ס"ק
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
38474-05-12
22/05/2013
|
בפני השופט:
רוית צדיק
|
- נגד - |
התובע:
ארגון הגננות המחנכות
|
הנתבע:
מדינת ישראל - משרד החינוך
|
|
פסק-דין
1.עניינה של הבקשה אשר בפנינו בעתירת המבקש למתן סעדים זמניים וקבועים במסגרת בקשת צד בסכסוך קיבוצי ,לביטול והשעיית הזימון לשימוע אשר נשלח של חברת המבקש הגב' דורית חזן. עוד התבקש בית הדין ליתן צו הצהרתי הקובע כי המשיבה הפרה בהתנהלותה את הוראות הדין בנוגע לאיסור מעסיק להתנכל לעובדים לפגוע בהם או בתנאי העסקתם עקב פעילותם והשתתפותם בפעילות ארגון עובדים. בנוסף נדרש בית הדין ליתן למשיבה צו המורה לחדול מכל פגיעה במבקש , בחבריו ובתנאי העסקתם על רקע התארגנותם, וכן להורות על הוצאת מכתבי ההתראה אשר נשלחו לחברות המבקש הגב' אורנה הדר והגב' דורית חזן ולחייב את המשיבה בפיצוי מכח סעיף 33 יא לחוק הסכמים קיבוציים בגין פיצויים ללא הוכחת נזק.
2.המשיבה התנגדה לבקשה וטענה כי יש לדחותה על הסף. לשיטתה, המבקש איננו "ארגון עובדים יציג" ואף נראה על פניו כי המבקש כלל איננו "ארגון עובדים". לפיכך, טענה המשיבה בית דין זה איננו מוסמך לדון בתביעה כפי שהוגשה. כן נטען כי בית הדין נעדר סמכות עניינית לדון בבקשה מכח חוק ההסכמים הקיבוציים (להלן- חוק הסכמים קיבוציים ו/או החוק) ונעדר סמכות מקומית לדון בבקשה.
המשיבה משכה בקשתה לסילוק התביעה על הסף, עם זאת טענה כי אינה חוזרת מהטענות המהותיות שהועלו על ידה, בפרט לעניין מעמד המבקש כארגון עובדים. מנגד טען המבקש כי מדובר בארגון עובדים ולצורך הגשת בקשה במסגרת סכסוך קיבוצי, די בכך. לטענתו, במבקש מתקיימים כל סממני הפסיקה להכרתו כארגון עובדים. כן נטען כי יש לדחות את טענות המשיבה בדבר העדר סמכות מקומית והעדר סמכות מכח חוק הסכמים קיבוציים.
הרקע להקמת המבקש כעולה מהבקשה –
3.קבוצת נשים עובדות וגננות במקצוען, החליטה לפרוש מארגון העובדים היציג הסתדרות המורים, ולהקים ארגון עובדים אשר ייצג נאמנה את אוכלוסיית הגננות ואת האינטרסים המיוחדים לאוכלוסייה זו.
הרקע העומד בבסיס הקמת הארגון הוא העדר ייצוג ראוי והולם על ידי הסתדרות המורים, כפי שבא לידי ביטוי בהסכם "אופק חדש" , אשר אינו כולל התייחסות לצרכים הייחודיים ולאינטרסים המיוחדים של אוכלוסיית הגננות. מאחר וציבור הגננות לא זכה לייצוג הולם בהסכם "אופק חדש", התוצאה הייתה פגמים רבים בהסכם, על כן הוחלט על הקמת הארגון.
עוד טען המבקש, כי מדובר בהתארגנות ראשונית הפועלת לגייס חברות וחברים רבים במטרה לחתום על הסכם קיבוצי נפרד לאוכלוסיית הגננות בישראל, אשר יתן מענה ראוי לצרכים המיוחדים והנבדלים של אוכלוסייה זו.
תמצית טענות המבקש-
4.הקמת ארגון חדש משמעותו פגיעה בשקט היחסי שהשיג הסכם "אופק חדש" למדינה, ובד בבד כרסום בכוחה הארגוני של הסתדרות המורים.
5. החל ממועד הקמת הארגון, חשופות מייסדות הארגון והחברות הפעילות בו לאיומים והתנכלויות מצד המשיבה. זימונים לבירורים, זימונים לשימועים ואיומים בדבר מכתבי נזיפה, הינם שגרה יומיומית של החברות הפעילות.
6. המשיבה נוקטת בשיטות פעולה והפחדה המאפיינות משטרים חשוכים, כאשר מטרת העל העומדת לנגד עיני המשיבה הינה ברורה- גדיעת ההתארגנות בעודה באיבה והשבת "הסדר" על כנו.
7. חשיבות הזכות להתארגנות ובפרט התארגנות ראשונית מוכרת וידועה. כן ידועות ההלכות בדבר איסור מוחלט החל על מעסיק להתערב בענייני ייצוג עובדים ובענייני חברותם או אי חברותם של עובדים בארגון עובדים כזה או אחר.
8. המשיבה יודעת היטב כי פעולות התנכלות לעובדים והפגיעה בהם בשל פעילותם הארגונית אסורות על פי דין ומהוות עבירות אזרחיות ופליליות. חרף זאת, ממשיכה היא לנסות ולפגוע בארגון ובחברותיו הפעילות.
המדינה כמעסיקה, חבה בחובות מוגברות של תום לב והגינות בשל היותה מעסיק ציבורי עליו חלות חובות מתחום המשפט המנהלי בנוסף לחובות מכח משפט העבודה.
טענות המשיבה-
9.כטענת סף טענה המשיבה כי בית דין זה נעדר סמכות עניינית ומקומית לדון בתביעה כפי שהוגשה. עוד נטען כי התביעה עניינה בהפרות משמעת פרטניות.
10. לגופו של עניין נטען כי ההחלטה על נקיטת אמצעים כנגד הגברת אורנה הדר והגברת דורית חזן (להלן- העובדות) הייתה החלטה עניינית בשל פעולות שנקטו השתיים באופן אישי מיוזמתן וכתגובה להן, ללא כל קשר להתארגנות עובדים עליה נודע למשיבה רק בדיעבד.
11. עוד הוסיפה וטענה המשיבה כי ככל שהמבקש היה מוכיח כשירות ויציגות (המוכחשים מכל וכל) אין כל קשר בין הפעולות והפרות המשמעת של הגב' חזן, לבין פעילות כלשהי שמטרתה להביא להתארגנות עובדים ואף לא לסכסוך הקיבוצי. הטענה כי בהיותה יו"ר הארגון כל פעולה של הגב' חזן מוגנת אין לה על מה שתסמוך.
12.המשיבה נקטה בהליכים משמעתיים ותו לא. המשיבה מעולם לא נקטה בצעדי סיכול ופגיעה במבקש או בחברותיו על רקע פעילותם הארגונית.