1. הנאשם , אשר כיהן כמפקד איגוד שירותי הכיבוי באזור טבריה (אשר יקרא להלן, לשם הנוחות: "האיגוד") הואשם בכתב אישום -המונה 11 פרטי אישום שונים- בבצוע עבירות שונות במהלך התקופה שמשנת 1990 ועד מועד הסמוך להגשת כתב האישום בשנת 2008.בתום הליך שמיעת הראיות, הורשע הנאשם בחלק מן העבירות ומחלקן זוכה.
בהכרעת הדין, הורשע הנאשם בעבירות של גניבה בידי עובד ציבור, עבירה לפי סעיף 390 + סעיף 383 (א)(2) לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן:"
החוק").גניבה בידי המנהל, עבירה לפי סעיף 392 לחוק. קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירה לפי סעיף 415 סיפא לחוק. מרמה והפרת אמונים, עבירה לפי סעיף 284 לחוק. מרמה והפרת אמונים בתאגיד עבירה לפי סעיף 425 לחוק. רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירה לפי סעיף 423 לחוק. הפרת הוראה חוקית, עבירה לפי סעיף 287 לחוק.
עובדות כתב האישום הובאו במלואן במסגרת הכרעת הדין. הכרעת הדין היא ארוכה ומפורטת ואין בכוונתי לחזור ולפרוש את השתלשלות העניינים בפרוטרוט כאן, אלא להסתפק בתזכורת קצרה של עיקרי האישום והעבירות בהן הורשע הנאשם בסופו של יום.
עובדות כתב האישום והוראות החוק בהן הורשע הנאשם בתמצית
אישום ראשון
2. בית עסק לשיווק מוצרי מזון וחומרי ניקוי בשם "קוביי. ש " (להלן: "
העסק"),נהג לספק, דרך קבע, חומרי ניקוי, כלי ניקוי וצורכי מכולת שונים לאיגוד.ע"פ הנטען, חבר הנאשם לבעל העסק - יואב קובי (להלן: "
קובי"), והגיע עימו להסכמות, לפיהן זה יוציא חשבוניות שאינן נכונות על שם האיגוד. חשבוניות אלה מבוססות על תעודות משלוח כוזבות, אשר הוכנו לצורך חיוב האיגוד, ואשר כללו מוצרים, אשר לכאורה סופקו לאיגוד. בפועל, לא סופקו מוצרים אלה. האיגוד פרע את תמורת החשבוניות, כאשר סכום התמורה שימש כ"זיכוי" לטובת האיגוד. בעקבות זיכויים אלה, נוצרה יתרת זכות לטובת האיגוד. יתרת זכות זו, אשר יצגה רכישות כוזבות, שימשה לצורך ניצול עודפי תקציב של האיגוד- וככל הנראה שימשו למשיכת מוצרים אחרים, אשר רכישתם לא נרשמה בספרים.
כפי הנטען, הנאשם אישר לתשלום את החשבוניות הפיקטיביות, הנסמכות על תעודות משלוח כוזבות. חשבוניות אלה על תעודות המשלוח המצורפות אליהן, נרשמו בספרי האיגוד כהוצאה. רישומים אלה אינם נכונים ומהווים משום רישום כוזב במסמכי תאגיד.
במסגרת אישום זה הורשע הנאשם
בעבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד - עבירה לפי סעיף 423 לחוק; מרמה והפרת אמונים - עבירה לפי סעיף 284 לחוק ומרמה והפרת אמונים בתאגיד - עבירה לפי סעיף 425 לחוק.
במסגרת אישום זה זוכה
הנאשם, מחמת הספק
, מן העבירות של גניבה בידי עובד ציבור, עבירה לפי סעיפים 390 ו- 383(א)(2) לחוק.גניבה בידי מנהל, עבירה לפי סעיף 392 לחוק.קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירה לפי סעיף 415 סיפא לחוק.
אישום שני
3. אישום זה מייחס לנאשם קבלת שרותי כביסה על חשבון האיגוד. זאת על אף כי לא היה זכאי לקבל שירותים שכאלה מבעלי המכבסה בהתאם לחוזה העסקתו האישי.הנאשם ביקש מבעלי המכבסה כי יסוו את שירותי הכביסה שקיבל באמצעות רישומים כוזבים בתעודות המשלוח. כך, לא ניתן יהיה לזהות כי המדובר בשירותים אישיים שהוענקו לנאשם.
במסגרת אישום זה הורשע הנאשם
בעבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירה לפי סעיף 423 לחוק. וכן, עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירה לפי סעיף 415 סיפא לחוק.
אישומים שלישי ורביעי
4. ע"פ עובדות כתב האישום בתקופה שאינה ידועה למאשימה, עובר לשנת 1999, נהג האיגוד להעניק לעובדיו בשמחות משפחתיות, שיק של האיגוד. באותה תקופה ביקש הנאשם מיו"ר האיגוד דאז - מר מוטי מרדכי, כי חלף שיק של האיגוד יינתנו לעובדים בשמחות משפחתיות תווי קניה, שירכשו ע"י האיגוד. יו"ר האיגוד אישר זאת. על אף שבקשת הנאשם אושרה, נהג הנאשם ליתן בשמחת משפחתיות ואירועים אליהם הוזמן שיק אישי שלו או כסף מזומן מכיסו וליטול לעצמו תווי קניה של האיגוד בשווי הסכום שנתן. כך יצר מצג,לפיו המתנה ניתנה על ידו אישית בעוד בפועל היא ניתנה על ידי האיגוד. הנאשם אף ניצל את העדר הפיקוח על השימוש שעשה בתווי קנייה ונטל לעצמו תווי קניה לכיסוי הוצאות כספים שנתן בעשרות רבות של אירועים, שנערכו על ידי אנשים שאינם עובדי האיגוד כלל, אליהם הוזמן כאדם פרטי ולא מתוקף תפקידו.כן נעשה שימוש, כך נטען, בתווי קניה אלה לצרכים שונים מאלה שנרשמו בספרי האיגוד, או ניטלו ע"י הנאשם לצרכיו הפרטיים. הנאשם זוכה מן האישום השלישי,לפיו העלים מכספת האיגוד תווי שי ללא דיווח. אולם במסגרת האישום הרביעי הורשע הנאשם
ביחס לתווים שנלקחו על ידו חלף מתנות שנתן,בעבירות של גניבה בידי עובד ציבור, עבירה לפי סעיף 390 וסעיף 383 (א)(2) לחוק. גניבה בידי המנהל, עבירה לפי סעיף 392 לחוק. מרמה והפרת אמונים, עבירה לפי סעיף 284 לחוק. מרמה והפרת אמונים בתאגיד עבירה לפי סעיף 425 לחוק.
אישום חמישי
5. אישום זה עוסק בכרטיס כניסה חופשי לאתר מרחצאות חמת גדר, שנמסר לנאשם מתוקף תפקידו כמפקד האיגוד על ידי האתר. אתר מרחצאות חמת גדר כפוף לפיקוחו של האיגוד בכל האמור גבי מניעת דליקות. במסגרת זו, נזקק האתר לאישורו של האיגוד בכל הקשור לרישוי עסקים, אישור תכניות בניה, קיום אירועים ועוד. ע"פ עובדות כתב האישום בשנת 1999 או במועד מוקדם יותר שאינו ידוע למאשימה, קיבל הנאשם מהאתר טובת הנאה עקב תפקידו -כרטיס כניסה-VIP , באמצעותו יכול היה להיכנס לאתר חינם עם כל מלוויו. הנאשם החזיק בכרטיס זה ששוויו אלפי שקלים לשנה, עד לשנת 2007, באמצעותו נכנס לאתר פעמים רבות לצרכיו הפרטיים. לטענת המאשימה, ניתן הכרטיס לנאשם כמתת - על מנת שיקל עם האתר בכל הקשור ליחסיו עם האיגוד. כמו כן, עשה הנאשם שימוש פרטי בכרטיס זה, הגם שניתן לו לכאורה, לצרכי עבודתו.
במסגרת אישום זה הורשע הנאשם
בעבירה של מרמה והפרת אמונים בתאגיד - עבירה לפי סעיף 425 לחוק העונשין בגין שימושו בכרטיס לצרכיו הפרטיים.
במסגרת אישום זה זוכה הנאשם
מעבירה של לקיחת שוחד, עבירה לפי סעיף 290 לחוק.
אישום שביעי
6. בית עסק "פרחי לב הגליל" הממוקם בבנין לב הגליל בטבריה (להלן: "
פרחי לב הגליל" ו/או "
העסק") והנמצא בבעלותו של שמעון חדד (להלן: "
שמעון") קיים לאורך שנים קשרים עסקיים של ממכר ומשלוח זרי פרחים ועציצים עבור האיגוד. לאורך שנים,האיגוד היה מעביר כספים לעסק על סמך חשבוניות שהועברו לו על ידי שמעון בגין רכישות שביצע האיגוד. במועדים אשר אינם ידועים למאשימה, בין השנים 2002-2007 פנה הנאשם אל שמעון בתדירות של פעמיים בשנה, וביקשו להנפיק חשבוניות על סכום מסוים לטובת האיגוד, מבלי שסופק לאיגוד מוצר כלשהו בפועל (להלן: "
הזיכוי"). בהסתמך על חתימת הנאשם, לפיה קיבל האיגוד שירות מהעסק, הונפקו פקודות תשלום לעסק והועבר אליו הסכום לתשלום. על חשבון הזיכוי שנוצר, נטען כי הנאשם נהג להזמין זרי פרחים או עציצים שנמסרו לידיו או נשלחו ליעד אותו ביקש. זאת לצרכיו הפרטיים. בדרך זו קיבל הנאשם לידיו או לידי אחרים זרי פרחים ועציצים לצרכיו הפרטיים על חשבון האיגוד.