ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות ירושלים
|
2980-08
28/09/2008
|
בפני השופט:
טננבוים אברהם
|
- נגד - |
התובע:
בן עמי חיים
|
הנתבע:
1. אודסר ברוך 2. אודסר בועז
|
פסק-דין |
בסיס המחלוקת - האם בין מתווכים אין צורך בדרישת הכתב?
(והתשובה - דרישת הכתב היא הכרחית ותמיד)
1. לפנינו תביעה כספית, לתשלום שכר טרחת מתווך שלא קיים דרישת הכתב, כמתבקש ע"פ חוק. לטענת התובע, אכן קיים חוק ברור בעניין אך במקביל ישנה פרקטיקה שהפכה למנהג בין מתווכים. ע"פ הפרקטיקה הנוהגת, בעסקאות תיווך, כשהצדדים לה הם מתווכים, אין מסמך בכתב.
נשאלת השאלה מה גובר, האם החוק או המנהג? והתשובה היא כי החוק גובר בצורה חד-משמעית והמנהג אם קיים, איננו רלוונטי בענייננו, והכל כפי שיפורט.
העובדות בקליפת אגוז
2. לטענת התובע, לפני כארבע שנים נערכה עסקת תיווך במקרקעין. המתווך מר בן עמי חיים (להלן: "התובע") תיווך בקניית דירה אותה קנו הנתבעים שהם בעלי משרד התיווך "סקאי" לאימם. מיותר לציין כי הצדדים הגיעו לבית משפט לאחר שהתגלעה מחלוקת ביניהם.
גדר המחלוקת וטענות הצדדים
3. התובע טוען כי, כי הוא זה שהביא את הנתבעים לדירה ברח' הרצל 121 בשכונת בית הכרם (להלן: "הדירה"). ואכן הדירה האמורה היא זו שנרכשה בפועל ע"י הנתבעים. בנוסף, טוען התובע כי במו"מ המקדמי שנערך ע"י הצדדים הוחלט על שכר טרחה של אחוז אחד בתוספת מע"מ. סכום זה נמוך מהמקובל בתחום התיווך שהוא שכר טרחה של 2%+מע"מ. לדברי התובע, הנ"ל דרש שכר טרחה נמוך בשל היכרותו הקודמת עם הנתבעים ועובדת היותם קולגות בתחום.
4. התיווך העלה פרי והנתבעים רכשו את הדירה במחיר נמוך של 170,000 דולר. קרי, על התובע היה לקבל שכר טרחתו על סך של 1700 דולר. למרות זאת, הנתבעים לא שילמו לו שכר טרחה כמתבקש. התובע ניסה בכמה הזדמנויות לפנות לנתבעים אך ללא הועיל. יתר על כן, ולאחר 4 שנים שלא שולם לו שכר הטרחה הקליט התובע שיחה שערך עם מר הנתבע 1. בשיחה האמורה מתוודה הנתבע 1 לטענתו כי חייבים הם כסף לתובע ומתחייב כי התשלום מצידו הוא רק עניין של זמן.
5. מנגד טוענים הנתבעים כי על פי חוק המתווכים, תשנ"ו-1996 (להלן: "חוק המתווכים" או "החוק"), על מתווך למלא אחר מספר דרישות בעריכת עסקת תיווך במקרקעין. בין היתר, סעיף 9 קובע כי על העסקה למצוא ביטויה על הכתב. כיוון שהתובע לא מילא אחר דרישה מהותית זו על התביעה להידחות על הסף.
6. אולם מעבר לטענה זו, טענתם היא מהותית. לגרסתם, מי שהביא לסגירת העסקה אינו התובע. לטענת הנתבעים, כחלק מחיפושיו של הנתבע 1 עבר הוא מדלת לדלת והגיע גם לדירה הנ"ל. העסקה האמורה נוצרה לאחר שבאו הנתבעים במו"מ עם בעלי הדירה נשוא התביעה. עסקה זו מאוחר יותר הביאה לרכישתה של הדירה. ממילא לא מגיע לתובע שכר טירחה.
7. באשר לטענתו כי הסכימו לשלם לו הרי דוחים הם טענה זו על הסף. לשיטתם, עקב העובדה כי מדובר במכרים, לא נעים היה לאח ברוך לפגוע בתובע. אשר לכן שקלו לשלם לו סכום שאיננו מגיע לו ולו מטעמי שמירה על יחסים. אך בסופו של דבר, הגיעו למסקנה שאין זה מן הראוי והנכון לעשות כן.
דרישת הכתב על פי חוק המתווכים
8. סעיף 9 לחוק המתווכים קובע כדלקמן:
"9. (א) מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך,
אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת."
?xml:namespace>