תא"ק
בית משפט השלום קריות
|
56561-03-11
19/02/2012
|
בפני השופט:
עפרה אטיאס
|
- נגד - |
התובע:
צמח ברזני
|
הנתבע:
אילן יעקב
|
|
החלטה
סעיף 1 (2) לחוק בית המשפט לעניני משפחה, התשנ"ה- 1995 קובע כי לבית המשפט לענייני משפחה סמכות לדון "בתובענה אזרחית בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא".
חוק בתי המשפט לענייני משפחה קובע שני מבחנים לתחולתו: הראשון, מבחן הזהות והשני, מבחן המהות. המבחן הראשון בודק את זהות הצדדים. התביעה חייבת להיות בין אדם לבין בין משפחתו. המבחן השני, הינו מבחן המהות שעניינו האם הסכסוך נשוא התביעות הוא סכסוך שעילתו בתוך המשפחה.
כפי שנקבע בענין חבס רע"א 6558/99 חבס נ' חבס פ"ד נד (4) 337, 344) המונח "שעילתה סכסוך בתוך המשפחה" פורש כבא להקנות סמכות לבית המשפט לענייני משפחה מקום בו הסכסוך המשפחתי תרם תרומה משמעותית לסכסוך המשפטי:
רע"א 6558/99 חבס נ' חבס פ"ד נד (4) 337, 344)
"הדיבור "עילה" בהקשר זה משמעותו קיומו של קשר בין התובענה האזרחית לבין הסכסוך המשפחתי. תובענה אזרחית עילתה בסכסוך בתוך המשפחה אם סיבת הסכסוך או מקורו הם ביחסי המשפחה...אמת-המידה לקביעת הקשר בין עילת התביעה לבין הסכסוך בתוך המשפחה היא שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה. נמצא, כי מחד גיסא לא די בקשר רחוק וזניח. מאידך גיסא לא נדרש שהסיבה היחידה והבלעדית להיווצרותה של עילת התביעה הוא הסכסוך המשפחתי. די בכך שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה נכבדה וחשובה להיווצרותה של עילת התביעה, כדי שנראה את עילתה של התובענה בסכסוך בתוך המשפחה".
בענייננו, אמנם הסכסוך הינו בין חם לחתנו לשעבר ותחילתו של הסכסוך על רקע המשבר בנישואין בין הנתבע לבתו של התובע. בין הצדדים אף התנהל הליך קודם בבית המשפט לענייני משפחה בקריות בפני כב' השופט ניצן סילמן כאשר כב' השופט סילמן נתן לשני הצדדים היתר לפיצול סעדים בענין הסעדים הכספיים.
ואולם לאחר התלבטות לא מעטה (ולמרות החלטתי מיום 29.1.2012) נדמה לי כי לעת הזו היסוד הדומיננטי לסכסוך אינו עוד הליך הגירושין שהסתיים אלא הסכסוך הכספי בין הצדדים.
לפיכך, החלטתי בכל זאת להותיר ההתדיינות בתיק זה בבית משפט זה.
ניתנה היום, כ"ו שבט תשע"ב, 19 פברואר 2012, בהעדר הצדדים.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת