החלטה
בפניי מונחת בקשה לסילוק התביעה על הסף כנגד המבקש, הוא אחד הנתבעים בתיק דנן (להלן: "הנתבע"), בשל העדר מסירת הודעה בדבר הגשת תובענה כנגד עובד ציבור בהתאם לתקנות הנזיקין (אחריות עובדי ציבור), התשס"ו – 2006 (להלן: "תקנות הנזיקין").
טענות הנתבע:
1. לטענת הנתבע, בהתאם לסעיף 7א לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקודת הנזיקין"), ניתנת לו חסינות דיונית כעובד ציבור, בגין מעשה שביצע תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני, כקצין תגמולים.
לשיטתו של הנתבע, המכתב נשוא התביעה הינו ערעור שהוגש בתוקף תפקידו השלטוני כקצין תגמולים (להלן: "מכתב הערעור") ומשכך עומדת לו חסינות מפני הגשת התביעה דנן.
2. הנתבע טוען, כי שעה שהוגשה כנגדו תביעה, בהיותו עובד ציבור, היה על התובע למסור הודעה על הגשת התביעה למשרד פרקליט המחוז בו נמצא מקום מושבו של בית המשפט הדן בתובענה, כקבוע בסעיף 2 לתקנות הנזיקין, ברם התובע הפר חובה זו.
משהופרה חובת מסירת ההודעה כאמור, טוען הנתבע, כי שומה על בית המשפט להורות על סילוק התביעה על הסף.
3. כמו כן, טוען הנתבע, טענה כללית, לפיה יש לדחות את התביעה כנגדו מחמת העדר עילה והעדר יריבות.
טענות התובע:
4. התובע, הוא המשיב 1 בבקשה זו, טוען כי העלאת הטענה בדבר הפרת חובת ההודעה לפי תקנות הנזיקין לא הועלתה בהזדמנות ראשונה ומטעם זה יש לדחותה.
5. לגופו של עניין, טוען התובע כי הגשת מכתב הערעור על ידי הנתבע נעשתה שלא בסמכות, אשר שימש בזמנים הרלבנטיים כמנהל מחוז השיקום בטבריה, ולא כקצין תגמולים כטענתו, ואשר הגשת מכתב הערעור נעשתה תוך חריגה מסמכותו (מכתב היועץ המשפטי לוועדות רפואיות בדבר פעולת הנתבע בחוסר סמכות צורף לתגובת התובע).
מאחר והגשת מכתב הערעור נעשתה בחוסר סמכות, טוען התובע כי הינו פטור מן החובה להודיע על הגשת התביעה לפרקליט המחוז וכי לנתבע לא מוקנית זכות החסינות מאחר ופעל שלא במסגרת סמכותו. משכך מבקש התובע לדחות את הבקשה תוך חיוב הנתבע בהוצאות.
6. עוד מבקש התובע לחייב את הנתבע להשלים את ההליכים המקדמיים, על ידי מתן תצהיר גילוי מסמכים ומענה לשאלונים.
דיון והכרעה:
7. סעיף 7א לפקודת הנזיקין מקנה לעובד הציבור חסינות מפני הגשת תביעה בנזיקין, בהתמלא תנאי הסעיף, וביניהם, כי המעשה נעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני כעובד ציבור, שלא ביודעין וללא כוונה לגרום לנזק או בשוויון נפש לגרימתו של הנזק.
משהוגשה תביעה בנזיקין כנגד עובד ציבור, חלה חובה על התובע, בהתאם לתקנה 2 לתקנות הנזיקין, למסור הודעה על הגשת התביעה בצירוף עותק ממנה "למשרד פרקליט המחוז שבו נמצא מקום מושבו של בית המשפט הדן בתובענה או ליועץ המשפטי לכנסת, לפי הענין".
טענת התובע, כי פעולתו של הנתבע בחוסר סמכות מאיינת את חובת ההודעה בגין הגשת התביעה נגדו, דינה להידחות.
על התובע היה להגיש הודעה על התביעה כנגד הנתבע לפרקליטות המחוז ולהותיר בידיה את ההחלטה בדבר הכרה בחסינות מעשה הנתבע, אם לאו. משלא פעל כך התובע, הרי שנפל פגם בהתנהלותו.
8. עם זאת, הגם שהתובע לא הודיע על הגשת התביעה כנדרש, מכתבי הטענות שהוגשו בתיק דנן, עולה לכאורה כי הנתבע פנה בעצמו לפרקליטות המחוז וכי זו סירבה להעניק לו הכרה בחסינות מאחר ולטענתה פעל שלא במסגרת סמכותו. בעצם פנייתו זו תוקן למעשה הפגם בהתנהלות התובע, שכן, מטרת חובת ההודעה הקבועה בתקנה מולאה.
9. זאת ועוד, גם במידה ולא נעשתה פניה כלשהי מצד הנתבע לפרקליטות המחוז, אין בהפרת חובת ההודעה כדי לשמוט את הקרקע תחת התביעה ובית המשפט רשאי להורות לתובע לפעול להמצאת ההודעה וכתב התביעה לפרקליט המחוז ובדרך זו לרפא את הפגם.