בג"צ
בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
|
7266-15
03/04/2016
|
בפני כב' השופטים:
1. ע' פוגלמן 2. ד' ברק-ארז 3. מ' מזוז
|
- נגד - |
העותר:
אלעזר אייל ביקלס עו"ד אילן קנר
|
המשיבים:
1. שר הכלכלה 2. ראש הממשלה 3. שר הבריאות
עו"ד אבישי קראוס
|
פסק דין |
השופטת ד' ברק-ארז:
- העתירה שבפנינו נסבה על שאלת תוקפן של תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), התשע"ג-2013 (להלן: התקנות). העותר מבקש כי יינתן צו על תנאי נגד המשיבים אשר יורה להם ליתן טעם מדוע לא יכריז בית המשפט על בטלותן של התקנות או יורה על ביטולן. במוקד העתירה עומדת הטענה כי טרם התקנת התקנות לא קוימה חובת ההיוועצות הנדרשת על-פי חוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד-1954 (להלן: החוק).
תשתית עובדתית ורקע רלוונטי
- התקנות הותקנו על-ידי מר שלום שמחון, שבמועד הרלוונטי כיהן כשר במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה (המכונה כעת, וכך יכונה גם להלן:משרד הכלכלה). התקנת התקנות נעשתה על-פי סעיפים 43 ו-8ד(ג) לחוק. סעיף אחרון זה מורה כך:
"שר העבודה והרווחה רשאי לקבוע בתקנות הוראות לענין הכנת תכנית בטיחות, פרטיה, עדכון התכנית והבאתה לידיעת העובדים במקום העבודה; הוראות כאמור לגבי גיהות או בריאות תעסוקתית טעונות התייעצות עם שר הבריאות" (ההדגשה אינה במקור – ד' ב' א').
- התקנות פורסמו ביום 18.2.2013 (ק"ת התשע"ג 783, 788). בפסקה הפותחת את נוסח התקנות נכתב, כמתחייב מנוסח החוק:
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 8ד ו-43 לחוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד-1954 (להלן – החוק), לאחר התייעצות עם שר הבריאות, מועצת המוסד לבטיחות ולגיהות, ארגון העובדים המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה וארגון המעבידים היציג הנוגע בדבר, ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה..." (ההדגשה אינה במקור – ד' ב' א').
- בחודש אוקטובר 2013, היינו כשמונה חודשים לאחר פרסום התקנות, פנה העותר, באותה עת יו"ר חטיבת הבטיחות באיגוד לשכות המסחר, אל הממונה לפי חוק חופש המידע בכנסת וביקש לדעת האם שר הכלכלה קיים התייעצות עם שר הבריאות עובר להתקנת התקנות. כמו כן, הוא ביקש לקבל פרטים לגבי התייעצות זו.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת