בג"צ
בית המשפט העליון ירושלים
|
5863-13
06/03/2016
|
בפני הרשמת:
דנה כהן-לקח
|
- נגד - |
העותרת:
ירוק עכשיו
|
המשיבים:
1. שר הביטחון 2. השר להגנת הסביבה 3. פקד פיקוד מרכז 4. ראש המינהל האזרחי ליהודה ושומרון בית-אל 5. היועץ המשפטי לממשלה 6. תחנת דלק - לובן א שרקיה 7. תחנת דלק - כפר יתמא 8. תחנת דלק - אל חאדר 9. תחנת דלק - תקוע 10. תחנת דלק - חיזמה
|
החלטה |
לפניי בקשת העותרת לפסיקת הוצאות, לאחר שעתירתה נמחקה לפי בקשתה ללא הכרעה לגופם של דברים.
- ביום 28.8.2013 הגישה העותרת את העתירה שבכותרת, במסגרתה ביקשה להורות למשיבים 1-5 ליתן טעם מדוע לא ינקטו לאלתר פעולות אכיפה כנגד תחנות דלק הפועלות בלא היתר ורישוי באיו"ש, נוכח הסכנה לזיהום הסביבה ומי התהום באזור. עוד ביקשה העותרת כי יינתן צו ביניים אשר יורה על סגירה מיידית של המשיבות 6-11 שהינן תחנות דלק אשר לטענת העותרת פועלות ללא רישוי (יוער כי בהמשך ההליך, נמחקה המשיבה 11 מהעתירה לפי בקשת העותרת).
- המשיבים 1-5 (להלן גם: המשיבים) הגישו ביום 6.7.2014 תגובה מפורטת לעתירה, במסגרתה טענו כי דינה להידחות מחמת היותה עתירה מוקדמת. אינני רואה לעמוד על מכלול טענות המשיבים, ואסתפק בכך שאציין כי בתגובתם נכתב שעוד בטרם הגשת העתירה, החלה עבודת מטה רחבת היקף לצורך קביעת קריטריונים לאכיפת הדין בנוגע לתחנות דלק בלתי מוסדרות באיו"ש, וכי "...כחלק מעבודת מטה זאת, שמו להן רשויות האזור למטרה, לבחון הן את דרכי הפעולה כלפי תחנות דלק בלתי מוסדרות (בהקשרים של סמכויות ומנגנוני אכיפה), והן את דרכי תעדוף האכיפה..." (פסקה 19 לתגובה). עוד נטען כי יש צורך למפות את עשרוֹת תחנות הדלק הפועלות באיו"ש, וליצור מסד נתונים עובדתי שיאפשר את המשך עבודת המטה בעניין. בהתחשב בכל אלה, נטען כי אין מקום להידרש לעתירה בטרם הגיעה עבודת המטה אל סיומה, ולפיכך דינה להידחות.
בדיון הראשון שהתקיים במעמד הצדדים ביום 16.7.2014, ראה בית-משפט זה (כב' השופטים ס' ג'ובראן, א' שהם וד' ברק-ארז) לעקוב אחר התקדמות עבודת המטה באמצעות הגשת הודעת עדכון מצד המשיבים. בית-המשפט הוסיף וקבע בהחלטתו כי לפי תוכנה של הודעת העדכון, יוחלט בדבר אופן המשך הטיפול בעתירה.
בהמשך הדרך, לאחר הגשת מספר הודעות עדכון ותגובות על-ידי הצדדים ולאחר קיום ישיבה נוספת במעמד הצדדים ביום 26.10.2015, הגישו המשיבים ביום 10.1.2016 הודעת עדכון מטעמם (להלן: הודעת העדכון האחרונה). בהודעה האמורה נכתב כי הושלם מכרז לאיתור שירותי ייעוץ סביבתי בתחום תחנות הדלק עבור המינהל האזרחי, ונבחר זוכה. עוד צוין כי חלה התקדמות משמעותית במיפוי תחנות הדלק הקיימות באזור, וכי המינהל האזרחי הקצה משאבים לצורך השלמת המיפוי. נמסר כי כאשר המיפוי יסתיים, יועברו הנחיות ליועץ הסביבתי לגבי הבדיקות שיש לבצע בנוגע לתחנות הדלק באיו"ש.
בעקבות הודעת עדכון זו, הגישה העותרת ביום 20.1.2016 בקשה מטעמה למחיקת ההליך שבכותרת ולפסיקת הוצאות לטובתה. בבקשתה ציינה העותרת כי השלמת הליכי המכרז לבחירת יועץ סביבתי, וכן ההתקדמות שחלה בעבודת מיפוי תחנות הדלק, מהווים צעד משמעותי מצד הרשות בדרכה לאכיפה כנגד הזיהום הסביבתי אשר בעטיו הוגשה העתירה עוד בשנת 2013. צוין כי "משהחלה הרשות בביצוע פעולה אקטיבית למתן הסעד, אין להעמיד את בית המשפט הנכבד כשמרטף, וניתן להניח כי הרשות תמשיך ותבצע כראוי את פעולתה". לפיכך, התבקשה מחיקת העתירה תוך פסיקת הוצאות לדוגמה לזכות העותרת בסך 20,000 ש"ח.
ביום 24.1.2016 מחק כב' הרשם גלעד לובינסקי את העתירה לבקשת העותרת, והורה למשיבים להגיש תגובתם לבקשה לפסיקת הוצאות. תגובה זו הוגשה, ובמסגרתה פירטו המשיבים את טעמי התנגדותם לבקשה שלפניי.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת