ציין השופט דנציגר, נקבע בפסיקה כי "רק במקרים נדירים, אשר בהם החיוב הרטרואקטיבי יעמוד במבחני הסמכות והסבירות – 'תיפתח' ידו של בית המשפט ויותר החיוב" (עע"ם 4551/08 עיריית גבעת שמואל נ' חברת החשמל לישראל בע"מ, פס' 57 (1.12.2011) (להלן: עניין עיריית גבעת שמואל)).

 

  1. בשים לב לשיקולים הנזכרים לעיל, קבע השופט דנציגר כי בנסיבות המקרה יש להימנע מהתערבות בפסק דינו של בית המשפט המחוזי, אשר קבע כאמור כי יש לבטל את החיוב הרטרואקטיבי שהוטל על המבקש. השיקול העיקרי לעניין זה, קבע השופט דנציגר, הוא האשם הרובץ לפתחה של העירייה, אשר בשל רשלנותה נמנעה מלחייב את המבקש בארנונה במשך שנים ארוכות. השופט דנציגר ציין כי חומרתה של רשלנות העירייה מתעצמת בשים לב לכך שמדובר בנכס גדול, אשר השימוש בו היה גלוי לאורך השנים, וכן בהתחשב בכך שהמבקש היה בקשר עם גורמים אחרים בעירייה בנוגע לנכס. השופט דנציגר קבע כי לכך מתווספות הסתמכותו של המבקש על הנוהג של העירייה שלא לחייבו בארנונה וחובת ההגינות של הרשות כלפי הפרט. השופט דנציגר הוסיף וקבע כי "הכל מסכימים שהיקפה של חובת ההגינות המוטלת על הפרט מצומצמת במידותיה מחובת ההגינות המוגברת החלה על הרשות" (פס' 28) וכי במקרה הנוכחי אין לקבוע כי המבקש הפר חובת הגינות נקודתית המוטלת עליו. לנוכח האמור לעיל, עמדתו של השופט דנציגר הייתה כי דין הערעור להידחות.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ