בג"צ
בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
|
7122-09
09/12/2014
|
בפני כבוד השופטים:
1. המשנָה לנשיא מ' נאור 2. השופט ח' מלצר 3. השופט מ' מזוז
|
- נגד - |
העותר:
חוסאם זחאיקה עו"ד מיכאל ספרד; עו"ד אנו לוסקי
|
המשיבים:
1. התובע הצבאי הראשי 2. בית המשפט הצבאי לערעורים
עו"ד רועי שויקה
|
פסק דין |
השופט ח' מלצר:
- לפנינו עתירה בגדרה הוצא, בתאריך 8.9.2013, צו-על-תנאי המורה למשיבים ליתן טעם מדוע לא תבוטל הרשעתו של העותר (שאושרה במסגרת פסק דינו של בית המשפט הצבאי לערעורים (ע' 2798/07)) באישומים 12-5 לכתב האישום שהוגש נגדו בבית המשפט הצבאי יהודה – מהטעמים המפורטים בעתירה ומדוע לא ייגזר דינו מחדש בעקבות ביטול הרשעתו כאמור, היה וזו תבוטל.
להלן אביא את הנתונים הדרושים להכרעה.
תמצית הרקע העובדתי וההליכים בפני בתי המשפט הצבאיים
- העותר הורשע על ידי בית המשפט הצבאי יהודה (בתיק 1436/04) ב-11 עבירות מתוך 13, אשר יוחסו לו בכתב האישום שהוגש כנגדו בתיק האמור – בגין ביצוע סדרת עבירות בטחוניות בשנים: 2002-2000, ובכללן ניסיונות שונים של גרימת מוות בכוונה וסחר בציוד מלחמתי. בית המשפט הצבאי יהודה (להלן גם: בית המשפט) קבע כי קיימת תשתית ראייתית הולמת להרשעת העותר בעבירות אלו, אך לא מתקיימת תשתית שכזו המספיקה להרשעה בשתיים מהעבירות בהן הואשם.
- בית המשפט ביסס את הרשעתו של העותר על אמרותיהם של מספר נחקרים בשב"כ ובמשטרה (להלן: העדים), אשר זיהו את העותר כמבצע העבירות שיוחסו לו – זאת למרות עדויותיהם הנוגדות בנושא זה מאוחר יותר בבית המשפט, אשר אותן מצא בית המשפט כלא אמינות.
לאחר שבית המשפט הצבאי יהודה עמד על השיקולים הכלליים והפרטניים שהתעוררו בפרשה ועל רמת הענישה הנהוגה – הוא גזר על העותר עונש של 18 שנות מאסר לריצוי בפועל וכן מאסר מותנה.
- על פסק דינו של בית המשפט הצבאי יהודה – ערער העותר לבית המשפט הצבאי לערעורים באזור יהודה ושומרון (ע' 2798/07). בערעור זה חזר העותר על טענותיו, כפי שנטענו בפני בית המשפט הצבאי יהודה, ובין השאר העלה השגות אלו:
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת