ב"ל
בית דין אזורי לעבודה נצרת
|
33864-02-13
12/04/2015
|
בפני השופט:
מירון שוורץ - אב"ד
|
- נגד - |
התובעת:
צ' ד' עו"ד יוסף בן משה
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד מהמחלקה המשפטית
|
פסק דין |
1.התובעת הגישה תביעה כנגד החלטת הנתבע מיום 18.12.2011 לדחות את תביעתה לתשלום דמי פגיעה. בכתב ההגנה טען הנתבע כי "אין קשר סיבתי בין הידבקות התובעת במחלת ה- Q FEVER לבין מחלת מיקרו-אנגיופטיה, יתר לחץ דם ושאר הבעיות הנוירולוגיות מהן סובלת התובעת לטענתה ואי הכושר שנטען על ידה" (סעיף 6). כן נטען כי "התובעת סובלת ממצב תחלואתי טבעי שאינו קשור למחלתה מיום 12/2005" (סעיף 7).
2.בהמשך, הסכימו הצדדים למינוי מומחה רפואי מטעם בית הדין "אשר יחווה דעתו בשאלת הקשר הסיבתי הרפואי בין הידבקותה של התובעת ממטופל במחלת ה- Q- FEVER ב- 12/2005 לבין מחלת מיקרו-אניגיופטיה ויתר לחץ דם, הכל בכפוף לעובדות הבאות...". להסכמה זו ניתן תוקף של החלטה ביום 21.5.2013 ובהתאם לכך מונה, בהחלטה מיום 9.9.2013, ד"ר צבי לנדאו, מומחה למחלות זיהומיות.
3.בסיכום חוות דעתו מיום 2.10.2013, קבע המומחה כי "זהו מקרה נדיר של Q FEVER שהסתבך עם מיקרואנגיופטיה מוחית שגורמת לחולה לנזק נוירולוגי. בנוסף ניתן להניח שאותה פתולוגיה קיימת גם בכליות וגורמת לעליה בלחץ הדם". מסקנה זו באה על רקע דיון שערך המומחה בחוות הדעת תוך הפניה לספרות רפואית.
בפרק "דיון המקרה", ציין המומחה בין השאר כי סביר להניח כי התובעת נדבקה מחיידקי Q FEVER על ידי שאיפת חיידקים שהיו באבק באוויר או בקרקע של המושב ולא ישירות מאחד המטופלים. כן ציין המומחה כי זמן קצר לאחר התחלת המחלה החלה להתלונן על כאבי ראש, הפרעות בשינה, ירידה בזכרון ולבסוף נמצא כי לחולה שינויים מיקרואנגיופטיים במח שגרמו קרוב לודאי לתלונותיה.
בהמשך, דן המומחה בשאלה "האם יש קשר בין Q FEVER ומיקרואנגיופטיה?". על כך נאמר בחוות הדעת:
"מיקרואנגיופטיה היא נזק לכלי הדם הקטנים והפגיעה העיקרית של מחלה זו היא במח ובכליות. בחולי סכרת, מיקרואנגיופטיה פוגעת גם בגפיים וגם בעיניים.(TMA)Thrombotic microangiopathy הוא מצב שבו ביחד ובנוסף לנזק לכלי הדם (המיקרואנגיופטיה) נוצרים בכלי הדם הקטנים קרישי דם הגורמים לסתימות בכלי הדם דבר הגורם לנזק לרקמות הסובלות מחסר אספקת דם.
צורה קלינית נוספת המופיעה ב-TMA היא הופעת דמומים בעור וברקמות השונות של הגוף מלווה עם המוליזה (הרס כדוריות דם אדומות) עם ירידה בהמוגלובין וירידה בטסיות הדם ועם ונזק למח ולכליות כתוצאה מחסימות בעורקים הקטנים של הכליות. תופעה זו הנקראת (HUS) – Hemolytic uremic syndrome מופיעה בזיהומים שונים שהקלאסי והמפורסם הוא זיהום על ידי חיידק הנקרא E.Coli O 157. קיימים מקרים נדירים של הופעת תסמונת ה-HUS Hemolytic uremic syndrome בחולים עם Q FEVER, דבר המראה קשר בין Q FEVER לבין מיקרואנגיופטיה. (1-3).
התופעה של TMA – יצירת קרישי דם במצבים של מיקרואנגיופטיה מופיעה במצב נדיר נוסף שבו חסר פקטור, או קיימת הפרעה לפקטור הנקרא – ADMPTS 13 . פקטור זה מונע יצירת אגרגטים גדולים- צברים של טרומבוציטים שיכולים לסתום את הקפילרים המוצרים במצב של המיקרונגיוגרפיה. מצב של חוסר בפקטור ADMPTS 13 תואר במצבים של התסמונת ההמוליטית האורמית HUS וייתכן כי הוא אחד הגורמים החשובים להופעת תסמונת זו. מצב זה תואר במצבי ספסיס שנגרמו גם על ידי חיידקים אחרים.
קיים בספרות מאמר הקושר בין ירידת פקטור ADAMTS 13, Hemolytic uremic syndrome במחלת ה- Q FEVER . עובדות אלה יכולות להסביר ולהראות כי הקשר בין Q FEVER והנזק הנוירולוגי שנגרם לחולה מקורו בהיווצרות מצב של מיקרואנגיופטיה חסימתית (טרומבוטית) במוחו של החולה".
לשאלה "האם יש קשר בין מיקרואנגיופטיה ויתר לחץ דם" השיב המומחה: