בג"צ
בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
|
4471-14
05/05/2015
|
בפני השופטים:
1. נ' הנדל 2. נ' סולברג 3. ע' ברון
|
- נגד - |
העותרת:
פלונית
|
המשיבים:
1. הנהלת בתי משפט 2. שרת המשפטים - גב' ציפי לבני 3. שר הרווחה - מר מאיר כהן
עו"ד רין ספדי-עטילה עו"ד לירון הופפלד
|
פסק דין |
השופט נ' הנדל:
עתירה זו מתמקדת במבחני מסוגלות הורית. מדובר בבדיקה מקצועית, אשר מתבצעת לעיתים במסגרת הליכי משמורת והסדרי ראייה, במטרה להעריך את היכולות ההוריות של ההורים.
העותרת דורשת להפסיק לאלתר את עריכת מבחני המסוגלות. נטען כי המבחנים פולשים באופן מיותר ומזיק לחייו של ההורה, ואף פוגעים בטובת הילד. טענה נוספת היא שבפועל לא ניתנת להורים אפשרות לבחור את הגורם המקצועי שיערוך את המבחנים, והמבחנים אף כרוכים בעלויות כספיות כבדות.
עולה מהחומר כי הוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין ("ועדת שניט") דנה, בין היתר, בנושא מבחני המסוגלות ההורית. הוועדה הגישה את המלצותיה, לרבות המלצות בדבר סדרת תיקוני חקיקה. אגב כך הוצע להגביל באופן משמעותי את השימוש במבחני מסוגלות הורית. מתגובת המדינה למדנו כי הנושא מצוי בבחינה במשרד המשפטים. הנה כי כן, עולה כי מתקיימים הליכי חקיקה שיש בהם כדי להביא לשינוי של ממש במצב המשפטי הקיים, וזאת בקשר לאותם נושאים עקרוניים שמועלים בעתירה. בנסיבות אלו סבורני כי אין מקום להמשך בירור הדברים במסגרת העתירה הנוכחית (השוו: בג"ץ 6736/12 שמיר נ' משרד הרווחה (7.5.2013)). זאת מבלי להביע עמדה סופית, לכאן או לכאן, באשר לטענות המופיעות בעתירה.
מבין השיטין עולה שהעותרת תוקפת אף את המצב המשפטי הקונקרטי שהתפתח בעניינה, למשל החלטות שיפוטיות כאלו או אחרות שניתנו בבית המשפט לענייני משפחה. ככל שזהו המצב, נראה כי עומד לעותרת סעד חלופי בדמות פניה לערכאות המתאימות.
העתירה נדחית. לנוכח התוצאה אליה הגעתי, ונימוקיה – אין מקום להיעתר לבקשות הנוספות שהוגשו בתיק, והן נמחקות. בנסיבות העניין אין צו להוצאות. בהתחשב באמור בתגובת המדינה, בתוצאה אליה הגענו, ובקיומו של ההליך האחר שעודנו תלוי ועומד - ניתן בזאת צו האוסר על פרסום שם העותרת בעתירה, וכן על פרסום נספחי העתירה הנוגעים להליכים המתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה.
ניתן היום, ט"ז אייר תשע"ה (5.5.2015).
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת