עת"מ
בית המשפט המחוזי חיפה
|
5524-09-13
09/09/2013
|
בפני השופט:
רון סוקול
|
- נגד - |
התובע:
1. הנהלת ועד הורים ישובי מרכזי דאלית אל כרמל 2. אמאל סאלח 3. ענאן חטיב 4. כרמי אבו חמד 5. מוניה אבו חמד 6. חטיב סלוא 7. סאוסן עבוד 8. חוסיסי ג'סאן 9. ענאן חלבי 10. חלבי סאמר 11. עזר חלבי 12. יוסף חמוד 13. מונה ווהבי 14. סועאד חסון 15. מייסון מעדי 16. גואד נסראלדין 17. רנא חלבי 18. אנעאם נסר אלדין 19. סאמר חלבי 20. מוניר ווהבי 21. אמירה והבי 22. ספא עבוד 23. חסון חסון 24. סמיר חלבי 25. מייסה חלבי 26. בושרא חמוד 27. כמאל חלבי 28. אומימה חלבי 29. עדי עדואן 30. ענאן אבו חמד 31. מר אמל והבי 32. קופטאן חלבי 33. עזמי חלבי 34. סאמי סאלח 35. אמירה סאלח
עו"ד א' חורי
|
הנתבע:
1. משרד החינוך- מחוז חיפה 2. מועצה מקומית דלית אל כרמל
עו"ד ש' צייטלין עו"ד ע' קורן עו"ד א' ויגדור
|
פסק-דין |
1. עתירה לביטול החלטות המועצה המקומית דאלית אל כרמל ומשרד החינוך בכל הנוגע לשיבוץ תלמידים לשנת הלימודים הקרובה בחטיבת הביניים בישוב. הדיון מתמקד בשאלת תוקפו של מתווה שנקבע בהסכמה בין המועצה, משרד החינוך והעותרים בעת"מ 32506-05-13 אשר במסגרתו נקבעו הנחיות בדבר שיבוץ תלמידים למגמות לימוד מואצות בבתי הספר "אורט קופטאן" ו"אורט למדעים ומנהיגות".
רקע
2. עד לפני מספר שנים היו בישוב דאלית אל כרמל שני בתי ספר על יסודיים; האחד ששימש כחטיבת ביניים בלבד (כתות ז'- ט') והשני שימש כחטיבה עליונה (כתות י' -יב'). בתקופה זו למדו חלק ניכר מהתלמידים (כשליש) מחוץ ליישוב והישגיהם הלימודיים של תלמידי הישוב היו נמוכים . לפני כ-3 שנים הוחלט על ידי מועצת היישוב דאלית אל כרמל (להלן "המועצה") בשיתוף עם משרד החינוך על ביצוע רפורמה בבתי הספר העל יסודיים. מטרת הרפורמה הייתה לחזק את בתי הספר בישוב ולמנוע את מעברם של התלמידים הטובים לבתי ספר בעיר חיפה הסמוכה. לשם כך הוקם בית הספר "אורט למדעים ומנהיגות"(להלן "בית הספר למדעים") על מנת שישמש כבית ספר שש שנתי. כן הוסכם על הקמת חטיבה עליונה גם בבית הספר "אורט קופטאן" (להלן: "בית הספר קופטאן"). כמו כן נקבע רפורמה בשיבוץ תלמידים לחטיבות הביניים.
שיבוץ התלמידים לבתי הספר נעשה על פי הישגיהם הלימודיים בבית הספר היסודי. בית הספר למדעים קלט בעיקר תלמידים בעלי הישגים לימודיים גבוהים (שציונם הממוצע בבית הספר היסודי עלה על 85) ואילו שאר התלמידים ישובצו לבית הספר "אורט קופטאן". בעקבות זאת בבית הספר למדעים הושם דגש מיוחד על לימודים במקצועות מדעיים ועל לימודי מנהיגות תוך כוונה להכשיר את התלמידים לבחינות בגרות במקצועות אלו. בבית הספר קופטאן לא הושם דגש על מקצועות מדעיים אלא על מקצועות כללים והוא התמקד במקצועות הומניים ואומנות.
3. מצב זה של חלוקת התלמידים בין בתי הספר על פי הישגיהם הלימודיים בבית הספר היסודי גרם לכך שתלמדי בית הספר קופטאן נחשבו כתלמידם חלשים יותר, הדבר פגע בתדמית בית הספר ובתדמית התלמידים הלומדים בו. רבים מתושבי היישוב חשו כי שיבוץ זה של התלמידים גורם לפגיעה בעיקרון השוויון ויוצר מעמדות בקרב התלמידים. חלק מהתושבים פנו לקליניקה למשפט ומדיניות חינוך בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה וזו, באמצעות עו"ד הרן ריכמן, החלה בפניות למועצה ולמשרד החינוך לשינוי המצב.
גם משרד החינוך סבר כי יש להתערב בדרך שיבוצם של התלמידים וכי יש לקבוע דרכי שיבוץ ההולמות את הוראות החוק ושומרות על עיקרון השוויון (ראו דברי באי כוח משרד החינוך בדיון מיום 23.5.13 בעת"מ 35026-05-13).
4. לקראת שנת הלימודים תשע"ד הוחלט על ידי המועצה, ביחד עם משרד החינוך, על מתווה מיוחד לשיבוץ התלמידים. מדובר במתווה זמני שנועד לשנת הלימודים תשע"ד בלבד. במסגרת מתווה זה נקבע כי בבתי הספר ייפתחו מגמות ייחודיות והשיבוץ של התלמידים למגמות אלו ייעשה על פי ציוני מבחנים בערבית ומתמטיקה שיערכו לקראת מועד השיבוץ. הוחלט כי בבית הספר למדעים ייפתחו "מגמת מדעים" ו"מגמה מואצת"ובבית הספר קופטאן ייפתחו "מגמת מצוינות" ו"מגמה דיגיטאלית". שאר התלמידים ישובצו בין בתי הספר על פי הגרלה (ראו נוסח המתווה כפי שצורף למכתב של הגב' רחל מתוקי מיום 18.4.13) (מתווה זה להלן: "המתווה הראשוני"). מועד מבחני המיון נקבע ליום 24.5.13.
5. חלק מתושבי היישוב סברו כי המתווה הראשוני מנציח את השיבוץ הקודם ואין בו לענות על הצורך בשיבוץ שוויוני והוגן וכי הינו מנוגד להוראות תקנות לימוד חובה וחינוך ממלכתי (רישום), תשי"ט- 1959. לטענתם, שיבוץ תלמידים צריך להיעשות על פי אזורי רישום או על פי שיטת הבחירה המבוקרת כמפורט בתקנות הרישום.
6. ביום 20.5.13, ימים ספורים לפני מועד המבחנים, הגישו המתנגדים למתווה הראשוני עתירה לבית משפט זה (עת"מ 35206-05-13, להלן "העתירה הראשונה"). בעתירתם עתרו לבטל את המתווה הראשוני ולהורת כי שיבוץ התלמידים ייעשה רק על פי הוראות תקנות הרישום. בד בבד עם הגשת העתירה הראשונה הוגשה גם בקשה למתן צו ביניים לביטול המבחנים שנקבעו ליום 24.5.13.
7. הדיון בבקשה לצו ביניים נקבע בפני ליום 23.5.13. במהלך הדיון הגיעו הצדדים להסכמה עקרונית לפיה המבחנים יתקיימו במועדם אולם תוצאותיהם לא יפורסמו והשיבוץ יעוכב עד הכרעה בעתירה. בנושאים שונים נותרו מחלוקות שהוכרעו בהחלטתי מאותו יום. הדיון בעתירה הראשונה לגופה נקבע ליום 2.6.13.
בעקבות הדיון בבקשה לצו ביניים, ועל פיהמלצת בית המשפט נערכו בין הצדדים, העותרים בעתירה הראשונה, משרד החינוך והמועצה, דיונים שונים שבסופם הושגה הסכמה על מתווה חדש לשיבוץ התלמידים. מתווה זה נועד לשמש רק לשיבוץ התלמידים בשנת תשע"ד והתבסס על עיקרון של חלוקה שוויונית.
במסגרת זו הוסכם כי בכל אחד מבתי הספר ייפתחו שתי מגמות כאשר בכל בית ספר תהיה "מגמה מואצת". בנוסף, בבית הספר קופטאן תיפתח גם מגמה דיגיטאלית ובבית הספר למדעים תיפתח מגמה מדעית ובכל מגמה ילמדו 30 תלמידים.
בנוגע למגמות המואצות שייפתחו בשני בתי הספר הוסכם כי הן תהיינה זהות מבחינת תכנית הלימודים. כמו כן הוסכם כי השיבוץ למגמות המואצות יעשה על פי תוצאות מבחנים. התלמידים שיעמדו במבחנים למגמות המואצות יחלוקו בין הכתות על-פי הגרלה; כלומר 30 תלמידים ישובצו במגמה מואצת בבית הספר קופטאן ו- 30 תלמידים במגמה המואצת בבית הספר למדעים (מתווה זה להלן "המתווה המוסכם").
8. ביום 11.6.13 הוגשה הודעה משותפת של הצדדים לבית המשפט ועמה בקשה ליתן תוקף של פסק דין למתווה המוסכם. בו ביום ניתן פסק דין המאשר את המתווה המוסכם.
אין חולק כי בעקבות ההסכמה על המתווה המוסכם החלו המועצה ומשרד החינוך לפעול ליישומו. במסגרת זו נערכו הבחינות וביום 4.7.13 (או ביום 7.7.13 שכן הדבר אינו ברור) זומנו ההורים והוסבר להם על הליך ההגרלה לשיבוץ תלמידי המגמות המואצות.
9. לאחר השלמת ההגרלה נשלחו לתלמידים הודעות על שיבוצם. ילדי העותרים בתיק זה שובצו למגמה המואצת בבית הספר קופטאן. הודעות השיבוץ הגיעו לעותרים ביום 16.7.13 או בסמוך לכך (סעיף 5(טו) לעתירה).
העותרים שלא שבעו נחת משיבוץ ילדיהם למגמה המואצת בבית הספר קופטאן הגישו עררים על החלטת השיבוץ וביקשו להעבירם לבית הספר למדעים. תחילה פנו למנהלת המחוז במשרד החינוך ולאחר מכן לוועדת הערר של המועצה.
10. ביום 12.8.13 החליטה המועצה לקבל את כל העררים והורתה על העברת כל תלמידי המגמה המואצת בבית הספר קופטאן לבית הספר למדעים. במכתבו של ראש המועצה למשרד החינוך מיום 13.8.13 נרשם כי "[...] ניתן אישור מעבר לתלמידי הכתה המואצת שבבית הספר קופטאן לביה"ס למדעים ומנהיגות. האישור ניתן בגלל התנגדות נחרצת של ההורים"(להלן "החלטת ההעברה").
הודעות על החלטת ההעברה נשלחו לכל הורי התלמידים . כל התלמידים זומנו למפגש בבית הספר למדעים וליום גיבוש במסגרתו נפגשו עם שאר תלמידי הכתה ועם מחנכת הכתה ושמעו על תכנית הלימודים הצפויה (סעיף 5 (כא) לעתירה).