עב"ל
בית דין אזורי לעבודה בבאר שבע
|
58637-06-14
10/08/2014
|
בפני השופטת:
יעל אנגלברג שהם
|
- נגד - |
המערערת:
ס' ח'
|
המשיב:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד אורי רייך
|
פסק דין |
ערעור זה עניינו החלטת ועדת ערר לעניין מצב תפקודי (סיעוד) מיום 8.4.14 אשר דחתה את ערר המערערת וקבעה כי היא אינה תלויה במידה רבה בזולת לביצוע פעולות היום יום וכי היא אינה זקוקה להשגחה (להלן: "החלטת הוועדה").
רקע עובדתי וטענות הצדדים
1.בדיון שהתקיים ביום 4.8.14 בפני כב' הרשמת גרוס, הופיע בשמה של המערערת בעלה, מר ס' ח' דוד שטען כי ההחלטה שלפיה המערערת אינה תלויה במידה רבה בזולת לביצוע פעולות היום יום וכי היא אינה זקוקה להשגחה, איננה תואמת את המציאות כהוויתה, בפרט כאשר הרופאים המטפלים במערערת אישרו כי המערערת זקוקה למטפלת.
מר ס' ח' הפנה בין היתר, למכתב שיחרור סיעודי מיום 10.4.14 החתום על ידי אחות מוסמכת, הגב' שביט אסתר, שבו צויין כי המערערת זקוקה לעזרה חלקית - "מטפלת 2 שעות ביום" וכן לאישור רפואי מטעם ד"ר ארקדי ריף מיום 13.4.14 שלפיו המערערת זקוקה לעזרה.
2.לטענת המשיב, לא נפלה טעות משפטית בהחלטת הוועדה שכן הוועדה נימקה החלטתה בצורה מפורטת, כך שהתייחסה לכל מבחני התיפקוד ולמצבה הרפואי של המערערת.
הכרעה
3.הזכות לגמלת סיעוד מוסדרת בפרק י' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה- 1995 (להלן: "החוק"), הקובע דרגות זכאות לגמלת סיעוד על בסיס מידת התלות של המבוטח בעזרת הזולת בביצוע פעולות היום יום, או הצורך בהשגחה. השיעור המינימלי של גמלת סיעוד מוענק למי שתלוי במידה רבה בעזרת הזולת לביצוע רוב פעולות יום יום או למי שזקוק להשגחה.
4.מידת התלות של המבוטח ו/או הצורך של המבוטח בהשגחה נקבעת על ידי פקיד התביעות על בסיס מבחן להערכת תלות. סעיף 230 (ב) לחוק קובע כי מי שרואה עצמו נפגע מהחלטת פקיד התביעות בעניין מצבו התפקודי, זכאי לערער על ההחלטה בפני הוועדה לעררים לעניין מצב תפקודי. הערעור על החלטת הוועדה לעררים הוא לבית הדין האזורי לעבודה ב"שאלה משפטית" (ראו סעיפים 230 (ב) ו- 213 לחוק).
5.משקבע המחוקק כי הערעור על החלטת הוועדה לעררים לבית הדין האזורי הוא ב"שאלה משפטית" בלבד, מוגבלת סמכותו של בית הדין האזורי כאמור, בקיום ביקורת שיפוטית על החלטת הוועדה שבפניו. במסגרת זו רשאי בית הדין לבחון טענות לטעות בחוק מצד הוועדה מושא הערעור, חריגה מסמכות, שיקולים זרים או התעלמות משיקולים רלוונטיים. עם זאת, אין בית הדין רשאי לבחון את שיקול הדעת של הוועדה בהיבט המקצועי - קביעת הוועדה את מידת התלות של המבוטח בביצוע פעולות היום יום או היותו חייב בהשגחה.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת