פתח דבר
1. במוקד הדיון ניצבת השאלה אם הנתבעת, שהיא חברת ביטוח שביטחה ספינה של התובעת בפוליסת ביטוח ימי, חייבת בתשלום תגמולי ביטוח לידי התובעת בגין נזק שנגרם לספינה בעקבות אירוע טביעה ופעולות חילוץ הספינה; או שמא הנתבעת חייבת בפיצוי שלא מתוקף הפוליסה בנסיבות המקרה. הדיון כרוך בבירור גדרי הכיסוי הביטוחי של פוליסת הביטוח, אחריות המבטחת בנוגע לעבודות החילוץ שבוצעו בפיקוחה, וזכאות המבוטחת לפיצוי בגין אובדן רווחים עתידיים.
העובדות הצריכות לעניין
רקע
2. התובעת, א.ג. אופיר ניהול ושיווק בע"מ (להלן: "
אופיר"), היא חברה שעיסוקה, בין השאר, בהפעלה של ספינות נוסעים באגם הכנרת. בשנת 1994 אופיר רכשה ספינת עץ מתוצרת מצרים, שנבנתה במועד כלשהו בין השנים 1970 - 1988 (ראו עמ' 1 לדו"ח Allwood שצורף כנספח ב לחוות דעת שכטרמן; ראו גם עמ' 1 לאישור Lloyd's שצורף כנספח ג לתצהיר וולטש; ועוד: עמ' 4 לדו"ח חקירת האירוע שצורף כנספח ז לחוות דעת שכטרמן); יצוין כי שנת ייצורה המדויקת של הספינה לא הובררה. ביום 29/8/94 הספינה נרשמה במרשם של מינהל הספנות והנמלים - רשות הפועלת מטעם משרד התחבורה והאחראית על תחום התעבורה הימית, ובכלל זה על פיקוח ורישוי של כלי שייט ומפעיליהם (להלן: "
מספ"ן"). הספינה נרשמה תחת מספר הרישום 71543 ובשם "נסיכת ירדן" (לעיל ולהלן: "
הספינה" או "
נסיכת ירדן"; העתק של תעודת הרישום צורף כנספח א לתצהיר וולטש).
3. הספינה נרכשה כשאינה חדשה ונכון לאותה עת הייתה מצויה בשימוש מספר לא מבוטל של שנים. על כן נדרש לה שיפוץ משמעותי לשם הכשרתה לשייט בכנרת. הצורך בשיפוץ מקיף של הספינה נבע, בין היתר, מעובדת היותה כלי שייט שבנוי מעץ אורן שאינו בעל איכות גבוהה (עמ' 230 לפרוטוקול עדות המהנדס שכטרמן, ש' 9-6) ושמשכך נוטה לבליה מהירה יחסית.
עבודות השיפוץ כאמור בוצעו בפיקוחו של יצחק שכטרמן, מהנדס ימי (לעיל ולהלן: "
המהנדס שכטרמן"); ובסיומן הועמדה הספינה לבחינה בפני מר Turnbull, שהוא מומחה בריטי לספינות עץ מחברת Marspec מקבוצת הרישום LLoyd's Register Group (להלן: "
Turnbull"). מומחיותה של חברה זו (Lloyd's Register Group), בין השאר, בסיווג כלי שייט ובהענקת שירותי הערכות סיכון (להלן: "
קבוצת
Lloyd's"). למען הבהירות יצוין כי לא נשמעה טענה מצד אופיר שקבוצת Lloyd's הייתה מוסמכת להעניק אישורי כושר שייט לספינות בישראל או בכל מקום אחר. כל שנטען, ועניין זה אינו שנוי במחלוקת, הוא שבסיומן של עבודות השיפוץ אופיר הזמינה את Turnbull לבחון את הספינה; וכך אמנם נעשה בשנת 1994.
Turnbull הגיש לאופיר דו"ח מסקנות ראשוני שהעלה כי על פני הדברים מצבה הכללי של הספינה סביר, אך סייג זאת בציינו
שלוחות העץ של הספינה סובלים משחיקה, וכי אזורים נרחבים מאופיינים ברקבונות ומצריכים שיפוץ או החלפה מיידיים. Turnbull סיכם כי ככל שהמלצותיו יקוימו לשביעות רצון קבוצת Lloyd's, הספינה תעמוד בסטנדרט הנדרש של רמת כשירות שייט (נספח ג לתצהיר וולטש).
לטענת אופיר, תיקונים כאמור אמנם בוצעו,
הספינה נבדקה בידי מספ"ן וקיבלה רישיון שייט בשנת 1994 או בשנת 1995 (סעיפים 5-4 לתצהיר וולטש). יצוין כי לבית המשפט לא הוצגו העתקים של רישיונות שייט נכון לשנים אלו; אולם הנתבעת, מנורה חברה לביטוח בע"מ (להלן: "
מנורה"), לא חלקה על עצם עובדת הענקת רשיונות שייט לספינה בשנים כאמור. יוער עוד כי נכון לדו"ח חקירת האירוע - שעליו יורחב הדיבור בהמשך, ואומר כבר כעת כי מרבית ממצאיו מקובלים עליי - הספינה אושרה להפלגה עם נוסעים רק בשנת 1996 (עמ' 4, סעיף ב לדו"ח חקירת האירוע).
4. הספינה הייתה מבוטחת בידי מנורה, לפחות משנת 1997. (העתקים של פוליסת הביטוח ותעודות ביטוח צורפו במסגרת נספח יח לתצהיר וולטש). מנורה ביטחה את הספינה גם בזמנים הרלוונטיים לאירוע הטביעה נושא התובענה שאירע בלילה שבין יום 28/7/00 ל-29/7/00 - בפוליסת ביטוח ימית מס' 92-60-003163-00-6 (להלן: "
פוליסת הביטוח" או "
חוזה הביטוח"; פוליסת הביטוח ותעודת הביטוח לתקופה 1/4/00-31/3/01 צורפו כנספח יג לתצהיר וולטש). פוליסת הביטוח מנוסחת בשפה האנגלית, ואין חולק שהיא כפופה לדין האנגלי וחוק הביטוח הימי האנגלי משנת 1906, כמקובל בענף הביטוח הימי (ראו: הסכמת הצדדים בפרוטוקול מיום 11/11/03).
יצוין כי כבר בסוף שנת 1994 פנה מנכ"ל אופיר, אמיר וולטש (לעיל ולהלן: "
וולטש"), לסוכן הביטוח של מנורה, גיורא קדר (להלן: "
הסוכן קדר"), בבקשה לבטח את הספינה מיום 1/1/95. וולטש הבהיר בגדרי אותה בקשה כי לספינה רישיון להשיט 58 נוסעים ושרישיון זה עתיד להיות מורחב ל- 170 נוסעים. הסוכן קדר התבקש לערוך פוליסת ביטוח עבור אופיר ו/או
חברת ירדן שייט ומסעדות בע"מ כמבוטחות (להלן: "
ירדן שייט"). וולטש נימק את בקשתו כדלקמן (נספח יח לתצהיר וולטש):
"הספינה רשומה על-שם 'א.ג. אופיר שירותי ניהול ושיווק בע"מ' אולם תפעול הספינה והצוות יעבדו בחברת 'ירדן שייט ומסעדות בע"מ'".
אופיר וירדן שייט שייכות לאותם בעלי מניות (סעיף 19 לתצהיר וולטש); עיסוקה בפועל של ירדן שייט היה בהסעת נוסעים בהפלגות באגם הכנרת, ואופיר
החכירה את הספינה לירדן שייט (נספח טז לתצהיר וולטש). בתעודות הביטוח שנערכו לספינה בתקופות של חלק משנים 1998, 1999 ו-2000 - תחת שם המבוטח הופיעו שתי החברות, אופיר וירדן שייט, גם יחד. דא עקא, בתעודת הביטוח שנערכה ביחס לתקופה הרלוונטית לענייננו, לצדה של אופיר לא הופיע שמה של ירדן שייט.
5. בעת הרלוונטית לאירועים נושא התובענה, תקנות הנמלים חייבו הספנתם של כלי שייט מסוג ספינות בעלות מאפייניה של "נסיכת ירדן" - אחת לשנתיים; ויבואר כי מספנה כמוה כ"מוסך" לטיפול בכלי שייט. לימים חל שינוי בנוהל זה, שחייב הספנה כאמור מדי שנה. בינואר 1997 "נסיכת ירדן" עברה הספנה שגרתית שבמהלכה הוחלפו לוחות עץ באזורים שונים של הספינה (ראו דו"ח הספנה מאת שכטרמן מיום 20/1/97 שממוען למהנדס אוניות ראשי של מספ"ן; צורף כנספח ה לתצהיר וולטש).
מקץ שנתיים, במהלך חודשים ינואר ופברואר 1999, נערכה לספינה הספנה נוספת. בהספנה זו בוצע שיפוץ כללי לספינה
והוחלפה כמות גדולה של לוחות עץ. האדריכל הימי יובל הררי (להלן: "
האדריכל הררי") שפעל מטעם אופיר, פירט בדו"ח הספנה מיום 16/2/99, בין השאר, כדלקמן (נספח ו לתצהיר וולטש):
"1.
כללי
הספינה עברה שיפוץ כללי. כמות גדולה של עץ הוחלפה המבנה חוזק כנדרש.
2.
קוער (קוער - חלק תחתון קעור של כלי שייט - ע.ב.) מצב העץ והכנפט (צ"ל: "קנפט", חומר המשמש לסתימת החריצים בין לוחות הדופן והסיפון של ספינה עשויה עץ, לשם מניעה של חדירת מים דרכם - ע.ב.) תחת קו המים, במרחק 0.5 מטר עד השדרית
נמצא טוב (שדרית היא קורת עץ במרכז תחתית הספינה, שאליה מחוברים הצלעות וקני החרטום והירכתיים; המדובר ב"עמוד שדרה" של ספינה, מעין "שאסי" - ע.ב.).
הוחלפו רוב לוחות הכיסוי, באזור קו המים ומטה, בשתי הדפנות מעל לקו המים.