ב"ל
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
1060-08
27/11/2011
|
בפני סגנית הנשיא:
איטה קציר
|
- נגד - |
התובע:
גרינפלד דוד
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
|
פסק-דין |
פסק דין
זוהי תביעה להכיר בליקוי שמיעה ובטנטון כמחלת מקצוע.
להלן עובדות המקרה:
1.התובע, יליד 1946, עבד ברשות הניקוז גליל מערבי בין השנים 1983 עד ינואר 2007.
2.במסגרת עבודתו שימש התובע כמפקח על תפעולם של כלים כבדים וכן היה מנהל משרד טכני. התובע פיקח על 39 יישובים מקרית ביאליק עד גבול לבנון.
3.עיקר עבודות התשתית מבוצעות על ידי רשות הניקוז בחודשים אפריל עד סוף נובמבר כל שנה. בחורף מבצעים עבודות חירום כגון: דליפות והצפות מים מנחלים, פתיחת סתימות בצנרת וכו'.
4.במסגרת עבודתו כמפקח על תפעול כלים כבדים התובע נהג לבקר בשטח ולבדוק כי הפרויקטים השונים בוצעו כנדרש.
5.התובע נהג להגיע בקביעות לאתרים בהם בוצעו עבודות תשתית שונות, נתן הוראות לקבלנים ופיקח שהשופל והבאגר יעבדו ויעמדו ביעד היומי של 500 קוב אדמה ליום. כל הכלים הללו עבדו בשטח 10 שעות ביום ברציפות כשחלק ניכר מהזמן התובע נוכח במקום.
6.בעבודות התשתית השונות עבדו עם כלים מכנים כבדים שהינם: שופל, באגר, מכסחוח, מכבשים, מפלס, משאיות, מחפרונים וזאת בהתאם לסוגי העבודות שבוצעו בשטח.
7.התובע נהג לעמוד במרחק 2-3 מטר מהכלים המכנים הכבדים שעבדו בשטח בו זמנית ולפקח שלא תהיה פגיעה בתשתיות השונות המצוינות באדמה, כמו כבלי טלפון, מים וכו'.
8.עוצמת הרעש של הכלים המכניים הללו היתה מעל ל-85 דציבל.
9.כן פיקח התובע על ביצוע תוכניות של עבודות הנדסיות אזרחיות כגון: התקנת ביוב, הנחת קווי מים, בניית סכרים, גשרים, עבודות ניקוז, כריתת עצים, עבודות עפר כהגנה נגד שיטפונות, שיקום תעלות ונחלים וכו'.
10.התובע החל לחוש בשנת 2005 בירידה בשמיעה וכן בטנטון.
11.התובע מייחס את ליקוי השמיעה והטנטון מהם הוא סובל לטענתו לתנאי עבודתו בחשיפה לרעש מזיק בעוד שב"כ הנתבע טוען כי מדובר בתהליך תחלואתי רגיל ללא כל קשר סיבתי לתנאי עבודתו כמתואר לעיל.
מינוי מומחה רפואי
12.מטעם בית הדין מונה, כיועץ מומחה רפואי, ד"ר דן ניר, אשר מסר חוות דעת מומחה לבית הדין ביום 23/10/11.
בחוות דעתו קבע המומחה כדלקמן:
"א. על פי המסמכים הרפואיים שהוצגו בפני, בשנת 2007 ובשנתיים שקדמו לה מתועד ליקוי שמיעה תחושתי-עצבי דו צדדי, קל עד בינוני בתדרי הדיבור וחמור יותר בתדרים הגבוהים. יחד עם ליקוי השמיעה הנ"ל מתועדות תלונות חוזרות על טנטון תמידי מטריד. ליקוי השמיעה והנטנטון הנלווה לו יכולים להתאים לפגיעה הנובעת מרעש, אך ללא ספק קיימת גם תרומה תחלואתית נלווית עקב מחלת הסכרת הקשה ויתר לחץ הדם מהם סובל התובע.
ב. כן. כושר השמיעה מחושב לפי ממוצע סף השמיעה להולכת עצם בתדרים 500, 1000 ו-2000 הרץ לפי כל בדיקות השמיעה שבתיק, כושר השמיעה מופחת בשיעור של יותר מ-20 ד"ב דו צדדית.
לפי בדיקת השמיעה מ-20/11/05 ("מיניפון"): מימין–40 ד"ב משמאל–38 ד"ב.