פסק דין
בפניי שני ערעורים, לאחר שניתנה רשות ערעור, על החלטות ראש ההוצל"פ שניתנו בתיק הוצל"פ 08-07225-08-2 כמפורט להלן:
ערעור על החלטת ראש ההוצל"פ (כב' הרשמת, כתוארה דאז, לובנה שלאעטה – חלאילה) מיום 14/7/09, עפי"ה ביטלה ראש ההוצל"פ את אישור מכר נכס מקרקעין, חלקות 103, 67 ו- 144 בגוש 19036 (להלן: "הנכס") לידי המערער, (להלן: "רוכש הנכס"), מכר אשר בוצע על ידי כונס הנכסים עו"ד מאג'ד בכרייה ואשר אושר על ידי ראש ההוצל"פ עפ"י החלטה קודמת מיום 13/1/09 (זהו הערעור בתיק רע"צ 18252-12-09).
ערעור על החלטת ראש ההוצל"פ (כב' הרשם מר מוהנד חלאילה) מיום 7/12/09 לפיה דחה ראש ההוצל"פ בקשת כונס הנכס להמשיך בהליכי הכינוס של הנכס, זאת מאחר והחייב לא עמד בתנאי החלטת יום 14/7/09 (נשוא הערעור הראשון), אשר בה נקבע בין היתר, כדלקמן:
"לאור הפגמים המהותיים שנפלו בהליך המכר, אני מורה על ביטול המכר שאושר על ידי ביום 13/1/09.
לחייב מוקנית זכות לפדות את הנכס עד ליום 14/8/09. אם הוא לא יפדה את הנכס עד אז ינהל הכונס במשרדו התמכרות בין עו"ד יזבאכי לבין מר שעבאן. להתמכרות זו יוזמן החייב בזימון אישי, התנהלות ההתמכרות תתועד בתרשומת מפורטת, שיערוך הכונס וזו תוגש לפניי למתן הוראות לגבי ההמשך. לשאלות שוויו של הנכס אזקק ככל שזה לא ייפדה בידי החייב במעמד הדיון בבקשה חדשה לאישור המכר".
המערער טען בערעור השני כי החייב לא פדה את הנכס עד יום 15/9/09, עפ"י אורכה נוספת שאושרה על ידי ראש ההוצל"פ, במקום זאת עשה החייב "תרגיל" עם הזוכה כך שהוגש לראש ההוצל"פ הסכם בין הזוכה לבין החייב עפ"י החוב נשוא תיק ההוצל"פ סולק עפ"י הסדר בין הצדדים.
בהחלטת ראש ההוצל"פ, אשר דחה בקשת המערער בערעור השני, קבע ראש ההוצל"פ בין היתר כדלקמן:
"בתיק זה בוטל המכר ע"י ראש ההוצל"פ ... לאחר שמצאה פגם בהליך הכינוס, על ההחלטה הנ"ל הגיש הקונה ערעור שטרם הוכרע, החייב טוען כי הגיע להסדר עם הזוכה לסגירת התיק ועל כן יש לסגור את התיק ולבטל את הכינוס. למצער מבקש הוא לעכב הליכים. הקונה טוען מצידו כי מאחר וחלפה התקופה לפדיון הנכס (בתקופה שנקבעה בד בבד עם ביטול המכירה והאורכה לאחר מכן עד יום 15/9/09) הרי שהמכירה שבוטלה קמה לתחייה בין אם הערעור יידחה ובין אם לאו.
אלא שהדברים הם לא כה פשוטים:
החייב הגיש לי ביום 16/9/09 בקשה לסגירת התיק מאחר שהגיע להסדר עם הזוכה. את הבקשה הנ"ל דחיתי מאחר שלא הוגשה בהסכמת הזוכה, ברם בבקשה שהגיש הכונס כנגד הזוכה (לקוחו) שמטרתה לחייבו להעביר לקופת הכינוס את הכספים, הטענה שאכן הגיעו החייב והזוכה להסדר...".
מכאן דחה ראש ההוצל"פ את בקשת המערער – הקונה להמשיך בהליכי הכינוס.
האירועים והשתלשלות העניינים הרלוונטיים, לשני הערעורים, פורטו יפה וכדבעי בהחלטת ראש ההוצל"פ מיום 14/7/09 ואין לי אלא לחזור עליה כדלקמן:
"1.הורתו ולידתו של תיק זה בבקשה לביצוע פס"ד כספי, שניתן ביום 26.2.08, ע"י כב' ביהמ"ש המחוזי בחיפה, לפיו חוייב החייב לשלם לזוכה סך של 200,000 ₪ בצירוף הפרשי ריבית והצמדה החל מיום 7.5.04 ועד ליום התשלום בפועל, בנוסף לתשלום הוצאות שונות שפורטו בגוף פס"ד.
2.בקשת הביצוע הוגשה ביום 10.6.08, ועפ"י הרשום בתיק, האזהרה נמסרה לחייב, במסירה מלאה ביום 16.6.08.
3.במסגרת הליכי הגבייה שנקט הזוכה, הוטלו עיקולים על נכסי מקרקעין שונים של החייב ובין היתר על הנכס שבכינוס.
4.הזוכה ביקש, תחילה, להתמנות ככונס נכסים לצורך מימוש נכס מקרקעין הידוע כחלקה 145, בגוש 19036 (לאחר שזה עוקל בתיק) ולצורך זה הוא נתבקש להציג נתונים אודות הנכס, שוויו המוערך, השימוש שנעשה בו וכדאיות ההליך. הזוכה הסביר, בעקבות כך, כי מדובר באדמה חקלאית (ולא בדירה של החייב) וכי מלבד חלקה זו, בבעלותו של החייב נכסים אחרים שירש ו/או קיבל במתנה מאביו.
בהמשך להודעה זו קבעתי בהחלטת מיום 19.7.08 כי "...דומה, אם כן, כי אין מניעה מלממש את הנכס, ע"י מינוי כונס נכסים, לצורך סילוק החוק בתיק. בטרם אעשה כן, אני מאפשרת לחייב לסלק את חובו או להציע דרך ריאלית לסילוקו, וזאת עד ליום 1.9.08.
באם לא תוגש בפני הודעה/בקשה כלשהי מטעם החייב, עד אז, איעתר לבקשת הזוכה ואמנה את בא כוחו ככונס נכסים לצורך מימוש הנכס.
ב"כ הזוכה ימציא עותק מבקשתו ומהחלטה זו לידי החייב בדואר רשום עם אישור מסירה ויגיש את האישור, בחוזר לתיק".