רע"א
בית המשפט העליון
|
9783-07-א'
12/02/2008
|
בפני השופט:
הרשמת גאולה לוין
|
- נגד - |
התובע:
ע.ק שריג בע"מ
|
הנתבע:
חיים ומשה מנגד בע"מ
|
החלטה |
לפניי בקשה לפטור מהפקדת ערבון ולחלופין המרתו בערבות צד ג'.
1. ההליך נסוב על החלטתו של בית המשפט המחוזי חיפה לקבל חלקית את ערעור המבקשת על החלטת ראש ההוצאה לפועל לקבל טענת "פרעתי" שהעלתה המשיבה. ראש ההוצאה לפועל קבע כי על המשיבה לשלם למבקשת 70% מהסכומים שנקבעו בפסק הדין, וזאת כנגד המצאת חשבונית מס כדין על כל הסכום. מאחר שסכום זה הופקד בקופת בית המשפט, התקבלה טענת "פרעתי" שטענה המשיבה. בית המשפט המחוזי קיבל חלקית ערעור על החלטה זו, והורה על החזרת התיק אל ראש ההוצאה לפועל, על מנת שיאפשר למבקשת להביא ראיות בשאלה האם היא עמדה בחובתה להמציא חשבונית מס, אשר דווחה לשלטונות המס.
2. בבקשה לפניי מתבקש פטור מהפקדת ערבון ולחלופין המרתו בערבות אחרת. נטען כי המשיבה חייבת למבקשת, בגדרו של תיק ההוצאה לפועל העומד ביסודו של ההליך שבכותרת, סכום של 830,513 ש"ח נכון ליום 12.12.2007. מכאן שאם תחויב המבקשת בהוצאות, תוכל המשיבה לקזז מתוך המגיע למבקשת את סכום ההוצאות שייפסקו. המשיבה מתנגדת לבקשה. המשיבה מציינת כי אכן תלוי ועומד תיק הוצאה לפועל, אולם משלא הגישה המבקשת עד כה חשבונית מס, המהווה תנאי לביצוע התשלום במסגרת תיק ההוצאה לפועל, אין לייחס לחוב בתיק ההוצאה לפועל כל חשיבות.
3. אין בידי לקבל את הבקשה. ניתן להיעתר לבקשה להמרת ערבון בהודעת קיזוז רק מקום שהחוב אינו שנוי במחלוקת או שהוא נקבע בפסק דין חלוט. מטענות הצדדים ומעיון בחומר שבתיק עולה כי קיימת מחלוקת של ממש בין הצדדים בעניין קיומו של חוב המשיבה כלפי המבקשת. אכן, למשיבה חוב פסוק למבקשת שסכומו עולה עשרות מונים על סכום הערבון. אולם, מפסק דינו של בית המשפט המחוזי ומהחלטת ההבהרה עולה כי על המשיבה לשלם את החוב הפסוק בכפוף להמצאת חשבוניות מס מצד המבקשת. בין הצדדים נטושה מחלוקת בעניין חשבונית המס שהציגה המבקשת, והבירור בסוגיה זו טרם הגיע לקיצו. ברי כי ההליך שלפניי אינו המקום הראוי לבירור מחלוקת זו. בנסיבות אלה, לא ניתן לומר כי לפנינו חוב ודאי ובלתי שנוי במחלוקת ולא ניתן להיעתר לבקשה להסתפק בהודעת קיזוז (ראו, רע"א 7571/01 זריפי נ' קסדטודיה דה טרה סנטה (לא פורסם, 12.12.2001); ע"א 4841/06 חודדה נ' פז גז 1993 בע"מ (לא פורסם, 3.8.2006).
4. אשר לבקשה להמיר את הערבון בערבות צד ג', לעניין זה לא עמדה המבקשת בנטל הנדרש להוכיח כי מצבה הכלכלי מצדיק חלופת ערובה, אשר אינה שקולה להפקדת ערבון כספי או ערבות בנקית. כידוע, בעל דין המבקש פטור מערבון או המרתו בערובה שהיא נחותה מערבון מבחינת וודאותה, בטיחותה ונזילותה, לעמוד בשני תנאים מצטברים: הוכחת חוסר יכולת כלכלית וקיום סיכויים טובים להליך. המבקשת לא פרשה לפני בית המשפט תשתית עובדתית שתצדיק המרת הערבון בערבות צד ג'. כל שנאמר בבקשה הוא שמתבקש להתיר למבקשת להפקיד ערבות במקום הערבון, וכי הערבות המוצעת היא של מנהל המבקשת ושל בנו, שלשניהם יחדיו יכולת כלכלית לשאת בתשלום הסכום, אם יושת חיוב בהוצאות על המבקשת. בכך לא די. המבקשת לא צרפה אסמכתא כלשהי שעשויה לשפוך אור על מצבה הכלכלי. כמו כן, היא לא הבהירה מדוע אין באפשרותם של מנהלה ובנו לסייע לה להפקיד ערבון. במצב דברים זה לא ניתן להיעתר לבקשה, אף מבלי לאמוד את סיכויי ההליך.
סיכומו של דבר, המבקשת תפקיד את הערבון שנקבע תוך 14 יום מעת המצאת החלטה זו, ולא - ירשם ההליך לדחייה ללא צורך במתן הודעה נוספת.
ניתנה היום, ו' באדר א' תשס"ח (12.2.2008).
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. כש
מרכז מידע, טל' 02-6593666 ; אתר אינטרנט,
www.court.gov.il