א"פ
בית משפט לעניני משפחה צפת
|
22044-04-16,9518-01-17
09/02/2017
|
בפני השופטת:
אביבית נחמיאס
|
- נגד - |
המבקשת:
1. בתיק א"פ 22044-04-16 : ר.ב 2. בתיק א"פ 9518-01-17 : ט.ב.
|
המשיב/ים:
1. היועץ המשפטי לממשלה-משרד הרווחה והשירותים החברתיים חיפה 2. היועץ המשפטי לממשלה-משרד הרווחה והשירותים החברתיים חיפה
|
פסק דין |
בפניי בקשתה של הגב ר.ב למנותה כאפוטרופא לביתה, הגב' ט.ב, וזאת במקום עמותת רעות לאפוטרופסות (לשעבר עמותת ש.פ.ר), אשר מונתה כאפוטרופוס לגב' ט.ב בהחלטה מיום 21.10.15 (בתיק א"פ 32152-03-15, להלן ולשם הקיצור גם "תיק האפוטרופסות המקורי").כללי:
- הגב' ט.ב הינה בת 24, מתגוררת עם הוריה בבית המשפחה הנמצא במשק במושב ** . יצויין כי בבית סמוך באותו המשק מתגורר אחיה של הגב' ט.ב יחד עם בני משפחתו.
- במסגרת הליך האפוטרופסות המקורי, נקבע כי הגב' ט.ב אינה מסוגלת לדאוג לענייניה ולטפל בהם ושיהיה רצוי וצודק למנות לה אפוטרופוס על מנת לנהל את רכושה ולהשגיח על ענייניה. לפיכך מונתה עמותת ש.פ.ר לאפוטרופסות (כיום עמותת רעות לאפוטרופסות, להלן ולשם הקיצור "העמותה"), כאפוטרופא על גופה ורכושה של הגב' ט.ב.
- יצויין כי המבקשת לא היתה צד להליך, וכאמור כעת הגישה את הבקשה הנוכחית להחלפת זהות האפוטרופוס, ולמינויה במקום העמותה.
- בתיק א"פ 9518-01-17 פנתה העמותה בבקשה למתן הוראות במסגרתו התבקש צו המורה על קליטתה של הגב' ט.ב בפנימיית "**", ההולמת את צרכיה ומצבה.
המלצות התסקיר:
- מהתסקיר שהוגש לתיק ביום 08.09.16 (אשר הוכתר כתסקיר משלים לתסקיר מיום 23.12.14 שהוגש בתיק האפוטרופסות המקורי), עולה כי הגב' ט.ב אינה מסוגלת לנהל את ענייניה. היא זקוקה לליווי צמוד עקב פחדים מרובים, בעלת דימוי עצמי נמוך שברירי ולא יציב ובעלת מאפיינים ילדותיים ותלותיים בולטים, כשברקע יחסים סימביוטיים עם האם שלא מאפשרים נפרדות. כן צוין, כי קיימים חסכים רגשיים וצורך רב לרצות בעיקר דמויות גבריות. קיים קושי בוויסות רגשי ובהפנמת נורמות חברתיות, כאשר ניתן להתרשם בליקוי שיפוט חברתי ובבוחן מציאות. הגב' ט.ב מאובחנת כ-PTSD על רקע של התעללות מינית ואונס.
- בתסקיר צוין, כי קיימת בבית קיימת אווירה מאוד לחוצה סביב נושא האפוטרופסות והדבר מלחיץ את הגב' ט.ב, אשר חוששת מתגובותיה של אימה. בשיחה שקיימה העו"ס עם הגב' ט.ב ביחידות (כפי שצוין בתסקיר גלוי שהועבר לעיון הצדדים), היא הביעה את רצונה שהעמותה תהיה האפוטרופוס שלה והיא מבינה שהם יכולים לקדם אותה ולעזור לה להיות עצמאית יותר. יצוין, כי העו"ס שוחחה אף עם האב ביחידות והיא התרשמה שהאב חושש מפני האם, חושב שהיא איננה מתאימה ואיננה יכולה לשמש כאפוטרופא על בתו, אולם הוא חושש מפניה לאחר שאיימה עליו שלא תטפל בו (אף דברים אלה צויינו בתסקיר גלוי שהועבר לעיון הצדדים).
- כן צוין, כי לאורך השנים נעשו ניסיונות לקדם את ט.ב ולשלבה בהוסטלים שונים, אך אלה כשלו בעיקר מחמת התערבותה השלילית של האם בתהליך והרצון להחזירה לבית, כאשר כיום הגב' ט.ב נמצאת בבית ללא כל מסגרת.
- השיחות שקיימה העו"ס עם האם העידו על תפיסת מציאות לקויה, יכולות נמוכות בהבנה, בניהול תקציב ובמתן מענה הולם לצרכיה של ט.ב. יצויין כי אף האם מוכרת כנכה על רקע נפשי ומקבלת קצבה מהמל"ל (ר' תסקיר מיום 23.12.14).
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת