רמ"ש
בית המשפט המחוזי חיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
|
3610-05-17
09/06/2017
|
בפני השופט:
חננאל שרעבי
|
- נגד - |
מבקשים:
1. פלוני 2. פלונית
|
משיבה:
אלמונית
|
החלטה |
- עסקינן בבקשת רשות ערעור על החלטתו של בית משפט לענייני משפחה בחיפה (כב' השופט בן ציון ברגר) מיום 15.2.17, בתמ"ש 19678-07-12, במסגרתה התיר למשיבה להגיש תצהיר משלים בצירוף נספחים, לאחר תום חקירתה הנגדית על תצהיר עדות ראשית שהגישה, וטרם חקירתה החוזרת (להלן: "ההחלטה קמא").
רקע והחלטת השופט קמא
- תמצית העובדות הרלוונטיות להבנת הרקע סוכמה ע"י השופט קמא בסעיפים 1-2 להחלטה קמא במילים הבאות:
" 1. התובעת (המשיבה דנן – ח.ש.) היא אמו של הנתבע 1. הנתבעת 2 היא אשתו של הנתבע 1 (המבקשים – ח.ש.). במסגרת תביעתה ביקשה התובעת כי ביהמ"ש יורה לנתבע 1 להשיב לה 2 דירות שלטענתה גזל ממנה. מנגד טענו הנתבעים טענות שונות ובכלל זה כי הדירות ניתנו לנתבע 1 במתנה על ידי אביו המנוח.
- ביום 31.1.2017, הגישה התובעת בקשה להגשת תצהיר משלים מטעמה הכולל אסמכתאות שונות, בשעה שהתיק נמצא בעיצומו של הליך הוכחות ולאחר שהתובעת נחקרה ארוכות על תצהיר עדותה הראשית. לטענת התובעת, לאחר דיון ההוכחות שהתקיים ביום 26.1.2017, התעקשה באת כוחה כי תלך לדירה בה התגוררו הצדדים בעבר, על מנת לאתר מסמכים הרלוונטיים להוכחת תביעתה. התובעת נעתרה לבקשת באת כוחה ואכן מצאה בדירה שקית מסמכים שהייתה מוטלת בארון מתחת לערימת בגדים ישנים.
ביומיים האחרונים בחנה ב"כ התובעת את המסמכים כאמור וגילתה ביניהם מסמכים המחזקים בצורה מהותית את גרסת התובעת לפיה חיה עם בעלה המנוח ז"ל חיי זוגיות ושיתוף. כמו כן, מצאה התובעת מסמכים נוספים אשר היו ברשותה מבעוד מועד ולא הוצגו לבאת כוחה, משום שהתובעת לא ייחסה להם חשיבות.
- לאחר ששקל את הבקשה, עייו בהתנגדות המבקשים והתלבט בה (ראה סעיף 8 להחלטה), התיר השופט קמא את הגשת התצהיר המשלים תוך שציין כדלקמן (ציטוט מההחלטה קמא):
" 9. אין מחלוקת שעסקינן במקרה מורכב בו התביעה שבנדון הינה תביעת אם כנגד בנה וכלתה אך לא רק אלא חלק מסכסוך שבו מצויים תשעת ילדיה של התובעת והתובעת בסכסוך נוקב המתפרש גם אל תיקים נוספים. למותר לציין שהתובעת ובעלה המנוח היו נשואים עד מועד פטירתו למעלה מ-40 שנה. לפיכך דווקא לאור מורכבות זו בולטת יחודיותו של בית המשפט לענייני משפחה אל מול בתי משפט אחרים אשר בהם דיני הראיות וסדרי הדין אכן, מכתיבים במידת מה את "נתיב ספינתה של האוניה בלב ים" כמאמרו של כב' הש' מ. חישין (בדימוס) בע"א 579/90 הנ"ל וכל הבורח מהם עלול לטלטל ספינה זו ואם יותר לי להשתמש בדימוי זה הרי בית המשפט לענייני משפחה ניצב כמגדלור ומכוון את הצדדים להגיע למקום המבטחים שהוא בבחינת חקר האמת בסכסוך המשפחתי הנוקב.
- גישה זו אשר חקוקה בחרצובות הדין הנוהג בבית משפט לענייני משפחה נועדה לאפשר את בירור הסכסוך אשר נוצר בין בני המשפחה אשר לצד הקושי המשפחתי מעורר קשיים נוספים סובייקטיביים של מי מהצדדים אשר לא תמיד יש בהם את מידת הרציונאליות הנדרשת לניהול הליך משפטי .
- אין מחלוקת כי התובעת הגישה תצהיר עדות ראשית ונחקרה על תצהירה בחקירה נגדית. התצהיר המשלים הוגש בפועל עובר לישיבת ההוכחות שהייתה מיועדת לחקירת הנתבעים ועדיהם כלומר הנתבעים טרם נחקרו. במידת מה הטענה לנזק שיגרם לנתבעים הינה טענה בעלת משקל נמוך שכן ניתן לתת לנתבעים שהות ללמוד את המסמכים השונים, להשלים את חקירת התובעת על מסמכים אלו ובוודאי לאפשר לנתבעים לתקן את תצהירם בין על דרך של הגשת תצהיר משלים לרבות מסמכים נוספים מטעמם שכן גם הנתבעים טרם נחקרו".
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת