ב"ל
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
30534-12-16
09/04/2017
|
בפני השופט:
צבי פרנקל
|
- נגד - |
המערער:
יצחק אלימלך עו"ד מאור מורגנשטרן
|
המשיב:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד ארז בן דוד
|
פסק דין |
1.הוועדה הרפואית לעררים (נפגעי עבודה) בהחלטתה מיום 30.11.16 קבעה למערער נכות בשיעור 5% בגין טנטון בהתאם לסעיף ליקוי 72 (4) (ד) II (מותאם) לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), התשט"ז- 1956 (להלן: "התקנות").
2.הוועדה התכנסה מכח פסק דין בתיק ב"ל 26131-01-16 מיום 20.6.16 (להלן: "פסק הדין") שניתן בהסכמת הצדדים ובו נקבע, כדלקמן:
"כי עניינו של המערער יושב לוועדה הרפואית לעררים (נפגעי עבודה) באותו הרכב על מנת שתתייחס לתלונותיו של המערער בעניין הטנטון ולתיעוד הרפואי שהוגש לה בעניין זה.
הוועדה תזמן את המערער ובא כוחו לדיון בפניה ותאפשר להם לטעון את טענותיהם בנושא זה.
הוועדה תפרט ותנמק את החלטתה באופן שבית הדין יוכל להתחקות אחר הלך מחשבתה".
3.עיקר טענות המערער-
א.על אף שסעיף ליקוי 72 (4) (ד) II מקנה נכות בשיעור 10%, הוועדה התאימה למערער נכות בשיעור 5% בלבד בנימוק שמלבד חשיפתו של המערער לרעש בעבודתו- גם הדלקות הכרוניות באוזן מהן הוא סובל עשויות לגרום לטנטון באותה מידה.
הדלקות מהן סבל המערער לא היו בשתי האוזניים אלא באוזן שמאל בלבד. לעומת זאת, הטנטון קיים בשתי האוזניים. לפיכך, הוועדה טעתה משקבעה קשר כלשהו בין הדלקות לטנטון, שהרי לו קיים קשר כזה- הטנטון היה מופיע רק באוזן שמאל החולה.
משהוועדה לא התייחסה לכך שהדלקת הכרונית ממנה סובל המערער הינה באוזן שמאל בלבד ולא הסבירה כיצד קביעתה מתיישבת עם היותו של הטנטון דו צדדי, נפל בהחלטתה פגם משפטי המצדיק את התערבותו של בית הדין.
ב.אף אם תתקבל שיטתה של הוועדה לפיה החשיפה לרעש אינה הגורם הבלעדי לטנטון באוזן שמאל, עדיין יש לקבוע נכות בשיעור 10% עבור הטנטון באוזן ימין, אשר לגביו לא יכולה להיות מחלוקת בשאלת הגורם. סעיף 72 (4) (ד) II מאפשר קביעת נכות בגין חבלה אקוסטית באוזן הפנימית עם רעש תמידי בשיעור 10%, כאשר אין כל דרישה כי על הטנטון להיות דו צדדי.
ג.בהתאם לדוקטרינית "הגולגולת הדקה" היה על הוועדה לייחס את הטנטון כולו לחשיפה לרעש בעבודה, אף אם היה במצבו הרפואי של המערער להוסיף לרגישותיו. השאלה אשר יש לבחון היא האם הטנטון היה מתפתח לולא החשיפה לרעש בעבודה, ובמידה והתשובה לכך חיובית- הרי שיש לייחס את הפגיעה כולה לעבודה. (לעניין זה, המערער מפנה לע"א 472/89 קת"ג נ' רוט; דנ"א 5343/00 קת"ג נ' אביאן; רע"א 202/00 פלונית נ' קת"ג).
גם אם מבחינה רפואית המערער סובל מדלקות אוזניים אשר יכולות לגרום לטנטון,