עת"מ
בית משפט לעניינים מנהליים בחיפה
|
32598-07-10,49715-07-10,52844-07-10
07/11/2010
|
בפני השופט:
רון סוקול
|
- נגד - |
התובע:
1. המועצה האזורית חוף הכרמל 2. הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חוף 3. כרמל כימיקלים בע"מ 4. תעשיות מלח לישראל בע"מ 5. חברת המלח לישראל בע"מ
עו"ד גדי טל עו"ד א' סופר עו"ד א' בקר עו"ד וייל עו"ד בריק
|
הנתבע:
1. ועדת מפגשים עליונה של משרד התחבורה 2. רכבת ישראל 3. רשות תמרור מקומית-רכבת ישראל
עו"ד טל אברמוביץ הלוי עו"ד גל סומך
|
פסק-דין |
1. שלוש עתירות שהדיון בהן אוחד, בהן מבקשות העותרות כי בית המשפט יורה על ביטול החלטותיהן של וועדת ההיגוי העליונה של משרד התחבורה (להלן: "וועדת ההיגוי") ושל המשיבות 2 ו-3 לסגירת מעבר כלי רכב במפגש עם מסילת הברזל הידוע כמפגש 11, והמצוי בעיבורה של עתלית.
בכל העתירות נטען כי יש לבטל את החלטת הסגירה של המעבר בהיותה פגומה ובלתי סבירה. במיוחד מדגישים העותרות בטענותיהם כי המשיבים לא שקלו כראוי את השפעת הסגירה על תנועת כלי הרכב בדרך החלופית שהוצעה, דרך שכונת נווה פרחים בעתלית, ואת הסיכונים הכרוכים במעבר כלי רכב רבים, לרבות משאיות נושאות חומרים מסוכנים, בשכונה. העותרות מוסיפים וטוענים כי להבטחת שלום הציבור ובטיחות העוברים במפגש 11 האמור, ישנן חלופות נוספות, פרט לסגירה, וכי חלופות אלו ומימושן לא נשקלו כראוי על ידי המשיבות.
רקע
2. מסילת הברזל שבין חיפה לתל-אביב עוברת מזה עשרות שנים בתחומי הישוב עתלית. מרבית אזור המגורים והמסחר של הישוב מצויים בצידה המזרחי של המסילה. בצידה המערבי של המסילה מצוי אזור תעשיה ובו שני מפעלים גדולים; מפעלי המלח של חברת תעשיות מלח לישראל בע"מ וחברת המלח לישראל בע"מ (להלן: "חברת המלח") ומפעל לתעשייה כימית של כרמל כימיקלים בע"מ.
בצד המפעלים מצוי שטח נרחב ובו בריכות אידוי מלח של מפעלי המלח. ממערב למסילת הברזל מצוי גם בית העלמין של הישוב. לפני שנים לא רבות הוקמה בצד המערבי של הישוב שכונת מגורים בשם נווה פרחים (להלן: "השכונה"), המצויה מדרום למפעלים.
עוד נזכיר, כי על חוף הים ממערב למפעלים מצוי בסיס צבאי המשמש את חיל הים.
3. באזור הישוב היו מזה שנים רבות שלוש דרכים שחצו את המסילה בשלושה מפגשים; המפגש הצפוני - מפגש 10 - מצוי בצידו הצפוני של הישוב. הכביש העובר במפגש 10 מחבר את המחנה הצבאי, ומספר מבני מסחר ותעשיה שלאורכו, לדרך הגישה לישוב; הכביש העובר במפגש המרכזי - מפגש 11 - מחבר בין אזור המפעלים ובית העלמין שממערב למסילה למרכז הישוב. מכביש זה קיימת גם גישה לשכונה. המפגש עצמו מצוי מדרום לתחנת הרכבת של הישוב; בחלקו הדרומי של הישוב מצוי כביש העובר במפגש 12. כביש זה מחבר את הישוב לקיבוץ נווה ים. לאחרונה ולאחר הקמת השכונה נסללה דרך גישה לשכונה מהכביש המוביל לקיבוץ נווה ים כך שכיום ישנה דרך גישה לשכונה בכביש העובר במפגש 12.
4. העתירה הנוכחית עוסקת בסגירת המעבר במפגש 11, דהיינו במפגש המצוי בעיבורו של הישוב בסמוך לתחנת הרכבת ואשר משרת בעיקר את תושבי השכונה ואת המפעלים. במפגש זה עוברים רכבים רבים, הן רכבים פרטיים והן משאיות המובילות חומרי גלם ומוצרים למפעלים ומהם.
מפגש 11 - רקע
5. כאמור, מפגש 11 מצוי במרכז הישוב, מדרום לתחנת הרכבת של עתלית. על פי תכניות המתאר התקפות לעתלית ג/555 ו-מכ/199א' מתוכנן מפגש כביש ומסילת הרכבת במיקום שונה מזה שבו מצוי המפגש בפועל, כ-100 מ' מצפון למפגש הקיים. עוד מתברר, כי בתכניות המתאר סומנה הדרך העוברת במפגש כדרך זמנית בלבד. בתכנית ג/555 נקבע, כי על אף שהמפגש אינו תואם את התכנית, ניתן יהיה להשתמש בו עד להקמת המפגש המתוכנן (סעיף ד(15) לתוכנית). בתוכנית מכ/199א', שאושרה בשנת 1999, נקבע כי יש לבצע הפרדה מפלסית, כך שהכביש החוצה את המסילה יעבור על גבי גשר. עם זאת נקבע שעד להקמת הגשר תסומן הדרך הקיימת כדרך זמנית (סעיף 13.9 לתוכנית).
6. בשנת 2006 החליט משרד התחבורה לקדם את בניית ההפרדות המפלסיות בין כבישים למסילת הברזל ובין היתר גם במפגשים המצויים בעתלית. לשם כך הוכנו ואושרו שלוש תוכניות. תת"ל 10/25, תוכנית לביצוע הפרדה מפלסית במפגש 10, שאושרה ביום 21/7/08; תת"ל 11/25, תוכנית לביצוע הפרדה מפלסית במפגש 11, שאושרה ביום 21/7/08, ותת"ל 12/25, תוכנית להפרדה מפלסית במפגש 12, שאושרה ביום 9/9/07.
בהתאם להחלטות הממשלה בדבר מתן סדרי עדיפות לבניית ההפרדות המפלסיות, שהתבססה על המלצה של וועדה מקצועית, ניתנה עדיפות לביצוע ההפרדה המפלסית במפגש 12. אין חולק כי במפגש 12 הוקם גשר ובחודש 11/09 נפתח מפגש 12 החדש לתנועה. כיום מתאפשרת תנועה במפגש 12 על גבי הגשר שהוקם. דרך גשר זה ניתן להגיע לקיבוץ נווה ים וגם לשכונה.
7. כאן נזכיר, כי על פי התכנית לבניית הפרדה מפלסית במפגש 11 יבוצע המפגש צפונית מהמפגש הקיים וצפונית לתחנת הרכבת. בכך יש שינוי למפגש המתוכנן בתכנית ג/555. עם זאת נציין כי גם לתוכנית זו נמצאו מתנגדים, ובין היתר הוגשה התנגדות של המועצה האזורית חוף כרמל (להלן: "המועצה"). המועצה אף הגישה עתירה לבית המשפט הגבוה לצדק כנגד אישור התוכנית, אולם חזרה בה מעתירה זו (בג"צ 2781/08). בשלב זה אין בידי מי מהצדדים להעריך מתי יחלו העבודות לביצוע מפגש 11 החדש, שכן טרם הועמד התקציב הדרוש להקמתו.
8. המעבר במפגש 11 הינו מעבר מסוכן. דרך הגישה למעבר כוללת עיקול חד היוצר קשיים בעת מעבר רכבים גדולים כמו משאית, במיוחד משאיות עם נגררים. עוד מתברר, כי בסמוך למפגש מצויים מרכז מסחרי ומגרש חניה המצמצמים את שדה הראיה של המשתמשים. ממזרח למפגש מצויה שכונת מגורים הבנויה על גבי גבעה, כך שהנסיעה מהמפגש מזרחה מחייבת נסיעה בעליה, המקשה אף היא על רכבים כבדים. בהמשך הכביש חולפת הדרך לאורך כ-1 ק"מ בשכונת מגורים, בשיפועים ועיקולים חדים (ראה חוות דעתו של המהנדס גל גרונר נספח 4 לתשובת הרכבת לעתירות).
החלטת הסגירה
9. בשל הסיכונים בתנועת רכבים ומשאיות במפגש 11 הוחלט לשקול את סגירתו. הסוגיה הובאה לדיון בפני וועדת ההיגוי העליונה שהוקמה על ידי שר התחבורה לבחינת מפגשי מסילת הברזל ברחבי הארץ (נספח 1 לתשובת הרכבת).
אין חולק כי בוועדת ההיגוי התקיימו דיונים שונים, שבסופם החליטה וועדת ההיגוי, בישיבתה מיום 13/10/09, להורות לרכבת ישראל לערוך שימוע ולשמוע את עמדת הגורמים השונים הנוגעים בדבר. ביום 2/12/09 נערכה ישיבת שימוע במשרדי הרכבת בתל אביב. בישיבה זו נכחו גורמים רבים ובהם נציגי המועצה, לרבות ראש המועצה, נציגי המפעלים, יועצים ועוד (פרוטוקול ישיבת השימוע סומן כנספח 20 לתשובת הרכבת).
10. ביום 31/5/10 נערכה ישיבת סיכום של וועדת ההיגוי, במהלכה הוצגו העמדות השונות של הצדדים כפי שפורטו בשימוע. בסופו של יום החליטה וועדת ההיגוי כדלקמן (נספח 23 לתשובת הרכבת):
"א. במאזן השיקולים הכולל החליטה הוועדה על סגירת המפגש למעבר כלי רכב ומתן פתרון לנגישות על בסיס הפרדה מפלסית 12.