הנאשם הורשע על סמך הודאתו בנהיגה ברשלנות, גרם נזק ושכרות מכוח הכשלתו את בדיקת הינשוף. יצוין כי הודאתו לא ניתנה בהזדמנות הראשונה, אלא במהלך ההוכחות לאחר שהבין כי הראיות שהוצגו אינן לטובתו.
נהיגה בשכרות הינה עבירה שהמחוקק ובתי המשפט התייחסו אליה בחומרה, בשל הסכנה הנשקפת ממנה בעת נהיגה והפוטנציאל לגרם תאונת דרכים, כפי שגם ארע במקרה זה, הנאשם שחושיו קהו לא הבחין במועד במשאית זבל שחסמה את שני הנתיבים כשהיא ניצבת באלכסון לצורך נסיעה לאחור, הוא סטה שמאלה, פגע בגדר וחזר ופגע במשאית. התאונה ארעה בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר המקום חשוך, אם כי נטען ע"י נהג המשאית ועובדיו כי ישנה תאורת פנסים טובה במקום.
הנאשם נוהג במשך 11 שנים ולחובתו שני דוחות ברירת משפט: פנס שאינו מאיר ושימוש בפנסי ערפל, שתיהן לפני 10 שנים, אין חולק כי לא מדובר בעבר מכביד וכאמור, אלמלא נהג בשכרות, סביר כי התאונה לא היתה מתרחשת, יחד עם זאת אין להתעלם מחלקו של נהג המשאית אשר חסם את שני הנתיבים באלכסון, כאשר המכוון מטעמו היה עסוק בהכוונתו לנסיעה לאחור לתוך המפרץ ולא נתן דעתו לחסימת הכביש ומניעת רכבים להגיע למשאית, על אף שהעיד כי נוסעים בכביש זה במהירות.
לנאשם עבר פלילי אולם מדובר בעבירות בעת שהיה נער, לפני כ-12 ו-10 שנים. היום הנאשם בן 29, גרוש ואב לילדה, משלם מזונות ומתפרנס בקושי מעבודות סיעוד בגן נכים והבטחת הכנסה. מכתב נוגע ללב של אם חברתו ("בחורה עם צרכים מיוחדים" ובעלת אחוזי נכות), הוגש במסגרת הטיעונים לעונש, ממנו עולה מסכת חיים לא פשוטה של הנאשם.
טיעוני המאשימה לעונש
המאשימה ביקשה להשית על הנאשם עונש מאסר של מספר חודשים, פסילת רישיון נהיגה ל-5 שנים, מאסר על תנאי מרתיע, קנס ותנאי. כתמיכה לעונש המבוקש הציגה ב"כ המאשימה גזרי דין שונים, אולם עיון בגזרי הדין שהוצגו ע"י ב"כ המאשימה מעלים תמונה שונה מהנטען בפני לגבי תקופות מאסר שהושתו על נאשמים שונים וזאת משום שב"כ המאשימה לא שמה ליבה לכך שהיא מציגה גזרי דין שאינם חלוטים ואשר הערעור על חומרת העונש התקבל. לדגומא,
פל(נצ') 3893-02-09 מחמוד עלי, 24 חודשי מאסר בפועל הומרו לששה חודשי מאסר בעבודות שירות וזה לנאשם בעל עבר פלילי עשיר. ביהמ"ש המחוזי הסכים כי
"גזר הדין אינו נמצא במתחם הענישה המקובלת בעבירות אלה" (ראה
עפ"א (מחוזי נצ') 188/09 מיום 2/2/10). כך היה גם במקרה בו מאסר בן 45 ימים בפועל שהוטל ע"י כב' השופט טננבוים ב
תת"ע (ים)
2048/09
מדינת ישראל נ' בן עמי הומתק בערעור ל-10 ימים ראה
ע"פ (מחוזי ים) 4955/09 בן עמי שמעון נ' מ"י. נסיבות המקרה היו עבירה ראשונה של שכרות גבוהה (800 מ"ג) ופגיעה בשבעה רכבים חונים.
ב
עפ"ג 5012/09 מדינת ישראל נ' גמגום , בימ"ש לתעבורה פסל נאשם שנמצאה אצלו כמות של 1515 מ"ג אלכוהול בליטר אויר נשוף למשך 4 שנים אולם לא גזר עליו מאסר בפועל. ערעור המדינה על קלות העונש התקבל בחלקו והנאשם שנסע בערפול חושים מוחלט נדון ל-10 ימי מאסר בנוסף לעונשים שנגזרו עליו בבית משפט קמא.
גזר דין שנתן מותב זה רק לאחרונה למי שהורשע בשכרות מכוח סירובו להיבדק, בפעם הראשונה אולם ללא תאונה, לא כלל מאסר בפועל, כי אם מאסר על תנאי, פסילה למשך 40 חודשים, פסילה ע"ת וקנס (ראה
תת"ע 3334-03-11 מדינת ישראל נ' יצחקיאן, ניתן ביום 30/1/12). בנסיבות מיוחדות של נאשם אחר שהורשע בשכרות גבוהה של 1,010 מ"ג ביטל ביהמ"ש המחוזי את עונש המאסר בן חודש ימים בעבודות שירות שהוטלו על נאשם נורמטיבי
(ראה עפ"ת (ים) 46651-11-11 חציקשווילי)
טיעוני ב"כ הנאשם לעונש
ב"כ הנאשם ביקש להתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם כמפורט לעיל, בהודאתו באחריות ובעובדה שהוא מצוי במעצר בית מיום 13/12/11, וביקש שלא להשית על הנאשם מאסר בפועל, כי אם להסתפק בעונש פסילה ארוך ומאסר על תנאי הצופה פני עתיד.
העונש הראוי
כידוע, הענישה הינה אינדיווידואלית ונגזרת מנסיבות המקרה ומנסיבותיו האישיות של הנאשם, אם כי בעת הזו, נדרשים אנו להחמיר ולהעדיף את האינטרס הציבורי על פני זה של הנאשם. הודאתו של הנאשם והעיתוי בה ניתנה לא שכנעו אותי כי מדובר בהכרה באחריות ובהפנמה מלאה של מעשיו, אלא יותר בהבנה כי "נתפס". הנאשם חווה שלילת חירות חלקית בדמות מעצר בית למשך כחודשיים, אך נראה כי לא די בכך כדי להעביר מסר מרתיע, במיוחד למי שהיו בעברו מעשים לא נורמטיביים וטשטוש גבולות בין המותר לאסור, לפיכך יש להשית עליו גם מאסר בפועל ולו לתקופה קצרה וסמלית, אשר יבהיר וידגים לנאשם מה צפוי לו היה ויישנו מעשיו. בנוסף, ונוכח הרגלי השתיה של הנאשם, כעולה מעדות חברתו, אני מורה על פסילת רישיונו של הנאשם לתקופה בת 4 שנים. בדרך זו יבוא לידי ביטוי הצורך בהגנה על שלום המשתמשים בדרך מפני נהיגתו הלא אחראית של הנאשם, כשהוא שתוי. בנוסף יושת על הנאשם קנס לא גבוה וזאת בהתחשב במצבו הכלכלי.
לסיכום, על הנאשם הושתו העונשים הבאים:
1.
מאסר בפועל בן 7 ימים. אשר יחל היום.
2.
מאסר על תנאי של 6 חודשים למשך 3 שנים, אם יעבור על הוראות סעיף 10א' ו/או 67 לפקודה שעניינם נהיגה בפסילה ו/או נהיגה בשכרות, ו/או תחת השפעה.
3.
פסילה מלקבל
או מלהחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 שנים, אשר יחלו להיחשב החל מיום 9/12/11. (אין צורך בהפקדה).
הנאשם מוזהר כי העונש המקובל בנהיגה בזמן פסילה הוא מאסר בפועל.
4.
קנס בסך 1,000 ש"ח אשר ישולם ב-4 תשלומים חודשיים שווים, החל מיום 1/4/12 .
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
מזכירות תשלח העתק מגזר הדין לשירות בתי הסוהר.