פסק דין
התובע, מר יצחק גרברג, הינו עובד משרד החוץ בשירות החוץ המדיני. הוא הגיש תביעה זו לחייב את הנתבעת להעניק לו דרגה 42 מח"ר תקנית החל מיום 13.8.08, מועד תחילת שירותו כשגריר ישראל בגיאורגיה.
העובדות בתיק זה אינן שנויות במחלוקת והן תפורטנה להלן. עילת התביעה הנטענת על ידי התובע בתביעתו נעוצה בהוראות לפיהן נקבעות דרגותיהם של עובדי שירות החוץ. הצדדים חלוקים בשאלה אם ההוראות הללו מקנות לתובע זכות לקבלת הסעד לו הוא עותר.
נפרט תחילה את ההוראות לפיהן נקבע שכרם של עובדי שירות החוץ. לאחר מכן נפרט את העובדות שנוגעות לדרגת התובע, נתאר את המחלוקת בין הצדדים ונפרט את הכרעתנו.
דרג ודרגה
כפי שנפרט מיד, ההוראות על פיהן נקבע שכרם של עובדי שירות החוץ הן סבוכות יחסית. בהסכם קיבוצי מיוחד (מיום 29.11.93) נקבעה לעובדי שירות החוץ טבלת שכר ייחודית, אשר מחולקת ל"דרגים". על פי ההסכם הקיבוצי האמור, לכל עובד שירות החוץ נקבע "דרג" על פיו משולם שכרו בעת שהותו בישראל. בכל "דרג" שני שלבים – א' ו-ב'.
נקודת המוצא לקביעת שכרו של עובד שירות החוץ בעת שירותו בחו"ל, היא ה"דרג" שלו על פי טבלת השכר לעובדי שירות החוץ, אך לצורך קביעת השכר נדרשת פעולת תרגום של ה"דרג" ל"דרגה" מן הדירוג המינהלי (לעובדי שירות החוץ המינהלי) או ל"דרגה" מדירוג המח"ר (לעובדי שירות החוץ המדיני).
פעולת תרגום זו נעשית על פי טבלה שנקבעה בתקנון שירות החוץ, שהינו הסדר קיבוצי חד צדדי (להלן: "טבלת ההשוואה"). טבלת ההשוואה קובעת לכל "דרג" מטבלת השכר של עובדי שירות החוץ, מתח דרגות מסולמות השכר של הדירוג המינהלי (לעובדי שירות החוץ המינהלי) ושל דירוג המח"ר (לעובדי שירות החוץ המדיני).
פעולת תרגום זו נובעת מהוראת סעיף 3 לפרק 14 לתקנון שירות החוץ, על פיה למרות ש"דירוג עובדי שירות החוץ" הינו דירוג מיוחד ונפרד, קיימת זיקה בין דירוג עובדי שירות החוץ לבין הדרגות בדירוג המינהלי ובדירוג המח"ר בשני עניינים: הראשון – מתח הדרגות בתקן משרד החוץ. השני – תשלום המשכורת בחוץ לארץ.
בעת שהותו של עובד שירות החוץ ב"דרג" מסויים, הוא יכול להתקדם בדרגות (מינהלי או מח"ר) עד לדרגת השיא בהתאם למתח הדרגות שנקבע לדרג שלו בטבלת ההשוואה. בנוסף לכך, על פי הכללים הנהוגים בשירות המדינה, עובד שירות החוץ יכול לקבל "דרגה אישית" מעבר למתח הדרגות האמור.
תשלום שכרם של עובדי שירות החוץ בעת שהותם בחו"ל (החל מיום 1.1.96) נעשה על פי טבלת שכר אשר חלה על עובדי המדינה המשרתים בחו"ל מכל משרדי הממשלה. טבלה זו נקראת "טבלת תיאומים של סולמות שכר שונים לסולם עובדי חו"ל" (להלן: "טבלת תיאומים"). אולם גם לצורך קביעת שכר של עובד שירות החוץ על פי טבלת התיאומים, נקודת המוצא היא הדרגה של העובד, כפי שהיא נגזרת מטבלת ההשוואה. בתביעה זו התובע מבקש כי ייקבע שלצורך תשלום שכרו בחו"ל, הוא זכאי לדרגה 42 תקנית.
לאור המוסבר לעיל, וכפי שיפורט להלן, המחלוקת בתיק מתמקדת בשאלה איזו דרגת שכר מגיעה לתובע על פי טבלת ההשוואה. להלן נסקור את עיקרי ההוראות של ההסכם הקיבוצי ותקנון שירות החוץ הרלוונטיות להכרעה.
ההסכם הקיבוצי מיום 29.11.93
ביום 29.11.93 נחתם הסכם קיבוצי בין המדינה לבין ההסתדרות הכללית, הסתדרות עובדי המח"ר והסתדרות עובדי המדינה, שמטרתו ביצוע שינויים ורה-ארגון במבנה משרד החוץ (להלן: "ההסכם הקיבוצי"). סעיף 4.1 להסכם הקיבוצי קובע כי החל מיום 1.1.93 תחול על עובדי שירות החוץ טבלת שכר חדשה שצורפה להסכם כנספח ב', וזאת לאור הצהרת הצדדים להסכם הקיבוצי (בהקדמה להסכם) בדבר הסכמתם "להוציא את ..עובדי שירות החוץ מתחולתם של ההסכמים הקיבוציים הכללים החלים על יתר עובדי המדינה בדירוגים המקבילים".
טבלת השכר שצורפה להסכם הקיבוצי קבעה את הדרגים הבאים: לשכן, מזכיר שני, מזכיר ראשון, יועץ, ציר-יועץ, ציר ושגריר. כאמור לעיל, בכל אחד מן ה"דרגים" קיימים שני שלבים – א' ו-ב'.
סעיף 12 להסכם הקיבוצי קובע כי "על אף האמור בכל הסכם או הסדר קיבוצי או התחייבות אחרת, עובדים יקודמו בדרג אך ורק עפ"י הכללים הקיימים בשירות החוץ". על פי תקנון שירות החוץ, קידום עובדי שירות החוץ בדרג נעשה על פי החלטת ועדת מינויים במשרד החוץ.
סעיף 3 לפרק 14 בתקנון שירות החוץ
בסעיף 3 לפרק 14 בתקנון שירות החוץ, שכותרתו "דירוג עובדי שירות החוץ", נקבע שלמרות שלעובדי שירות החוץ יש דירוג מיוחד (דהיינו – "דירוג עובדי שירות החוץ"), קיימת זיקה בין דירוג עובדי שירות החוץ לבין הדרגות בדירוג המינהלי ובדירוג המח"ר.
סעיף 3.6 לתקנון שירות החוץ קובע שמתח הדרגות בדירוג המינהלי, מתח הדרגות בדירוג מח"ר בכל דרג ובכל מתח דרגות הם כמפורט בטבלה הבאה, שהיא "טבלת ההשוואה":
הדרג