ב"ל
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
17807-10-10
16/02/2012
|
בפני השופט:
איטה קציר
|
- נגד - |
התובע:
יוסף בלחסן
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
|
פסק-דין |
פסק דין
זוהי תביעה להכיר בפגיעה בכתף ימין כתאונת עבודה על פי עקרון המיקרוטראומה .
להלן עובדות המקרה, כפי שהן עולות מחומר הראיות המהימן עלינו:
1.התובע יליד 1948.
2.התובע עבד כשרת בחטיבת הביניים בבית הספר אורט אפק בקרית ביאליק מתאריך 18/3/06 ועד ליום 31/7/09.
3.שעות עבודתו של התובע היו מהשעה 08:00 בבוקר ועד השעה 16:00.
4.עבודתו של התובע כשרת כללה עבודות תחזוקה, חצרנות, תיקונים, סבלות, צביעה וניקוי חצרות. כמו כן, כוללת עבודתו של התובע סגירת כל החלונות בבית הספר – בכיתות, במשרדים ובשירותים – על מנת למנוע כניסת בעלי חיים וציפורים וכן גם לנקות את החלונות הללו.
5.בית הספר הנ"ל נמצא בבניין של שלוש קומות.
6.בבית הספר ישנם 30 כיתות, כאשר בכל כיתה יש ארבעה חלונות לפחות, וזאת כאמור, בנוסף למשרדים , לחדרי השירותים ולמסדרונות של בית הספר.
7.בסיום כל יום לימודים היה התובע עובר בין כל החדרים שבבניין וסוגר את כל החלונות. התובע טוען לקיומם של 241 חלונות, אם כי אנו סבורים כי מדובר בכמות קטנה יותר של חלונות, אך בכל מקרה מעל ל-120 חלונות.
8.התובע היה צריך לסגור לפחות 60% מהחלונות כל יום, כאשר הידית של כל חלון נמצאת בגובה שבין 180 ל- 186 ס"מ , בעוד שהתובע הינו אדם נמוך קומה ומגיע רק לגובה של 164 ס"מ. לכן התובע נאלץ להרים את יד ימין מעל לגובה הכתף כדי לסגור את החלון. סגירת החלונות היתה נמשכת למעלה משעה כל יום (ר אה תמונות שצורפו לחומר הרפואי).
9.לאחר שנה של עבודה בבית הספר התובע החל לחוש לטענתו בכאבים בכתף יד ימין, שהלכו והתגברו, עד שלטענתו אובחן כי הוא סובל מקרע חלקי בכופסית של כתף ימני , שהינו לטענתו כתוצאה ממאמץ יתר מצטבר בעבודות מעל גובה השכם , בעוד שהנתבע טוען כי מדובר בתהליך תחלואתי ללא קשר סיבתי לתנאי עבודתו של התובע .
מינוי מומחה רפואי
10.מטעם בית הדין מונה, כיועץ מומחה רפואי, ד"ר ג. לאנה, אשר מסר חוות דעת מומחה בתאריך 26/1/12. בחוות דעתו קבע המומחה כדלקמן:
"12 א) מר בלחסן אובחן כסובל מקרע חלקי של מסובבי השרוול על רקע Impingment syndrome.
....
עבודה שפורסמה באוקטובר 04 בדקה קשר בין עבודה מעל לגובה הכתפיים והתפתחות שינויים דגנרטיביים במסובבי השרוול ובעיקר בגיד Superaspinatus, לתקופת עבודה של 20 חודש לפחות. עבודה זו מצאה קשר ישיר בין עבודה מעל לגוב הכתפיים ולהתפתחות degenerative alterations במסובבי השרוול.
עבודה נוספת שבחנה את הספרות משנת 1984 ועד 09 מצאה שהגורמים לפגיעה ברקמות רכות בכתף (ללא טראומה) היו כדלקמן:
Upper arm elevation >90, Repetitive movements of the shoulder
Working with the hand above shoulder level one hour/day