החלטה
1.תובענה זו הוגשה בשנת 2003, ונושאה ביטול עסקת מקרקעין שנעשתה, לטענת התובעים, במרמה ותוך זיוף מסמכים, לרבות יפוי כוח בלתי חוזר שנחתם כביכול לפני הנוטריון ד"ר אברהם מטלון, עו"ד (להלן: "מטלון").
משהחל שלב שמיעת הראיות, התבקשה שמיעת העד מטלון לאור גילו ומצב בריאותו. בהמשך העידו עדים לרבות מומחה לכתב יד.
2.בשלבים הראשונים של המשפט הוגשו בקשות לדחייה בעיקר מטעם התובעים, מנימוקים שונים, תוך שהיתה תחושה שלתובעים יש רצון לדחות הדיון שכן חקירת המשטרה בתלונה התקדמה, ואף מעדות העד מטלון היה ברור כי חותם יפוי הכוח לא התייצב בפניו, וכי חתם על האישור הנוטריוני בעבור בצע כסף.
3.אכן בסופו של יום הוגש כתב אישום נגד המעורבים בפרשה. במסגרת פעולות המשטרה נעצר אף עו"ד צחי שייצג את נתבעים 4-2, או אז התחלפו מייצגי נתבעים 2 עד 4.
אף משהוגש כתב אישום לא פסקו בקשות הדחייה מטעמים שונים, חלקם מוצדקים, שברקע השאיפה לנהל את המשפט כאן לכשיסתיים ההליך הפלילי.
4.במהלך השנים ניתנו על ידי החלטות רבות בנושא דחיית הדיונים, וההצעה לתובעים לבקש "הפסקת תובענה" כמשמעותה בתקנה 154 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (להלן – "התקנות"), אולם התובעים לא בחרו לילך בדרך זו.
5.החלטות בנוסח "אין מנוס אלא לדחות את הדיון בתיק עתיר דחיות זה..." (6.1.09) שזורות בתיק. חרף זאת, ואף על פי שנקבעו מדי פעם מקבץ של דיונים (או דיון בודד בהתאם לצורך בהזמנת עד תושב אזור חברון), ובעקבות זאת ניתנה החלטה בנוסח: "החלטה: עד כאן! הבקשה נדחית. 14.1.10".
6.בהחלטות אף ניתן ביטוי למהלכים של הזמנת עדים שברור שלא יגיעו או שאין בהם תועלת. כך למשל הזמנת קמ"ט רישום מקרקעין במינהל האזרחי, שעה שהיה ידוע לכל כי כל החומר הנוגע לתיק הועבר למשטרת ישראל כבר בשנת 2004! (ראו החלטה מיום 7.2.10).
החלטה נוספת המתארת את ההתנהלות בתיק ניתנה ביום 16.2.10, ובין היתר נאמר:
"על אופן ניהולו של תיק זה עמדתי בהחלטות קודמות במהלך הדיונים בתביעה, רובן החלטות הנוגעות לדחיית מועדים והמה רבות הן.
בשלבים שונים הערתי את תשומת לב ב"כ התובעים לאפשרות לבקש "הפסקת תובענה" על פי תקנה 154 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות"), זאת לאור העובדה כי נוצרה תחושה בלב בית המשפט כי התובעים מבקשים "למשוך" את הזמן עד לאחר מתן פסק דין בתיק הפלילי שבו מעורבים אף חלק מן הנתבעים, חרף שעל פני הדברים חזרו באי כח התובעים וטענו כי מבוקשם הוא לזרז כמה שניתן את המשפט ולא להפך. ב"כ התובעים לא קיבלו את הצעתי הנ"ל והואיל ועל פי התקנה הזכות לבקש הפסקת תובענה מסורה לידי הצדדים או מי מהם, לפיכך לא יכולתי לכפות על התובעים את הפסקת התובענה עד למתן פסק דין בתיק הפלילי.
קצרה היריעה מלדון במסגרת החלטה זו בכללים ובפסיקה הנוגעים לעניין עיכוב הליך אזרחי עד למתן פסק דין בהליך פלילי נשוא התביעה, ואף לא עשיתי זאת בהחלטותיי הקודמות, באשר אפשרתי לתובעים, ואף לנתבעים שטענו אף הם שהם מעוניינים בסיום המשפט האזרחי, לאור נזקים שנגרמים להם עקב חוסר היכולת לממש את השקעתם בקרקע נשוא התביעה.
בהחלטתי מיום 7.2.10 הבעתי את מורת רוחי מאופן ניהול התיק עובר למתן ההחלטה הנ"ל. יחד עם זאת, נמנעתי מלעשות שימוש בתקנה 153 לתקנות אשר מכוחה רשאי בית המשפט לדחות דיון בהליך אזרחי ללא מועד, וביכרתי לאפשר לתובעים לסיים את פרשת התביעה תוך קציבת מועד נוסף לשם כך, דהיינו ישיבת היום – 16.2.10 (ואף שב"כ התובעים לא הזדרז להזמין את העדים מבעוד מועד אישרתי את הזמנת העדים שביקש חרף המועד הקצר שנותר עד ל דיון היום.
לאור האמור לעיל לגבי המסמכים שאותם מבקשים התובעים להגיש, לא אוכל להעתר לבקשה לדחות את הדיון לצורך הגשתם בדרך שבה יבחר ב"כ התובעים.
הדיון היום נקבע החל מהשעה 9:00 ועד לערבו של יום לשמיעת יתרת עדי התביעה, ונקבעו מועדים נוספים לשמיעת עדי ההגנה. אתמול התבקשתי על ידי ב"כ התובעים לדחות את שעת הדיון לשעה 11:00 לאור העובדה שעד מסוים לא יכול היה להגיע בשעה 09:00. והנה, השעה עתה 12:20 ולא הגיע עד נוסף מטעם התובעים. ולמעשה המשמעות היא כי יום דיונים נוסף ירד לטמיון. התאריך היום וכן התאריכים הנוספים נקבעו לתקופה בה אני נמצא בשבתון על מנת לסיים את הדיונים בתיק זה במהרה לאור הזמן הרב שחלף מאז הגשת התביעה.
בנסיבות המתוארות לעיל, אני שב ומציע בזאת לתובעים לבקש "הפסקת התובענה", שכן אם לא יעשו כן, ויעמדו על זכותם להזמין עדים נוספים חרף לוח הזמנים שהקצבתי לאחר שנים רבות של דיונים, מה גם שאת העדים המבוקשים ניתן היה להזמין לפנים שנים אחדות ובמיוחד עדים כגון קמ"ט רישום מקרקעין, חוקרי משטרה או נציגי הפרקליטות, או אז אשקול שימוש בתקנה 153 לתקנות כאמור לעיל".
7.אף ב"כ המדינה המייצג את המפקד הצבאי באיו"ש ואת קמ"ט רישום המקרקעין באיו"ש (נתבעים 9, 10), הביע את דעתו, לא אחת, כדלקמן:
"עו"ד פילזר: נדמה לי שכל עוד תלוי ועומד תיק פלילי שבמסגרתו הוגש כתב אישום שטוען שיש טענת זיוף זאת לכשעצמה נסיבה שמצדיקה את התרת צו המניעה על כנו.
מבחינת המדינה מתנהל ההליך הפלילי, האינטרס שלה הוא לקדם את ההליך הפלילי מהר ככל הניתן. בהקשר הזה אני כשלעצמי לא מתנגד להפסקת התובענה אולם מאידך ככל שהתובעים מודיעים שהם מסיימים את פרשת התביעה, לא נותרו להם למעט אותם דברים טכניים שגם בעיניי הם טכניים, אין מניעה עקרונית לטעמי לשמוע כרגע את ראיות הנתבעים" (פרוטוקול 16.2.10).