אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> גלבוע ואח' נ' קונדה ואח'

גלבוע ואח' נ' קונדה ואח'

תאריך פרסום : 02/05/2018 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
2050-17
30/04/2018
בפני הרכב השופטים:
1. השופט י' עמית
2. השופט א' שהם
3. השופט י' אלרון


- נגד -
המערערים:
אבנר גלבוע ו-141 אחרים
עו"ד גיא נוף
עו"ד מאיה אקרמן
עו"ד עמית גונן
המשיבים:
1. איתן קונדה
2. קניוני הים בע"מ
3. אזורים חברה להשקעה בפיתוח ובניין בע"מ
4. אזורים בניין (1965) בע"מ
5. רעיה דרשמן

עמירם גיצלטר ועו"ד תמר צחר(בשם המשיבים 1-2)
בנימין חורף ועו"ד אידן רגב(בשם משיבות 4-3)
פסק דין

 

 השופט י' עמית:

 

  1. במוקד הערעור – שאלת מערך הזכויות הקנייניות ב'מלון מנדרין' או 'בית מנדרין', השוכן על גבול תל אביב-הרצליה. אמרנו 'מלון' או 'בית', משום שמבחינת דיני התכנון והבנייה ייעודו של השטח בו נמצא המבנה הוא למלונאות, והמבנה הוגדר כ'מלון דירות', אך למרות זאת יחידות הדיור במבנה הוחכרו זה מכבר לאנשים פרטיים. הפער שהתגלע בין ההגדרות המשפטיות לבין עולם המעשה תרם את תרומתו לסכסוכים ממושכים שנתגלעו בין חלק מהחוכרים של יחידות הדיור לבין הבעלים, ובהם גם ההליך הנוכחי. המערערים כאן הם 140 מתוך בעלי זכות החכירה ביחידות הדיור, ולשיטתם מדובר ב"בית משותף", והזכויות ב"רכוש המשותף" הוקנו להם. טענה זו נדחתה בפסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופט י' פרגו) מיום 17.1.2017 בת"א 42318-05-12, ומכאן הערעור.

 

רקע עובדתי ופסק הדין מושא הערעור

 

  1. בגוש 6609 חלקה 85 (להלן: המקרקעין) הוקם מבנה שהוגדר כ'מלון דירות' בהתאם לתב"ע 1350 שחלה על השטח. הבעלות במלון היתה של המשיבה 3 (להלן: אזורים), שהחכירה את רוב יחידות הדיור לתקופה של 999 שנים, למעט מספר יחידות דיור אשר שימשו את "המאגר המלונאי" במבנה. בשנת 2007 מכרה אזורים את המקרקעין למשיבה 2 (להלן: קניוני הים), אשר נרשמה במרשם המקרקעין כבעלים של המקרקעין בשלמותם (להלן: עסקת המכר).

 

  1. בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי, ביקשו המערערים סעד הצהרתי על זכויותיהם ב"רכוש המשותף", כלומר כל חלקי הבניין שאינם יחידות דיור (או חלקים שהוצמדו אליהן) ואינם שטח מסחרי. כאמור, התביעה נדחתה. בפסק הדין נקבע כי במסגרת עסקת המכר, קניוני הים רכשה מאזורים את הבעלות בכל המקרקעין (למעט יחידות הדיור המוחכרות), וטענותיהם של המערערים נגד עסקה זו נדחו. הודגש כי "אין מדובר 'בבית משותף' אלא ב'יחידות דיור' מוחכרות שאינן 'בית משותף'" (עמ' 11 לפסק הדין; ההדגשה במקור). נוכח לשונו הברורה של הסכם החכירה, נקבע בפסק הדין כי זכויותיהם של המערערים מצטמצמות לשטח יחידות הדיור, לצד זכויות מעבר ושימוש במעברים ובמעליות (עמ' 35, 45 ו-99 לפסק הדין). בית משפט קמא קבע כי המערערים ישאו בהוצאותיהם של המשיבים, ולאחר שהצדדים טענו לעניין ההוצאות, נפסקו בהחלטה מיום 30.3.2017 לטובת המשיבים 2-1 הוצאות בסכום של 557,271 ₪; ולטובת המשיבים 4-3 הוצאות בסכום של 135,050 ₪.

 

           על פסק הדין נסב הערעור שבפנינו.

 

תמצית טענות הצדדים

 

  1. בערעור שלפנינו חזרו המערערים על טענותיהם נגד עסקת המכר והשלכותיה. לטענתם, אזורים לא יכלה למכור את "הרכוש המשותף" לקניוני הים, משום שהוא לא היה בבעלותה. המערערים טענו גם נגד התנהלותו ומעורבותו של עו"ד קונדה בעסקת המכר ובהסכם פשרה שנחתם בשעתו בין אזורים לבין החוכרים, ועליו נרחיב מעט בהמשך (להלן: הסכם הפשרה). נטען כי עו"ד קונדה שימש באותו זמן יו"ר ועד דיירי הבניין, וחטא לתפקידו כאשר "רכש" כביכול את כל השטח המשותף באמצעות חברת קניוני הים, שאותה הוא מנהל ומחזיק במניותיה. בנוסף, לטענת המערערים, הבניין שינה את ייעודו בפועל והוא מהווה בניין מגורים לכל דבר, כך שהגדרתו החוקית היא בהכרח הגדרה של "בית משותף". המערערים הוסיפו טענות גם כלפי אופן ניהול ההליך בבית משפט קמא, עד כדי טענה שלא ניתן להם יומם בבית המשפט. לבסוף, הלינו המערערים על גובה הוצאות המשפט שנפסקו לחובתם.

 

  1. המשיבים 2-1 (קונדה וקניוני הים) ביקשו לדחות את הערעור. לשיטתם, המערערים חוזרים על טענות שנדחו בפסק הדין, כמו גם בפסקי דין חלוטים קודמים. נטען כי עסקת המכר לא שינתה את מצבם המשפטי של המערערים והם היו מודעים לכך, אך כיום הם מבקשים ליהנות מזכויות הבנייה שצמחו מתב"ע 3700, שהופקדה בשנת 2010.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ