חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

בוטל פסק דין אשר חייב את עיריית ת"א להאריך תקופת חכירה לחברת שיכון

תאריך פרסום : 11/01/2007 | גרסת הדפסה
ע"א
בית המשפט העליון
2464-04
11/01/2007
בפני השופט:
1. הנשיאה ד' ביניש
2. א' רובינשטיין
3. ד' ברלינר


- נגד -
התובע:
עיריית תל אביב-יפו
עו"ד רמי אפרים
הנתבע:
חברת שיכון אזרחי בע"מ
עו"ד יצחק מקמל
פסק-דין

השופטת  ד' ברלינר:

1.        בתאריך 27.11.49 נחתם חוזה חכירה בין עיריית תל-אביב (להלן - המערערת או העירייה) לבין חברת שיכון אזרחי בע"מ (להלן - המשיבה אוהחברה) ביחס למבנה המצוי ברחוב לה גרדיה 19 בתל-אביב (גוש 7090 חלקה 8) (להלן: המבנה). תקופת החכירה היתה 49 שנה עד 31.7.1998, עם אפשרות לחדש את החכירה לתקופה נוספת של 49 שנה בתנאים שפורטו בחוזה.

           בשנת 2000 הגישה המשיבה המרצת פתיחה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב ובה עתרה למתן צו מניעה נגד המערערת האוסר עליה להחכיר דירות במבנה ללא הסכמתה ואישורה של המשיבה. כמו כן עתרה כי בית המשפט יורה למערערת להאריך את החכרת הנכס למבקשת לתקופה נוספת של 49 שנה.

           בית המשפט קיבל את העתירה בחלקה והורה למערערת להאריך את החכירה למשיבה לתקופה נוספת של 49 שנה שתחילתה ב-1.8.98.

           על החלטה זו - הערעור בפנינו.

פסק דינו של בית משפט קמא

2.        כאמור, בית משפט קמא סבר כי המשיבה זכאית להארכת חוזה החכירה. הממצאים, עליהם ביסס בית המשפט החלטתו היו כדלקמן:

           א.      סעיף 1(2) לחוזה החכירה (להלן: החוזה) קובע כי גם אם החברה לא הגישה בקשה בכתב להארכת החכירה, על העירייה להודיע לה לפחות 8 חודשים לפני תום תקופת החכירה, כי עליה לפנות בכתב תוך חודש ולבקש את חידוש החכירה. בית משפט קמא לא ראה באף אחד מהמכתבים ששלחה העירייה לחברה, מכתב העונה על דרישה זו.

ב.          כיון שכך - אין חשיבות לשאלה אם המשיבה פעלה כנדרש ממנה והגישה במועד בקשה להארכת החכירה. המשיבה טענה שהגישה בקשה שכזו ואף צירפה העתק צילומי של המכתב שנשלח לעירייה. העירייה טענה כי מכתב שכזה לא התקבל אצלה. בית המשפט לא הכריע למעשה בסוגיה זו, משום שבכל מקרה לדעתו זכאית החברה להארכה מכח סעיף 1(2) הנ"ל. בנוסף, קבע בית המשפט כי ניתן לראות גם בעצם הגשתה של התובענה הנוכחית משום דרישת הארכה.

ג.           עוד קבע בית משפט קמא, כי אין כל נפקות לעובדה שזמן רב לפני תום תקופת החכירה, פנתה החברה בבקשה לביטול החכירה שכן העירייה התנתה את ביטול החכירה בתשלום. המשיבה לא הסכימה לשלם והחכירה לא בוטלה.

ד.          הסיכום העובדתי של בית משפט קמא היה כי כדי לשלול את זכותה של החברה להאריך את תקופת החכירה לתקופה של 49 שנים נוספות, היה צורך באחד משניים: או הסכמה מפורשת של החברה לויתור על זכותה או פנייה של העירייה כנדרש בסעיף 2(1). אף אחד משני התנאים הללו לא התקיים.

ה.          בתאריך 28.11.99 (לאחר תקופת החכירה) נשלח מכתב על-ידי העירייה אל המשיבה ובו בקשה לשתף פעולה לביטול רישום החכירה (להלן: בקשת הביטול). אליבא דבית משפט קמא, מכתב זה מגלם הכרה מצד המערערת כי החכירה עדיין בתוקף.

טיעוני המערערת

3.        העירייה סומכת את ערעורה על שלושה אדנים מרכזיים: פרשנות החוזה ויישומו הקונקרטי, שיהוי וכן חוסר תום לב.

           באשר לפרשנות החוזה, לטענת המערערת כוונתו של הסכם החכירה היתה "כי אם לא תפנה המשיבה לבקש הארכת תקופת החכירה בהתאם להסכם במועד, אזי בטרם תבוטל החכירה ובטרם יקבע כי תקופת החכירה לא תוארך יהיה ברור לחוכרת, היא המשיבה, כי תקופת החכירה עומדת להסתיים וכי תהיה בידה האפשרות לבקש להאריך את תקופת החכירה". משכך, המכתבים אותם שלחה העירייה לחברה עומדים בתנאי הסכם החכירה. מה גם ששאלה זו לא היתה במחלוקת בין הצדדים. המחלוקת נסובה סביב השאלה האם הגיעו אל המשיבה המכתבים מטעם המערערת (המאזכרים את סיום תקופת החכירה) והאם נשלח מכתב מטעם המשיבה המבקש את הארכת החכירה. בית משפט קמא הסיט את המחלוקת לכיוון תוכנם של המכתבים בהבדל משאלת הגעתם, ובכך שגה.

           ובאותו הקשר: שומה היה על בית משפט קמא לקבוע שמכתב מטעם המשיבה המבקש את הארכת תקופת החכירה, מעולם לא נשלח. חזותו של המכתב, שהוצג על-ידי המשיבה (מוצג ו'), העובדה שלא נשלח באופן מסודר, וודאי לא במכתב רשום וכן חקירתו הנגדית של המשיב מובילים בהכרח למסקנה זו. היעדר קביעה בנושא זה, משליך הן על עצם קיום זכותה של המשיבה להארכת החכירה והן על שאלת אמינותה ותום ליבה.

           בנוסף, מלינה המערערת על כך שבית משפט קמא לא קבע כי החברה זנחה את הנכס ולא גילתה בו ענין וכן לא קבע כי החכירה תמה שנים רבות קודם לכן בהסכמת הצדדים. לשיטת המערערת, לא ניתן ללמוד מבקשת הביטול מאום על זכויותיה של המשיבה במקרקעין.

           באשר לשיהוי: המשיבה במשך שנים רבות יצרה מצג לפיו ויתרה על זכויותיה. ויתור זה החל כבר בשנות השישים והשבעים ולכל המאוחר עם החלטתה על ביטול זכות חכירתה לפני למעלה מעשרים שנה. בנוסף, "גם מרגע שהמערערת הודיעה למשיבה על סיום תקופת החכירה, חלפו כשנתיים עד שהמשיבה החלה לפעול בניסיון להחזיר הגלגל אחורנית". פער הזמנים, הצדיק את דחיית תובענת המשיבה על הסף.

           ולענין חוסר תום לב: בהתנהלות המשיבה יש משום חוסר תום לב מובהק וברור. במשך עשרות שנים הזניחה את הנכס והתעלמה ממנו. התעלמות זו באה לידי ביטוי גם בכך שלא השיבה למכתביה הרבים של העירייה. הניסיון בדיעבד להיבנות מהחכירה ולהאריכה, נובע מכך שהמשיבה כרגע רואה סיכוי לרווח, שעל כן היא נזכרת בקשר שלה לנכס. המשיבה "מטרפדת" בכך את הניסיון למכור לחוכרים המחזיקים בדירות מזה זמן רב את הזכויות בהן. עוד מצביעה המערערת על כך שהמשיבה לא גילתה את כל העובדות הרלוונטיות הידועות לה לבית המשפט ואף ניסתה להטעותו.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ