השופטת א' פרוקצ'יה:
רקע והליכים
1. העתירה שלפנינו הוגשה על ידי 30 מתושבי העיר שדרות, ועיקרה בבקשה כי ינתן צו כנגד ממשלת ישראל, ראש הממשלה, ושריה הבכירים אשר יחייבם לפעול למיגונם של כ-800 בתים צמודי קרקע של תושבים בעיר שדרות שגגותיהם הם "גגות קלים", ואינם מוגנים בצורה מספקת מפני פגיעת טילי קאסם. כן מתבקש צו אשר יורה על הכללת המימון הנדרש לביצוע המיגון האמור בהצעת התקציב לשנת 2008, האמורה לבוא לאישור הכנסת; כן נתבקש סעד שעניינו החזרה לחלק מהעותרים סכומי כסף ששולמו על ידם בעבור מיגון ביתם בשדרות, שנעשה בעקבות ההסלמה שארעה באיזור בשנה האחרונה. ואחרון, טוענים העותרים כי הממשלה נתנה להם הבטחה מחייבת למגן את בתיהם, ויש להורות לה לקיים את הבטחתה זו על פי הדין.
2. קיימנו מספר דיונים בעתירה, ושמענו בהרחבה את טיעוני בעלי הדין. במסגרת הטיעונים בפנינו, העלו העותרים את מצוקתם הקשה, ומצוקת תושבי העיר כולה נוכח מתקפות הטילים הפוקדות את האיזור מזה זמן רב. העותרים קבלו על כך כי הגורמים המוסמכים בממשלה אינם פועלים בנמרצות מספקת להסדרת נושא המיגון בעיר, ואינם מייחסים לנושא זה את העדיפות הראויה לו. עקב כך, נחשפים תושבי העיר לסיכונים גורליים, המסכנים את חייהם, באין מערך הגנה ראוי בבתיהם.
התושבים טוענים, כי פנו בענין זה פעמים רבות לגורמי הממשלה השונים, וקבלו הבטחות בכתב או ובעל פה, אך עד כה לא נעשה דבר. באין מענה, פנו העותרים לקבלת סעדים בבית משפט זה.
3. בתשובתה מיום 10.12.07 התייחסה המדינה, בין היתר, לרובד המעשי-התכליתי של הנושא, והסבירה כי הוקם מטעם הממשלה מטה מקצועי שבו מעורבים גורמים שונים, הבוחנים את סוגיית מערך ההתגוננות הכללי הראוי של תושבי שדרות והאיזור. הבחינה נעשית בפרישה רחבה ביותר, כשנושא המיגון הוא אחד המרכיבים הנדונים במסגרת זו. עם השלמת עבודת המטה, אמורות מסקנות המטה לעבור לממשלה באמצעות ראש הממשלה, לצורך דיון והחלטה.
בדיון בעתירה התרשמנו מחומרתו ודחיפותו של נושא המיגון, וממצוקתם הקשה של תושבי שדרות והעותרים בכללם, החווים חדשות לבקרים מתקפות טילים על בתיהם, מתמודדים עם תנאי חיים שיש בהם סיכון רב, ומאפיינים אותם פחד וחרדה יומיומיים, המשפיעים על כל אורחות החיים. בתנאים אלה, פנינו לב"כ המדינה, ובקשנו כי ייעשה כל מאמץ על מנת להחיש את הליך מציאת הפתרונות לבעיית ההתגוננות של תושבי שדרות, ומיגון הבתים בכלל זה.
4. בהודעת עידכון מיום 16.1.08 פרשה באת כוח המדינה את מלוא היקפה של סוגיית ההתגוננות האזרחית של תושבי שדרות, שהיבט מיגון הבתים הוא רק מיגזר אחד ממנה. לדבריה, השאלה הכללית של ההתגוננות האזרחית של תושבי האיזור מתייחסת לכושר העמידה של תושבי אזור העימות מול כלל הסיכונים להם הם נחשפים. הצורך בביסוס כושר עמידה זה רחב בהרבה מענין המיגון, והממשלה נדרשת אליו בהיקף הרחב ביותר. הממשלה פועלת במגוון תחומים לסייע לתושבי שדרות - ובין היתר בתחום החינוך, סיוע לרשויות המקומיות, והקמת מרכזי חוסן. כן היא פועלת לקידום כלכלי לסיוע בתחום המיסים, ופיתוח תשתיות באיזור החשוף לסכנה. ראש הממשלה הודיע בכנסת, ביום 27.12.07, כי יוקצו 50 מליון ש"ח נוספים במהלך ינואר 2008 למשימות של מיגון בתים, מוסדות ציבור ובתי ספר, כאשר למיגון בתי ספר מוקצים תקציבים נפרדים.
המדינה הוסיפה כי שאלת המיגון הינה חלק משאלת מדיניות כוללת בעלת השלכת רוחב על איזורים אחרים פרט לשדרות, העשויים להיחשף לבעיה דומה. במסגרת מדיניות מיגון, באם תיקבע, יהיה צורך לבחון מהי השיטה העדיפה מבין שיטות שונות לצורך כך, ומהן העלויות התקציביות הנדרשות, וכן להתייחס לשיטות הביצוע הראויות. שאלה נוספת שיש להידרש לה נוגעת לסדרי עדיפויות במיגון, המחייבים קביעת תיעדוף בין איזורים למיגון, ובין סוגי מבנים למיגון. ואחרון - נדרשת התייחסות לשאלות תקציב כבדות משקל, שיצריכו מציאת מקורות למימון המיגון.
5. ביום 19.2.08 שבה המדינה ועידכנה את בית המשפט במסקנות המטה שבחן את סוגיית מיגון בתי המגורים בישובי עוטף עזה. ההודעה מפרטת את החלופות השונות שנבחנו על ידי המטה:
חלופה ראשונה - להימנע ממיגון בתי מגורים על חשבון תקציב המדינה. על פי חלופה זו, לאור חוק ההתגוננות האזרחית, אין חובה על המדינה למגן בתים פרטיים של תושבים, שכן חובה זו מוטלת על התושבים עצמם. יתר על כן, המיגון אינו מהווה פתרון מעשי ושלם לבעיה, שכן מרבית פגיעות הטילים מתרחשות בשטחים פתוחים, ולכן המיגון מספק פתרון חלקי בלבד.
חלופה שניה - מיגון בדרך של הוספת מרחבים מוגנים דירתיים (ממ"דים) ליחידות המגורים; השיקול התומך בחלופה זו הוא קיום חוק המחייב בניית ממ"דים בדירות, המספקים מיגון ברמה גבוהה ליושבים בתוך החדר בעת פגיעה. עלות פתרון זה היא כ-100,000 ש"ח ליחידת מגורים. עלות יישום פתרון זה לכלל יחידות הדיור שאין להם ממ"דים בטווח של 15 ק"מ מגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה, מוערך בכשלושה מיליארד ש"ח.
חלופה שלישית - מיגון חדר קיים ביחידות המגורים הקיימות; משמעות חלופה זו היא ביצוע מיגון ספציפי לכל דירה, על פי צרכיה ומידותיה. חלופה זו אינה עונה לסטנדרט הרגיל של מיגון, הנדרש על ידי פיקוד העורף. עלותה מוערכת בכ-38% מעלות בנייתם של ממ"דים. סדר הגודל של עלות זו מאפשר גם הקצאת משאבים לפיתוח סביבתי ושיקום שכונות לכלל הישובים בטווח של 7 ק"מ מגדר המערכת. עלות חלופה זו ביחס לטווח האמור הוא 674 מליון ש"ח לעומת כ-1,050 מיליארד ש"ח למיגון בדרך של בניית ממ"דים לדירות מגורים בטווח דומה.
6. ביום 14.2.08 הוצגה עבודת המטה בפני ראש הממשלה; ביום 17.2.08 נערכה ישיבת פורום השרים הדן במיגון שדרות וישובי עוטף עזה, והוצגו בפניו שלוש החלופות הנזכרות. מתוך החלופות נבחרה החלופה השניה, והוחלט להחילה בטווח של עד 4.5 קילומטר מן הרצועה. צוות השרים החליט להעביר את ההצעה בהקדם לאישור הממשלה.
7. ראוי לציין, כי כבר בשלבים המוקדמים של עבודת המטה, פיקוד העורף בחן את הקריטריונים לקביעת סדרי עדיפויות לביצוע כל תכנית מיגון, בהתחשב במידת הפגיעות והאיום על הישובים השונים, ובשים לב לנסיבות המשתנות לענין זה. כן הודגש, כי משרד הבטחון שוקד, במקביל, על קידום פרוייקט "כיפת ברזל", המיועד לספק הגנה מפני טילים בכל גזרה החשופה לסכנה מסוג זה. פרוייקט זה אמור להוות כלי ההתמודדות העיקרי של המדינה כנגד איום הקסאמים. על פי הודעת המדינה, מערכת "כיפת ברזל" אמורה להיות כשירה ליישום בישובי שדרות ועוטף עזה בשנת 2010.
8. לאחר שקילת מכלול השיקולים, הומלץ לממשלה על ידי ראש הממשלה וצוות השרים המיוחד לפעול למיגון בתי המגורים בישובים השוכנים בטווח של 4.5 ק"מ מגדר המערכת, בדרך של הוספת ממ"דים לדירות. טווח זה של 4.5 ק"מ נבחר לאור הצורך למגן את הקו הקדמי, ובהתחשב ביכולות המבצעיות של מערכת "כיפת ברזל". טווח זה נבחר לאור העובדה כי הישובים המצויים בתחומו חשופים לא רק למתקפת טילי קאסם, אלא גם לפגיעה של פצצות מרגמה. בישובים מסוימים, הסמוכים לגבול, ישנה אף חשיפה לירי מנשק קל ולפגיעות צלפים.
עוד צוין, כי בתחום הגיאוגרפי בקו של 4.5 ק"מ מקו רצועת עזה מצויים 24 ישובים ובהם כ-8,000 יחידות דיור שאין בהם ממ"דים. עלותו המוערכת של הפרוייקט מגיעה לכדי 800 מליון ש"ח. על פי ההמלצה, יתר ישובי עוטף עזה, השוכנים מעבר לטווח האמור, לא ימוגנו, והמענה לאותם ישובים יינתן באמצעות מערכת "כיפת ברזל".
9. לאור מורכבותו של הפרוייקט, הוחלט להמליץ לממשלה כי המיגון בישובים השוכנים בטווח של 4.5 ק"מ מגדר המערכת ייעשה בשלבים, כאשר סדר העדיפות ביניהם ייקבע על פי המלצה מקצועית של פיקוד העורף. מערכת התיעדוף תיעשה על בסיס אמות מידה המשקפות את רמת האיום והסיכון על הישובים.
בהתאם לכך, התגבשה המלצה לגבי סדרי עדיפויות במיגון. במסגרת עדיפות ראשונה, נכללו מיבנים בשדרות בעלי גגות קלים, וכמו כן בתים בישובים ניר עם, גבים, ארז, איבים, זיקים, נתיב העשרה, נחל עוז, כיסופים, מפלסים, וכרמיה, וכרם שלום. בשלב הראשון של הפרוייקט ימוגנו כ-3,200 יחידות דיור, מתוכן כ-2100 בשדרות, וכ-1100 בישובים האחרים. בהודעת המדינה מיום 19.2.08 נמסר כי הצפי לסיום השלב הראשון של המיגון הוא במהלך הרבעון הראשון של שנת 2009. תיקצוב הפרוייקט לצורך השלב הראשון אמור לעמוד על כ-350 מליון ש"ח.