חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

דחיית ערעורה של חברת החשמל כנגד עיצומי העובדים

תאריך פרסום : 17/10/2007 | גרסת הדפסה
עס"ק
בית דין אזורי לעבודה
23-07
10/10/2007
בפני השופט:
נילי ארד השופטת רונית רוזנפלד

- נגד -
התובע:
חברת החשמל לישראל בע"מ
עו"ד דוד זיילר
עו"ד חגי ורד
הנתבע:
1. ההסתדרות הכללית החדשה
2. המזכירות הארצית של עובדי חברת החשמל לישראל בע"מ
3. מדינת ישראל משרד האוצר

עו"ד אמיר בשה
עו"ד מיכל שטיין
עו"ד מיכל לייסר
פסק-דין

הנשיא סטיב אדלר

     האם הימנעות עובדי חברת החשמל לישראל (להלן: חברת החשמל או החברה) מהפעלת מערכת המיחשוב המכונה " מודול הרכוש הקבוע" ( AA) היא צעד ארגוני לגיטימי ומידתי כחלק ממאבקם בשינוי המבני המתוכנן במשק החשמל במדינה? זוהי השאלה העומדת להכרעתנו בערעור זה.

רקע הדברים

2.         במרוצת השנים האחרונות נקטו הרשות המבצעת והרשות המחוקקת בפעולות שמטרתן יישום שינוי מבני במשק החשמל במדינה ויצירת תחרות בענף. במסגרת זו הוחק חוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנות הכספים 2003-2004), התשס"ג-2003 ותוקן חוק משק החשמל, התשנ"ו-1996 (להלן: חוק משק החשמל). בהתאם, חולקה פעילות הענף  למקטעי רישוי שונים, לרבות ייצור חשמל, הולכת חשמל וחלוקת חשמל. בתיקון לחוק נקבע, כי מקטעי רישוי אלה יופעלו באמצעות חברות שונות, בנות או אחיות, אליהן יועברו נכסים והתחייבויות של החברה, תוך שיוענקו להן רשיונות נפרדים לצורך פעילותן. על פי התיקון, תוקף הרשיונות של חברת החשמל אמור היה לפוג בחודש מרץ 2006. בתיקון ל חוק משק החשמל, מיום 22.2.2006 הוארך תוקף רשיונותיה של החברה בשנה, עד ליום 3.3.2007.      

                 לאור התנגדותה של ההסתדרות והמזכירות הארצית של עובדי חברת החשמל (להלן: נציגות העובדים) לביצוע הרפורמה במשק החשמל, נקטה נציגות העובדים מעת לעת בצעדים ארגוניים שונים שבמרבית המקרים לא פגעו באספקת החשמל הסדירה לצרכני החברה.

     בצל השינוי המבני המתוכנן, התנהלו בבית הדין האזורי בחיפה מספר הליכים בסכסוך קיבוצי בין חברת החשמל לבין נציגות העובדים.    חברת החשמל הגישה ערעור על פסקי הדין בהליכים אלה, במסגרתו הניחו הצדדים על שולחנו של בית דין זה ביום 22.3.2006 הודעה משותפת, לפיה הם מסכימים לנהל משא ומתן בעניין השינוי המבני ולדווח לבית הדין בסוף יוני 2006 על התקדמות המגעים ביניהם. במסגרת זו, קבעו הצדדים סדרת פגישות ולוח זמנים מפורט ואינטנסיבי לקידום המשא ומתן ביניהם. לדברי נציגות העובדים, התקיימה בחודש יולי 2006 פגישה בין נציגות העובדים לבין שר התשתיות הלאומיות, מר בנימין בן אליעזר, במהלכה הודיע השר על כוונתו להתחיל ביישום השינוי המבני, בשלב ראשון, בדרך של תאגוד חברות בנות לחברת החשמל. על רקע זה, הכריזה ההסתדרות ביום 5.7.2006 על סכסוך עבודה בעניין יישום השינוי המבני ובעניין השלכותיו על זכויות העובדים.

     ביום 12.9.2006, קיבלה ממשלת ישראל החלטה מס' 463 בדבר מודל השינוי המבני בחברת החשמל ואופן ביצועו. עניינה של ההחלטה בהפיכת חברת החשמל ל"חברת אחזקות" בבעלות ממשלתית, ממנה יפוצלו חברות בנות או אחיות בתחומי הייצור, החלוקה, הולכת החשמל וניהול מערכת. בכל הנוגע למקטע ייצור החשמל וחלוקת החשמל, נקבע בהחלטת הממשלה כך:

"העובדים יהיו זכאים לתגמול, במסגרת הירידה בשיעור האחזקות של חברת האחזקות...מאת חברת האחזקות או חברות הייצור/החלוקה, בהתאם לעניין, בהתאם לנוהלי תגמול עובדים בהפרטה של רשות החברות הממשלתיות. כמו כן, יהיו רשאים העובדים להתמודד על רכישת אחזקות נוספות בחברות אלו, בתנאים שוויוניים".

            לעניין ההידברות עם נציגות העובדים, נקבע בחתימת אותה החלטה כך:

"29. להסמיך את נציגי רשות החברות הממשלתיות, אגף התקציבים באוצר ומשרד התשתיות הלאומיות להידבר עם הנהלת החברה וארגון העובדים היציג של חברת החשמל אודות השינוי המבני של מבנה משק החשמל ומבנה חברת החשמל. ההסכמות אליהן יגיעו הצדדים במסגרת ההידברות יובאו לאישור ועדת השרים לענייני חברה וכלכלה, ככל שיידרש לצורך תיקון חוק משק החשמל...

30. להקים צוות הכולל את נציגי רשות החברות הממשלתיות, אגף התקציבים באוצר, הממונה על אגף השכר באוצר, משרד התשתיות הלאומיות והנהלת חברת החשמל, לנהל משא ומתן עם ארגון העובדים היציג של חברת החשמל בנושא זכויות העובדים במסגרת השינוי המבני..."

                 קודם לקבלת החלטת הממשלה בעניין השינוי המבני, ועם היוודע הכוונה להעביר את ההחלטה בעניין זה בממשלה, פנה מר דוד מיקו צרפתי, יו"ר הועד הארצי של ארגון עובדי חברת החשמל במכתבים מיום 30.8.2006 ומיום 7.9.2006 לראש הממשלה, שר האוצר ושר התשתיות הלאומיות, בהם התריע כי מדובר בצעד חד צדדי בעת קיומו של משא ומתן עם נציגות העובדים ומבלי שנחתם הסכם קיבוצי בעניין זכויותיהם בשינוי המבני. לפיכך, ציין כי כוונת העובדים לנקוט בצעדים ארגוניים. ואכן, העובדים נקטו בעיצומים במהלך חודש ספטמבר 2006, בגינם הוגשה לבית הדין האזורי תובענה , שהסתיימה בפשרה. הצדדים הסכימו ביום 26.9.2006, על ניהול משא ומתן אינטנסיבי בעניין השינוי המבני, עד לחודש דצמבר 2006, עם אפשרות הארכה עד לחודש ינואר 2006, כאשר במהלך תקופה זו המדינה לא תיזום תיקוני חקיקה בקשר לשינוי המבני.

     ביום 15.2.2007, שלחו מנהל רשות החברות הממשלתיות, הממונה על השכר באוצר, הממונה על התקציבים באוצר ומנכ"ל משרד התשתיות, מסמך לשרי האוצר והתשתיות בדבר "עקרונות המו"מ לגיבוש הסכמים קיבוציים בעניין זכויות העובדים במסגרת הרפורמה במשק החשמל" . במסמך זה נאמר, בין היתר, כי צוות של נציגי חברת החשמל והממשלה ינהל משא ומתן מואץ עם נציגות העובדים וההסתדרות במטרה לבוא להסכמות בעניין העברת עובדי החברה לחברות הבנות/אחיות ובעניין תנאי העבודה בחברות אלה. כמתווה כללי נקבע, כי הסכמים אלו יכללו הוראות בדבר שמירה על רציפות זכויות העובדים המועברים, לרבות זכויות פנסיוניות, תגמול העובדים בגין הירידה בשיעור האחזקות של חברת האחזקות, בהתאם לנהלי תגמול עובדים בהפרטה של רשות החברות הממשלתיות, וכיוצ"ב.

     ביום 18.2.2007 אישרה ממשלת ישראל, בהתאם להמלצת שרי האוצר והתשתיות הלאומיות, את טיוטת הצעת חוק משק החשמל (תיקון מס' 5), התשס"ז-2007, בה נקבע מתווה השינוי המבני בחברה ואופן יישומו. בתאריך 20.2.2007, עברה הצעת החוק בקריאת ראשונה בכנסת וועדת הכספים אישרה קיום הליך חקיקה מזורז.

     בו ביום, החליטה המזכירות הארצית של עובדי חברת החשמל לפתוח בשביתה כללית והורתה לעובדים לעזוב את משמרתם ביום 20.2.2007 בשעה 14:30. במסגרת זו, הורתה המזכירות הארצית לעובדים לא לבצע החלפת משמרות, לרבות החלפת משמרות בתחנות הכוח.

     בו ביום עתרה חברת החשמל לבית הדין האזורי בחיפה בבקשה לאסור על העובדים להשבית את משק החשמל. בית הדין האזורי נעתר לבקשתה של חברת החשמל והוציא מלפניו צו מניעה זמני במעמד צד אחד האוסר על עובדי החברה לנקוט בצעדים שיביאו לשיבוש אספקת החשמל במדינה.   

     למחרת היום התקיים דיון בבקשה הזמנית במעמד הצדדים ובסופו הוציא בית הדין האזורי צו מניעה זמני האוסר על עובדי חברת החשמל לשבש את אספקת החשמל במדינה. בקשת רשות ערעור שהגישה נציגות העובדים לבית הדין הארצי על החלטה זו התקבלה באופן חלקי ביום 26.2.2007, באופן בו הותר לעובדים לשבות " שביתת מחאה" למשך יומיים, במהלכה תתבצע העבודה במתכונת שבת.    

                 תיקון מס' 5 לחוק משק החשמל עבר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית ביום 28.2.3007, והיה צעד נוסף בדרך ליישום הרפורמה במשק החשמל (להלן: תיקון מס' 5). במסגרת התיקון נקבע, כי החל מראשית חודש מרץ 2007, יוענקו רישיונות ליחידות ייצור חדשות, תוך הארכת הרישיונות הקיימים של חברת החשמל לתקופה בת ארבעה חודשים, שיכול ותוארך לתקופה נוספת בת ארבעה חדשים בכפוף לאישור השרים המופקדים על העניין.

     דיון בבקשת הצד העיקרית שהגישה חברת החשמל ביום 20.2.2007, התקיים בפני בית הדין האזורי ביום 8.3.2007, בסופו ניתן צו האוסר על עובדי חברת החשמל לנקוט בצעדים ארגוניים, להוציא אלה שהותרו להם בפסק דינו החלקי של בית הדין הארצי.    

                 נציגות העובדים הגישה ערעור (ברשות) על החלטת בית הדין האזורי מיום 8.3.2007,    במסגרתו ביקשה כי יתאפשר לה לנקוט בעיצומים מידתיים שיבואו לידי ביטוי באי שיתוף פעולה עם השינוי המבני, ובכלל זה להימנע ממסירת חומר ומסמכים הדרושים למדינה לשם קידום השינוי המבני. דיון בערעור התקיים בפני בית דין זה ביום 18.3.2007 וחלקו הוקדש להנעת המשא ומתן בין הצדדים. במסגרת זו נדונה השאלה, האם סירובם של העובדים להעביר נתונים ומסמכים לידי המדינה, כולל הימנעות מהשמשת תוכנות מחשוב המצויות בשלבי פיתוח. בסופו של דבר ניתן תוקף של פסק דין בערעור להסכמות הצדדים, כדלהלן: הצדדים יכנסו להליכי משא ומתן בנוגע להשלכות השינוי המבני בחברת בחשמל על זכויות העובדים ותנאי עבודתם, תוך שנקבעה המסגרת לניהול המשא ומתן ולוח זמנים מפורט (להלן: פסק דינו של בית הדין הארצי). במסגרת פסק הדין הוסכם, בין היתר, כך:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ