עב"ל
בית דין אזורי לעבודה ירושלים
|
13867-06-13
17/11/2014
|
בפני השופט:
אייל אברהמי
|
- נגד - |
תובעת:
ק. ב. ע עו"ד יוסי גיתאי
|
נתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד שלומית בר לבב
|
פסק דין |
עובדות
1.התובעת עבדה כטכנאית לייזר ועסקה בהסרת שיער, במכון להסרת שיער. עבודתה נעשית בעמידה.
2.התובעת הרתה. במהלך הטרימסטר השני להריונה סבלה מכאבים בעצם הפוביס. רופא אורטופד, ד"ר מור מאיר ראה את התובעת ביום 20.2.13 והמליץ על שמירת הריון. המלצתו זו הועברה לד"ר יקל יעל רופאת יילוד וגניקולוגיה וזו חתמה על נ/1 – אישור רפואי לענין גמלה לשמירת הריון בו נרשם כי עליה להיות בשמירת הריון מיום 26.2.13 ועד הלידה הצפויה בחודש יולי 2013. לאחר קבלת אישור זה הפסיקה התובעת את עבודתה ונותרה בביתה. התובעת הגישה תביעה לגמלת שמירת הריון.
3.לטענת הנתבע לאחר התייעצות עם רופא המוסד אין התובעת זכאית לגמלה הואיל והליקוי ממנו סבלה אינו מהווה סכנה לה או לעובר ולא היה כל סכנה בעבודתה, אף שאין ספק, שהתובעת סבלה מכאבים, כפי שטענה.
4.לטענת התובעת הפסיקה עבודתה בין היתר לאחר שניתן לה האישור (נ/1) וכן לנוכח העובדה שבהריון קודם ניתן לה גם כן; אישור לשמירת הריון, בגין אותו בעיה.
החלטה
גימלת הריון -
5.סע' 58 (1) לחוק הביטוח הלאומי (להלן: החוק) מגדיר שמירת הריון:
"היעדרות מעבודה בתקופת הריון המתחייבת בשל... מצב רפואי הנובע מההריון והמסכן את האישה או את עוברה, הכל בהתאם לאישור רפואי בכתב".
מצב של שמירת הריון הינו מצב בו, עקב ההריון, האישה ההרה מצויה במצב רפואי בו היא אינה יכולה לעבוד בעבודות מסוימות, ולכן היא נאלצת להישאר בביתה ולא לפקוד את מקום עבודתה לזמן מה. המצב הרפואי צריך להיות כזה שהוא יסכן את האישה או את עוברה. רק במקרה זה ראה המחוקק לנכון לקבוע כי אישה הנמצאת בשמירת הריון תהיה זכאית לקבל בתקופה זו גימלה מהמוסד לביטוח לאומי [דב"ע נז/ 0-76 האלה אלסח'ל נ' המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לא 85].
מדובר אפוא על מקרים בהם האישה מנועה מלעבוד בעבודתה עקב מצבה הבריאותי המסכן את האישה או את עוברה.
במקרים בהם האישה ההרה אינה מצויה במצב רפואי המסכן אותה או את עוברה, או במקרים בהם מדובר בעבודה שמעצם טיבה וטבעה ניתן להמשיך ולעבוד בה על אף המצב הרפואי השונה, לא תהיה האישה ב 'שמירת הריון'.
כלומר, יכול להיווצר מצב בו האישה ההרה תהיה במצב רפואי מסוים, כאשר כלפי עבודה אחת יהיה עליה להיות בשמירת הריון, וכלפי עבודה אחרת לא יהיה עליה להיות בשמירת הריון. הדבר תלוי, כמובן, בדרישות העבודה: האם יש צורך במאמץ פיזי, בעמידה בפני קהל, בנסיעות רבות, וכיוצ"ב.