ע"א
בית המשפט המחוזי חיפה
|
33204-11-09
12/01/2010
|
בפני השופט:
רבקה פוקס
|
- נגד - |
התובע:
גבריאל דבש
|
הנתבע:
הפול המאגר הישראלי לביטוחי רכב
|
|
החלטה
בפניי בקשה לפטור מהפקדת עירבון או הפחתתו בערעור שהגיש המבקש על פסק דין של בית משפט קמא (כב' השופט זיאד סלאח) מיום 23.9.09 , אשר דחה תביעתו לפיצוי בגין נזקי גוף בעקבות תאונת דרכים שארעה, לטענתו ,ביום 1.5.05.
הבקשה נתמכת בתצהיר בו נטען לקושי כלכלי.
המשיבה מתנגדת לבקשה משום שלטענתה המבקש אינו עומד בשני התנאים המצטברים להוכחת הפטור או להפחתתו. המשיבה טוענת כי המבקש לא צירף לבקשתו תלושי שכר עדכניים לגבי השתכרותו הגם שצרף מסמכים המצביעים על הוצאותיו. יתרה מזאת, טוענת המשיבה כי בקשתו של המבקש נגועה "בחצאי אמיתות", כטענתה, ובחוסר תום לב.
באשר לסיכויי הערעור, טוענת המשיבה כי סיכויי הערעור קלושים משום שהם מבוססים על ניסיונו של המבקש לשנות ממצאים עובדתיים, שנקבעו בפסק דין מנומק.
דיון
בית המשפט, בבואו לבחון מתן פטור מהפקדת עירבון, עליו ליתן משקל לשני אינטרסים מתחרים. מצדו האחד של המתרס ניצבת זכות הגישה לערכאות ופתיחת שערי בית המשפט גם בפני מי שידו אינה משגת לשלם ההוצאות הכספיות הכרוכות בהליך. מצדו השני של המתרס יש להבטיח הוצאותיו של מי שזכה בדין ולא להותירו בסופו של יום ללא יכולת לפרוע את הוצאותיו (ראו לעניין זה בש"א 3977/04 קבסא נ' בנק דיסקונט למשכנתאות , תק – על 2004(3) 205 וכן רע"א 1361/01 מולדר בע"מ נ' בנק כרמל להשקעות ומשכנתאות , תק- על 2001(1) 1322).
על מנת לאזן בין האינטרסים הנ"ל על המבקש פטור מהפקדת עירבון מוטל הנטל להוכיח שני תנאים מצטברים. האחד – העדר יכולת כלכלית, והשני- כי סיכויי ההצלחה בערעור טובים (ראו בש"א 6747/97 רופל עובד נ' קצין התגמולים , תק – על 97(3) 518, בש"א 329/90 אברך נ' גרוגר , פ"ד מד(2) 383).
ובענייננו;
המבקש מפרט מגוון של הלוואות שלקח, שמשולמות ממשכורתו הדלה, בסך 5,000 ₪, ולא מתירות לו כסף פנוי.
דא עקא, כי העובדה שהמבקש חסר מזומנים אין בה די לעניין הבקשה לפטור מהפקדת עירבון, שהרי היכולת נבחנת גם על פי הרכוש בעין העומד לרשותו.
ר' בש"א 4667/90 אלפסי נ' אלפסי (פורסם בנבו), שם נפסק לעניין בקשה לפטור מאגרה, כדלקמן:
"יכולתו הכספית של המבקש פטור אינה נבחנת על פי הכספים הזמינים העומדים לרשותו מידי חודש. יכולתו נבחנת גם על פי רכושו, בין רכוש בעין ובין רכוש כספי".
בנסיבות אלה, דומה כי הדירה שרכש המבקש, כמפורט בבקשה, יכולה לשמש עתודה לגיוס העירבון.
המבקש טוען כי הוא משתכר סך של 5,000 ₪ בממוצע לחודש, אך נמנע מלצרף את תלושי השכר, דבר האומר דרשני.
על המבקש פטור מהפקדת עירבון להראות כי ניסה לגייס את הסכום הנדרש מקרובי משפחתו וכי הדבר לא עלה בידו (ע"א 6860/09 ריבק נ' כונס הנכסים הרשמי מחוז חיפה (טרם פורסם, 22.10.2009).
אומנם המבקש מציין בבקשתו כי הוריו אינם עובדים והמשפחה מתקיימת מקצבת נכות שמקבל אביו, יחד עם זאת מפרוטוקול הדיון בבית משפט קמא מיום 12.1.09, שצורף לתגובתה של המשיבה, עולה כי לאביו חוות סוסים ומספר מכוניות המשמשות לו כתחביב, ומכאן מניין אתה למד על חוסר יכולת משפחתו לסייע לו, למבקש פתרונים.
לאור העובדה כי המבקש לא עמד בתנאי הראשון ולא הוכיח העדר יכולת כלכלית, דומה כי אין צורך לבחון את סיכויי הערעור, רק אוסיף ואומר כי מדובר בפסק דין מנומק הנסמך על קביעות עובדתיות וקביעות מהימנות, שלא בנקל ערכאת הערעור תתערב בהן.
לאור כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.
המבקש יפקיד את העירבון תוך 30 יום מהיום כולל ימי הפגרה, שאם לא כן ידחה הערעור, לפי תקנה 431 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 ללא כל הודעה נוספת.