|
תאריך פרסום : 15/01/2015
| גרסת הדפסה
בש"ע
בית משפט השלום אילת
|
36627-11-14
05/01/2015
|
בפני סגנית הנשיאה:
השופטת שוש שטרית
|
- נגד - |
המבקשת:
מדינת ישראל
|
המשיבה:
גברמלדין סולטן
|
החלטה |
לפניי בקשה לפיצוי בשל מעצר לפי סעיף 38(א) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה ומעצרים), תשנ"ו-1996 (להלן: החוק).
-
בנימוקי הבקשה, מעצרו של המבקש למשך 12 שעות, מעצר שפגע באופן חמור בזכויות המבקש לכבוד וחירות. נטען כי משהחליט קצין המשטרה לשחרר את החשוד בתנאים הרי שהייתה חובה עליו להציגם בפני המבקש בתום החקירה ולא להורות על מעצרו שנמשך למעלה מ- 12 שעות, כשבסופו של הליך באה המשיבה בבקשה מבית המשפט לשחרור בתנאים מגבילים שלמעשה מצויים בסמכותו של קצין המשטרה.
-
המשיבה מתנגדת לבקשה. לטענתה המדובר בחקירה שנפתחה נגד המבקש רק ביום 17.11.2014 וטרם ניתנה החלטה באשר להמשך הטיפול בתיק, לרבות הגשת כתב אישום או גניזת התיק, וכל שיש בבקשה הוא לכבול ידי היחידה החוקרת מלנהל חקירה עניינית ומקצועית. לטענתה פיצוי כספי לאדם בהליך פלילי, שלא דרך הגשת תביעה אזרחית, אפשרית בסיום הליך החקירה במידה ולא הוגש כתב אישום, או לאחר זיכוי או ביטול כתב האישום. מנגד הפנה ב"כ המבקש לסעיף 38 (א) לחוק, וטען כי התנאי הראשון שנקבע הוא שהחשוד שוחרר מהמעצר ללא שהוגש נגדו כתב אישום ומכאן שלא נדרש להמתין להחלטה בדבר סגירת התיק ואי הגשת כתב אישום כדי להגיש בקשה לפיצוי. עוד הפנה לתקנה 2 לתקנות סדר הדין הפלילי (פיצויים בשל מעצר או מאסר) התשמ"ב-1982, וטען כי בהתאם לכך יש להגיש את הבקשה לפיצוי בתום הדיון בעניין המעצר, ואין בשאלה האם יוגש כתב אישום אם לאו כדי להשליך על השאלה האם אדם זכאי לפיצוי בשל מעצר השווא.
-
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובתשובה לה, מצאתי לדחות את הבקשה. במקרה לפניי, המבקש נעצר ביום 17.11.2014 בשעה 20:16 בשל חשד להפרת הוראה חוקית בכך שהפר צו סגירה של עסק בבעלותו, ומשעלה החשד כי הוא ממשך להפעילו בניגוד לצו הסגירה. ביום 18.11.2014 ובמסגרת 24 השעות הובא המבקש לבית המשפט ושוחרר בתנאים מגבילים, החלטה שניתנה על יסוד הסכמות הצדדים ובהיעדר עילה להמשך מעצרו של החשוד מאחורי סורג ובריח. עם זאת אין בהסכמות הצדדים לשחרור החשוד והחלטה כדי קביעה כי לא היה מקום לעצרו מלכתחילה.
מעבר לאמור, סעיף 38 (א) לחוק מסדיר את זכויותיו של חשוד לפיצוי בשל מעצר, אליו מפנה ב"כ המבקש קובע בזו הלשון :
"(א)נעצר אדם ושוחרר בלא שהוגש נגדו כתב אישום, ומצא בית המשפט שלא היה יסוד למעצר, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות פיצוי האדם, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לו פיצוי על מעצרו והוצאות הגנתו בסכום שיקבע בית המשפט".
בענייננו, הודיעה המשיבה כי החקירה עודנה מתבררת וטרם הוחלט האם להגיש כתב אישום, או לסגור את התיק, אין מקום לקבוע כי כתב אישום לא הוגש בעניינו של המבקש, ומכאן שהבקשה בכל מקרה הקדימה את עצמה.
הגם כי נכונה אני להסכים עם הסנגור כי ניתן היה לשחרר את המבקש בהתאם לסמכויות של קצין משטרה, כבר בתחנת המשטרה, הרי שלצד הסכמה זו, איני סבורה כי לא היה בסיס למעצרו של המבקש. המסגרת המשפטית בה הוגשה הבקשה, לא נועדה לבחון את שיקול דעתו של קצין המשטרה בהחלטה להביאו לפניי שופט לצורך שחרורו בתנאים במקום לשחררו עוד בתחנת המשטרה ועל פי תנאים שייקבעו על ידו.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
הורד קובץ
לרכישה
הזדהה
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה |
Disclaimer |
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.
|
שאל את המשפטן
יעוץ אישי
שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
|
|